NEČAS: Činnost klubu je nyní ochromená

Zveřejněno 16.10.2020 | Redakce, foto: Radim Chlubna
Sportovní život v celém Česku se v podstatě úplně zastavil. Jarní scénář, o němž jsme všichni věřili, že už se nebude opakovat, je tu opět. Minimálně do 25. října se sportovní činnost klubů určitě znovu nerozběhne. „Přál bych si, abychom už mohli začít znovu trénovat, ale nevidím to příliš růžově,“ přiznal generální manažer Plamenů, Martin Nečas starší.
Veškerý ruch na zimním stadionu na Bouchalkách nyní utichl. „Činnost klubu je ochromená. Ještě, než se zpřísnila opatření, jsme měli v plánu chodit s mládežnickými týmy po skupinkách trénovat ven. Bohužel tím, že jich může být pohromadě jen šest, tak to vlastně nemá cenu. Ve dvou skupinách trénovat jde, ale těžko jich může být několik,“ vysvětloval šéf klubu.

Jaké pokyny tedy hráči dostali. „Jak muži, tak i hráči mládežnických týmů, mají individuální plány. Nyní čekáme, co nám povolí plukovník Prymula,“ říká asistent trenéra u A-týmu Plamenů. Jinak ale Nečas není velkým optimistou. „Nevidím to růžově. Přál bych si, aby se mohlo začít alespoň trénovat. Takto děti odvyknou povinnosti a zodpovědnosti vůči týmu i celému klubu. Už takhle se totiž potýkají se školní docházkou. Hovořil jsem s některými učiteli a děti prý doma plní sotva pětinu toho, co mají. A ve sportu to bude úplně stejné,“ uvědomuje si generální manažer SKLH.


"
TĚCH RODIČŮ, KTEŘÍ SE DĚTEM INDIVIDUÁLNĚ VĚNUJÍ, JE HROZNĚ MÁLO. ALE JE TO NAPROSTO POCHOPITELNÉ. VŽDYŤ SAMI MAJÍ V SOUVISLOSTI S COVIDEM SPOUSTU PROBLÉMŮ.

Na rodiče, kteří mají v souvislosti s covidem-19 spoustu vlastních problémů, prý nelze moc spoléhat. „Těch rodičů, kteří se dětem individuálně věnují, je hrozně málo. Ale je to naprosto pochopitelné. Vždyť sami mají v souvislosti s covidem spoustu problémů, řeší své podnikání, nebo omezení v práci, nemají to vůbec jednoduché,“ dobře ví.

Často se hovoří o tom, jak velké ztráty sčítají kluby na profesionální úrovni. Ani v případě klubů, podobných Žďáru, však také nejde o zanedbatelné částky. „Naše ztráty jdou už teď do desítek tisíc korun. A pokud bude tento stav pokračovat, bude to ještě horší. Je pravdou, že ušetříme nějaké peníze za to, že třeba nebudeme platit pronájem ledu za áčko, které nemůže trénovat. Jenže daleko vyšší jsou naše ztráty na vstupném ze zápasů, nebo z veřejného bruslení, kterým pomáháme do rozpočtu mužů,“ nastínil.

Generální manažer Plamenů se už proto obrátil na vedení města. „Sešel jsem jak s vedením města, tak i s předsedou sportovní komise. Ta vypracovala určitý návrh, který bude v pondělí posuzovat rada města. Takže uvidíme, ale rozhodně je z naší strany snaha jednat,“ zdůraznil Martin Nečas.