Bývalý hráč Plamenů Jaromír Pytlík si odbyl reprezentační premiéru!

Zveřejněno 13.11.2020 | Redakce
Zdá se, že studnice žďárského hokeje směrem k národnímu týmu je snad bezedná. O uplynulém víkendu si totiž nejcennější dres premiérově oblékl devatenáctiletý Jaromír Pytlík. „Malinká nervozita tam byla, ale po prvním střídání to ze mě spadlo,“ popisoval v rozhovoru pro web hokej.cz talentovaný útočník.
Česká hokejová naděje v klubu z města pod Zelenou horou působila několik ročníku v dorosteneckém věku. Naposledy pak v sezoně 2017/2018, kdy coby šestnáctiletý mladíček Pytlík v dresu Plamenů potvrzoval svůj velký talent brankami a asistencemi v druholigovém play-off mužů. Přes extraligové Vítkovice se rodák z Dačic posléze dostal do kanadského juniorského týmu Sault Ste. Marie Greyhounds.

Premiérový start ze reprezentační áčko si odbyl na víkendovém Karjala cupu. Konkrétně v sobotním duelu proti domácímu Finsku. „Je to tu skvělé, protože starší kluci nás vzali dobře. Nejsme dva tábory, ale všichni jako jeden tým pohromadě. Je super, že nás sem pan Pešán takhle vzal. Mohli jsme jít po dlouhé době na led a dokonce si zahrát, což je paráda. Bylo to podobné jako na dvacítkách, tady se asi hrálo víc do těla, bylo to o malinko rychlejší. Ale jinak bych řekl, že je to podobné a hraje se stejným stylem,“ pochvaloval si po výhře 2:0 nad Suomi Pytlík.

Ten do své reprezentační premiéry vstoupil hodně zostra, když prvním kontaktem s kotoučem ohrozil domácí svatyni. Bez zápasu přitom česká naděje byla skoro čtyři měsíce. „Možná, že kdybych nebyl tak nervózní a nešlo o první střídání, ještě bych to dovezl blíž k bráně a vystřelil lépe. Takhle jsem se snažil rychle to nahodit na bránu, aby z toho případně něco bylo,“ popisoval.

V neděli pak česká repre podlehla Rusku 0:3, což v součtu s předchozími výhrami nad severskými soupeři znamenalo druhé místo v konečné tabulce turnaje. Pro mladé české hráče, jichž byla ve Finsku spousta, to byla cenná zkušenost. „Od červencové akce v Brně a třech zápasů se Slováky jsem nehrál, jen trénoval. Takže nervozita před zápasem trošku byla. Po prvním střídání to však ze mě spadlo, snažil jsem se, abych si ten zápas užil. Bylo to parádní. Mám velkou chuť hrát a jsem do toho zažraný. Jsem hrozně rád, že můžeme pokračovat,“ usmíval se.

Pro desítku českých juniorů, kteří se kompletně představili na ledě helsinské Hartwall Arény v nedělním duelu s Ruskem, to byla cenná zkušenost před šampionátem dvacítek v kanadském Edmontonu na přelomu roku. „Myslím si, že nám to hodně pomůže. Máme tady extra tréninky, vidíme zkušenější kluky, jak trénují přesilovky a další věci. Pro nás všechny, kteří tady jsme, je to skvělé. Z hlediska mistrovství dvacetiletých to bude určitě bonus,“ dodal Pytlík.