Plameny zahájily přípravu i s novým asistentem trenéra

Zveřejněno 04.05.2022 | Redakce
A-tým se v pondělí 2. května sešel k první tréninkové jednotce pro nadcházející sezonu 2022/2023. Na vše samozřejmě dohlížel hlavní trenér Martin Sobotka, který vedle sebe již ale postrádal asistenta Radka Hamana, který po dohodě obou stran ukončil své působení u Plamenů. Kdo ho nahradí? Nejen to se dozvíte v následujícím článku.

Změna na postu asistenta

Celkem tři a půl roku trvalo spojení SKLH Žďár nad Sázavou a trenéra Radka Hamana. Toto spojení však nyní končí. „Nebyl jsem si jistý, zda bych roli asistenta dál stíhal, proto jsem se na rovinu zeptal, jak to v klubu vidí dále. Nastínili možnost, že by zapojili do týmu v roli asistenta některého ze svých trenérů, kteří ve Žďáře působí u mládeže. Tím se vše vlastně krásně vyřešilo,“ říká s lehkým úsměvem bývalý extraligový hráč. Rozhovor s dvaapadesátiletým, již bývalým trenérem Plamenů, Vám přineseme v následujících dnech.

Radka Hamana tak ve funkci asistenta Martina Sobotky nahradil dlouholetý trenér žďárské mládeže, a také bývalý hráč Plamenů, Vojtěch Šír. „Je to pro mě velká výzva. Doteď jsem pracoval pouze u mládeže, teprve až v loňské sezoně jsem vedl seniorský tým (HC Spartak Polička, pozn. redakce) jako hlavní trenér. V pozici asistenta jsem nikdy nebyl, ale samozřejmě se na to těším,“ říká dvaatřicetiletý Šíř a pokračuje: „Jeden z mých „úkolů“ bude i zapracovat a pomoct se začleněním mladých hráčů do Áčka, jelikož se budu i nadále věnovat mládeži,“ nastiňuje Šír vizi vedení klubu ohledně zapracování mladých hráčů do základní sestavy Plamenů.

V TOMTO OBDOBÍ PŘEVAŽUJÍ ODCHODY

Dvojice trenérů musí oproti minulé sezoně počítat i s některými odchody. Jistotou je, že hráčskou kariéru z pracovních důvodů ukončil obránce David Váňa, jenž v loňské sezoně patřil bezpochyby k nejlepším hráčům Sobotkova výběru. Další ztrátou v defenzivních řadách je odchod Patrika Vašíčka, který by měl v příští sezoně nastupovat ve Vyškově, kam by se měla přesunout licence béčka Komety Brno.

V útočných řadách je to obdobné. Po uplynulé sezoně oznámil vedení klubu své rozhodnutí skončit i produktivní útočník David Čermák. Třiadvacetiletý odchovanec jihlavské Dukly již nedokázal skloubit své civilní zaměstnání s náročností druholigové soutěže, a tak to vypadá pro Plameny na další klíčový odchod. Obdobný případ je i další forvard Ondřej Kovářů, který již zameškal podstatnou část loňské sezony a vypadá to, že jej v následující sezony ve žďárském dresu již neuvidíme.

Trochu jiný případ je odchod brankáře Jana Čápa. Vedení klubu se rozhodlo vydat jiným směrem a s tímto sympatickým brankářem tak ukončilo spolupráci. „Čápíno“ naskočil ve žďárském dresu během tří sezon celkem k 49 utkáním, ve kterých si průměr 3,35 obdržených branek na utkání. Kam povedou jeho další kroky, to v tuto chvíli nevíme.

O příchodech do kádru Plamenů Vás budeme podrobněji informovat až v následujících týdnech. O svoji šanci probojovat se do kádru usilují v tuto chvíli i mladíci, a to obránci Jakub Grauer, Tomáš Doležal, Šimon Slavík, a útočníci Tomáš Grygar, Patrik Doležal a Jakub Doležal.

LETNÍ PŘÍPRAVA DO KONCE ČERVNA

Samotná suchá příprava by měla běžet do posledního červnového dne. „Scházeli bychom se každý týden od pondělí do čtvrtka, tedy čtyřikrát týdně. Pokud to bude možné, chtěli bychom kombinovat hřiště, halu a posilovnu,“ říká lodivod Plamenů Martin Sobotka. A jak bude letní příprava probíhat? „Bude to taková klasika. Zaměříme se na rychlost, sílu a vytrvalost. Do toho samozřejmě zapojíme i nějaké hry,“ doplňuje Sobotka pro hráče plán nejméně oblíbené části sezony.

Po konci letní přípravy dostanou hráči pár týdnů volna a v srpnu se s realizačním týmem znovu sejdou podle toho, kdy bude k dispozici nově připravená ledová plocha, což by mělo být v prvním srpnovém týdnu tohoto roku.

AKTUÁLNÍ PODOBA KÁDRU

Brankáři: Jiří Sláma, Lukáš Vít

Obránci: Jan Čermák, Martin Lojek, Václav Macek, Martin Pleva, Vojtěch Pražák, Václav Půža

Útočníci: Dominik Adam, Lukáš Bureš, Patrik Elis (JUN), Martin Gregar, Tomáš Chlubna, Lukáš Jícha, Slavomír Kadleček, Šimon Malenovský, Michael Procházka (JUN), Marek Prokš, Martin Štola, Jan Wasserbauer