SOBOTKA: Sezonu máme velice dobře rozehranou

Zveřejněno 02.01.2022 | Redakce, foto: Petr Nedvěd
S příchodem roku 2022 jsme vyzpovídali trenéra Plamenů Martina Sobotku, který se zaměřil především na hodnocení dosavadních výkonů i výsledků svého celku v letošním ročníku druhé ligy.

Držíme si pozice, na nichž jsme chtěli být

Martine, odehráno už máme něco přes polovinu základní části. S aktuálním třetím místem, které zaručuje postup do play-off, zřejmě budeš spokojený?
Myslím si, že zatím je pro nás sezona rozehraná velice dobře. Držíme si pozice, na nichž jsme chtěli být. K dobru máme ještě dvě dohrávky, navíc máme na mužstva pod námi slušný bodový odstup. Samozřejmě v dosavadních průběhu byly i zápasy, které se nám nepovedly. Na druhou stranu jsme zase někdy šťastně vyhráli až gólem v závěru zápasu. Panuje spokojenost.

Co považuješ za největší pozitivum?
Těší mě, že dáváme dost gólů, to je určitě plus. Také naše hra není špatná, vytváříme si spoustu šancí, byť někdy by od nás koncovka mohla být přece jen lepší.

Když to vezmu z druhé strany, s čím se naopak mančaft potýká?
Tak, jak hodně gólů dáváme, tak jich také možná až příliš inkasujeme. Směrem pro play-off to rozhodně bude chtít trošku vyladit. Nejde vůbec o to, že by nás protivníci nějak mačkali a my z toho pak inkasovali. Spíše se jedná o zbytečné ztráty při přechodu útočné modré nebo ve středním pásmu. Z následných rychlých protiútoků nás pak soupeři trestají.

Venku se nám daří až nad poměry

Čím to, že v tabulce domácích zápasů jste až pátí, naproti tomu ve statistikách venkovních utkání jste druzí nejlepší…
Oproti předchozím letům se nám na ledě soupeřů daří až nad poměry. Těžko říci, čím je to způsobeno. Možná se doma chceme divákům více ukázat, hrajeme aktivněji dopředu. Určitě je ale nutné zmínit, že jsme doma hráli s top týmy soutěže, Valašským Meziříčím a Jičínem, pokaždé dvakrát. Čtyři porážky s nimi naši bilanci domácích zápasů trošku kalí.

Takže se nedá říci, že by se vám letos doma zatím nedařilo?
To rozhodně ne. Asi je pravdou, že venku hrajeme o něco defenzivněji, třeba právě proti zmíněným favoritům se nám na jejich půdě dařilo lépe. Svoji roli pak mohou hrát i faktory okolo onemocnění covidem, očkování proti němu. S tím se samozřejmě potýkají všechna mužstva, ale některé domácí zápasy to mohlo negativně poznamenat, byť nějakou podrobnou analýzu nemám.

Zmínil jsi covid-19. Jak moc poznamenává letošní ročník?
Musím říci, že v této souvislosti zatím nějaké velké problémy nebyly. Ano, je pravda, že nám z důvodů jeho onemocněním či očkováním proti němu na nějakou dobu vypadli třeba Lukáš Bureš, David Váňa či Marek Prokš. To jsou přitom stěžejní hráči, rozhodně nám chyběli. V žádném případě si ovšem nechci stěžovat, podobné problémy řeší všechny kluby v soutěži.

Jsme rádi, že patříme do špičky

Pandemie se nepříznivě projevuje také na diváckých návštěvách. Je to při utkáních hodně cítit?
Nejen u nás ve Žďáře, ale v celé soutěži je to znát. Potýkají se s tím všechny mančafty ve všech sportech. Určitě na stadiony lidí chodí méně, je to škoda, ale nedá se nic dělat. Jsme ale rádi za všechny ty, co na Buchalky pokaždé přijdou. Atmosféra bývá vždycky dobrá, motorem je pokaždé náš fanklub, v tomto směru žádný problém není.

Co úroveň soutěže, překvapila Tě něčím?
Myslím, že v podstatě splňuje to, co jsem o ní říkal před začátkem sezony. Valašské Meziříčí zatím potvrzuje, že patří k velkému favoritovi postupu. Více jsem čekal od Kopřivnice, ale jsme rádi, že ji máme pod sebou. Také Nový Jičín hraje výborně. My jsme rádi, že do špičky patříme také. Soutěž je velice vyrovnaná, každý v ní může porazit každého.

Ke splnění předsezonního cíle, postupu do vyřazovací části, což znamená být nejhůře čtvrtí, máte celkem solidně nakročeno…
Pokud budeme hrát tak, jak dosud hrajeme, tak bychom jej měli splnit. Ideálně chceme skončit do třetího místa, protože bychom se chtěli v prvním kole vyhnout Valašskému Meziříčí. Tím ale netvrdím, že by jiný tým pro nás byl lehčím soupeřem.

Český hokej by to už moc potřeboval

Na závěr menší odbočka. Co jsi říkal mistrovství světa dvacítek, které se ani nedohrálo?
Je určitě škoda, že neproběhlo celé, ale těžko hodnotit příčiny. Naši mladíčci odehráli jen dva zápasy, těžko říci, jak by se nám dařilo v dalších duelech. S Německem to byla určitě varovná porážka, byť oni mají v posledních letech výbornou mládež. Opět to pro nás bylo trošku alarmující, ale to už je dlouhodobější záležitost.

Už za měsíc jsou na programu zimní olympijské hry v Pekingu. Na hokejovém turnaji se nakonec nepředstaví hráči z NHL. Čekal jsi podobné rozhodnutí?
Zamrzí to, ale jak se začaly odkládat zápasy zámořské soutěže, tak jsem si říkal, že to asi ani letos se startem hráčů z NHL na olympiádě nedopadne. Za mořem, především v Kanadě, potřebují v první řadě dohrát sezonu, to je pro ně priorita. Také proto jsme podobné rozhodnutí očekával.

Budou mít bez hráčů NHL naši hokejisté větší šanci na zisk jedné z medailí?
Kvalitních hráčů pořád máme poměrně dost. Jedná se o krátkodobý turnaj, kde budou o konečném výsledku rozhodovat detaily. Klidně tak můžeme hrát o medaile, ale také vypadnout už ve čtvrtfinále. Šanci určitě máme, budu našim fandit a přát si úspěch. Český hokej už by ho moc a moc potřeboval.