Vyjádření vedení SKLH Žďár nad Sázavou k situaci s ledovou plochou na zimním stadionu

Zveřejněno 13.07.2021 | Redakce
Na množící se dotazy fanoušků Plamenů, veřejnosti, ale především rodičů mladých hokejistů směrem k tomu, že ve Žďáře nad Sázavou v červenci není a nebude k dispozici led, se rozhodlo reagovat vedení Sportovního klubu ledního hokeje. Zde přinášíme stanovisko generálního manažera Plamenů Martina Nečase i k tomu, proč musí mládežníci žďárského klubu jezdit za ledem až do Bystřice nad Pernštejnem.

Bylo nám sděleno, že je to příliš nákladné

„Především kvůli mládeži jsme před časem při setkání se starostou Žďáru nad Sázavou vyjádřili naše přání, aby zde byl led k dispozici už od začátku července. Bylo nám sděleno, že je to finančně příliš nákladné. Proto jsme přišli s návrhem, aby mohl být led k dispozici alespoň od poloviny tohoto měsíce,“ popisoval generální manažer Plamenů. A ihned prozradil, jaký byl plán vedení SKLH. „Abychom snížili náklady pro město, domluvili jsme se s Duklou Jihlava, která si chtěla ve Žďáře pronajmout 75 hodin pro jejich mládežníky,“ vysvětloval Nečas.


"
„NAŠE MLÁDEŽ ZA LED VE ŽĎÁŘE NEPLATÍ, PŘESTO JSME NABÍDLI, ŽE SE BUDEME FINANČNĚ SPOLUPODÍLET. PENÍZE, KTERÉ NÁS STOJÍ DOPRAVA A LED V BYSTŘICI, MOHLY ZŮSTAT VE ŽĎÁŘE.“

Proč na realizaci tohoto plánu nedošlo? „Vedení Sportisu (příspěvková organizace města Žďáru, která má na starosti sportoviště – pozn. red.) bohužel nemělo snahu se dohodnout. Za hodinu ledu chtělo po Jihlavě čtyři tisíce korun, což by dohromady znamenalo vysokou částku 300 tisíc. Navíc polovinu této částky chtělo dopředu a zaplatit by se musely všechny hodiny. I ty, které by třeba mladí hokejisté Dukly nevyužili. Což se při současné situaci, především v souvislosti s covidem-19, může stát. Přitom třeba v Bystřici nad Pernštejnem, kam nyní jezdí naši mládežníci, nestojí hodina ledu ani tři tisíce. A při odběru vyššího počtu hodin, což je tento případ, se ještě snižuje,“ kroutil hlavou generální manažer SKLH.

Celá situace nemohla dopadnout jinak, než že si vedení jihlavské Dukly našlo led jinde. „Jihlava si domluvila výhodnější podmínky v Telči. Postoj vedení Sportisu mě mrzí, protože z jeho strany prostě nebyla dobrá vůle. Kdyby chtěli něco udělat pro naše děti, mohli vyjádřit alespoň minimální ochotu se domluvit a jednat. Místo toho jsme se pouze dozvěděli, že jsou ceny ledu v létě vysoké, že by museli stáhnout zaměstnance z dovolené a podobně,“ mračil se Nečas.

Spolupodílet SE na nákladech? Ani to nezabralo

Vedení klubu se navíc chtělo na pokrytí nákladů spolupodílet. „Naše mládež za led ve Žďáře neplatí, přesto jsme nabídli, že se budeme finančně spolupodílet. Peníze, které nás stojí doprava a led v Bystřici, mohly zůstat ve Žďáře,“ pokračuje Nečas.

Přitom v jiných městech v kraji je situace naprosto odlišná. „V Bystřici nad Pernštejnem a Humpolci je led už od začátku července. V Havlíčkově Brodě je pak led k dispozici myslím od desátého července. Všude tam vyšla města mládeži, klubu, ale i veřejnosti vstříc. Opakuji, že prioritou pro nás byla mládež, o muže v tomto směru vůbec nešlo. Samozřejmě ale platí, že i oni by šli po té dlouhé pauze rádi na led dříve,“ neskrýval.

Led bude alespoň o čtrnáct dní déle

Jedno pozitivum ovšem nakonec přece jen vzešlo. „Domluvili jsme se na něm s panem starostou, který má snahu nám vyjít vstříc, což musím ocenit. Když už to v červenci nevyšlo, dohodli jsme se, že ve Žďáře bude v nadcházející sezoně led o čtrnáct dní déle. Místo do konce března se bude moci na zimním stadionu bruslit až do poloviny dubna. Mrazení v dubnu nevyjde o tolik dráž, navíc máme v plánu uspořádat pro mládež různé turnaje,“ potěšilo Martina Nečase.