SOBOTKA: Fotbalový zápas splnil svůj účel, utužili jsme partu

Zveřejněno 10.06.2021 | Redakce
Hokejisté Žďáru sehráli minulý pátek přátelský zápas s fotbalisty Počítek. Tuto sobotu se pro změnu představí na hřišti Hamrů nad Sázavou, kde od 14:00 změří síly s místním Áčkem.
V Počítkách Plameny "čepovaly" desítku Prohra, která nebolí. Tak by se dal označit nepříznivý výsledek 7:10, kterým Plameny podlehly ve fotbalovém utkání na hřišti Počítek. Okolo konečného výsledku ovšem panovala mírná nejistota. „Asi to tak bylo, už jsem to v naší brance ani nestíhal počítat,“ smál se žďárský trenér Martin Sobotka.

Velký díl konečného výsledku tak bral na svá bedra. „Velký dojem jsem jako gólman asi neudělal, ale aspoň jsem vynikl,“ v nadsázce popisoval svoji roli na hřišti. A kdo tedy hokejisty Žďáru režíroval? „Bylo znát, kdo fotbal hrával závodně, takže třeba Martin Nečas hru zezadu řídil. Vlastně jako správný generální manažer,“ opět přešel Sobotka na žertovnou strunu a pokračoval. „Někteří naši kluci fotbal závodně hrávají, to bylo vidět. V útoku se blýskl Peťa Štěpánek, který vstřelil asi čtyři branky. Všichni se snažili, byl jsem spokojený,“ říká nový lodivod žďárské střídačky.

Utkání však nemělo jen sportovní účel. „Sešli jsme se jako kolektiv, navíc dorazili také někteří bývalí hráči. Po zápase jsme s klukama z Počítek chvíli poseděli a utužili partu,“ pochvaloval si. Ještě jeden fotbalový zápas čeká v této fázi přípravy na Plameny. Tuto sobotu se od 14.00 představí na hřišti Hamrů nad Sázavou.

Tréninky jsou si hodně podobné

Při rozhovoru s koučem Plamenů jsme zabrousili také na tréninkový proces. „Trénujeme třikrát týdně, pokaždé se snažíme zahrát si nějakou hru a k tomu dát také nějakou odrazovou sílu či posilování rukou, nohou či břicha. Tréninky jsou si hodně podobné, je to převážně o střídání cvičení a her,“ popisoval Sobotka.

Jaká je tréninková účast? „Moc navazovat na sebe v trénincích nejde, protože kvůli práci jen málo kluků stíhá natolik, aby mohli chodit pravidelně třikrát týdně. Osm až deset hráčů chodí stabilně, druhá polovina dochází podle toho, jak stíhá,“ neskrýval. Za zlé to ale svým ovečkám nemá. „Vzhledem k práci, kdy hodně z kluků dělá na směny, je to pochopitelné. Věřím však, že kluci trénují a připravují se sami, klíčové pro nás bude účast v srpnu na ledě. Tam se ještě budeme muset na tu kondici zaměřit,“ předestřel.

MS je od nás nevyužitá šance

Na závěr se trenér druholigového celku vyjádřil ke zklamání z výkonů i konečného výsledku naší hokejové reprezentace na nedávno skončeném světovém šampionátu v Lotyšsku. „Když vezmu v potaz, že spousta zemí tam měla nějaké C výběry, možná i horší, je to zklamání. Typickým příkladem je nakonec vítězná Kanada. Kolik asi hráčů se z tohoto mužstva dostane na olympijské hry v Pekingu v příštím roce? Jeden, možná dva. Měli jsme při tom složení mužstev, kdy jsme kromě jedné či dvou lajn z NHL měli to nejlepší k dispozici, dopadnout mnohem lép. Do semifinále jsme měli stoprocentně postoupit, zda by z toho byla medaile, to těžko říci. Ale rozhodně je to od nás nevyužitá šance,“ zdůraznil Martin Sobotka.