Hokejová sezona 2020/21 ve Žďáře BUDE! Svoji podobu zná i kádr Plamenů

Zveřejněno 08.05.2020 | Redakce, foto: Petr Nedvěd
Žďárský hokejový klub prochází jedním z nejtěžších období své novodobé historie. Nyní však, dle slov generálního manažera Martina Nečase, můžeme díky postoji města říci, že další hokejová sezona ve Žďáře na 99 % bude. V dnešním článku se tak dozvíte aktuální informace o situaci v klubu a také o tom, jak bude vypadat kádr Plamenů v nadcházející sezoně.

BŘEZNOVÁ ZMĚNA NA POZICI GM

Jak je již známo, po uplynulé sezoně, v půlce března, nahradil Martin Nečas na pozici generálního manažera Miloslava Šimona. Ten vedl žďárský klub z nejvyšší pozice dlouhých třináct let a zaslouží se mu velice poděkovat za jeho odvedenou práci. Ale i kvůli dalším jednáním s městem bylo potřeba udělat ve vedení klubu změnu. „Jelikož vzájemné vztahy nebyly úplně ideální, vzešel ze strany města požadavek či návrh, zda by nebylo vhodné vše přehodnotit a zamyslet se nad tím. Proto jsme se s Mildou Šimonem prohodili ve funkcích, kde tím hlavním vyjednavačem budu společně s Alešem Koželuhem (obchodní manažer klubu – pozn. redakce) já,“ uvedl v rozhovoru pro Žďárský deník nový generální manažer klubu Martin Nečas.

Miloslav Šimon se tak přesunul do pozice sportovního manažera a bude se plně věnovat sportovní stránce seniorského týmu Plamenů. Jeho denní náplň pracovního dne se ale v podstatě nezmění. „Ráno přijedu na zimák, tam probereme s trenéry aktuální hokejové záležitosti. No a pak jdu do svojí kanceláře, vezmu si deníček, kde mám jednotlivá čísla, a neustále volám a obvolávám,“ uvedl v lednovém rozhovoru pro nejpopulárnější hokejový server hokej.cz.

FINANČNÍ SITUACE KLUBU

Toto je samozřejmě nejvíce probírané téma všech fanoušků okolo žďárského hokeje. Loňská sezona totiž skončila se schodkem půl milionu korun, a proto se vážně zvažovalo i to, zda naše mužstva přihlásit do soutěží pro následující sezonu 2020/2021. Vedení klubu SKLH tudíž oslovilo město, aby jim v této vážné situaci pomohlo. „Jednáme naprosto otevřeně. Do úplných detailů jsme rozkryli veškeré financování klubu. Kolik prostředků dostáváme od svazu či kraje, jak vysoké jsou příspěvky, ale i to, co, komu a kolik platíme. Z toho všeho pak vyšel po této sezoně půlmilionový schodek. Ono by to úplně stejně dopadlo už v předchozích dvou letech, ale tehdy jsme ztrátu pokaždé pokryli penězi za naše úspěšné odchovance,“ odkrývá informace o financování klubu Martin Nečas.

V minulém týdnu jsme Vás již informovali, že jednání s městem o podpoře ledního hokeje intenzivně probíhají a jsou na velice dobré cestě. „Město Žďár nad Sázavou se nám snaží opravdu pomoci, čehož si nesmírně vážíme. V tuto chvíli jsme domluveni na nějaké formě pomoci, ale stále to není oficiálně potvrzeno, tudíž nechceme dávat žádná oficiální stanoviska. Chápeme, že jsou fanoušci netrpěliví a chtějí vědět každý detail, ale teprve až bude vše hotové, odklepnuté, vydáme podrobnější informace,“ říká pro náš web Martin Nečas. A je nyní již tedy jasné, že Plameny nastoupí v září k prvnímu zápasu nové druholigové sezony? „Troufám si říct, že sezonu na 99 % odehrajeme, a doufám, že i v lepších podmínkách, než tomu bylo minulý rok,“ dává velkou naději žďárským fanouškům třiapadesátiletý generální manažer klubu.

VELKÉ DÍKY SPONZORŮM A FANOUŠKŮM

Celkovou finanční situaci klubu ještě zkomplikovala situace ohledně pandemie koronaviru, která zasáhla ekonomicky všechny sporty. Sponzoři tak budou počítat ekonomické ztráty a podpora sportu se nabízí jako jedna z prvních částí rozpočtu, kde ušetřit. „Moc dobře si uvědomuji, že situace dnešních dní je vážná a pandemie ovlivnila činnost většiny našich partnerů. Vzhledem k opatřením a panující náladě jsem ani všem nestihl osobně poděkovat za sezonu 2019/2020, což se chystám v blízké době napravit. Zatím ale dostávám pozitivní zprávy a věřím, že nám všichni zůstanou nakloněni. Velké díky patří městu, které nás nenechá ve štychu,“ uvádí obchodní manažer klubu Aleš Koželuh. A nemohl opomenout ještě jednu a velice podstatnou věc. „Samozřejmě nemohu zapomenout ani na fanoušky, kteří se rozhodli uspořádat veřejnou sbírku. Je skvělé vědět, že hokej ve Žďáře není lidem lhostejný. Nejvíc bych si přál, aby lidé opět našli cestu na domácí utkání a potvrdili, že naše město hoří hokejem už od roku 1939,“ chválí naše skvělé fanoušky Koželuh.

Transparentní účet: 123-1645170247/0100 (vytvořený fanklubem ŠAKAL PATRIOTS na podporu zachování ledního hokeje v našem městě)

NEČAS POKRAČUJE JAKO ASISTENT

Na středeční schůzi vedení klubu SKLH padlo rozhodnutí, že asistentem trenéra Radka Hamana u seniorského týmu Plamenů bude i nadále Martin Nečas. „S Nečim mně to vloni moc vyhovovalo, a tak jsem rád, že naše spolupráce bude pokračovat i přesto, že bude mít letos daleko více povinností, než tomu bylo doposud. Ale slíbil mi, že to pro něj nebude žádný problém,“ uvedl s úsměvem Radek Haman v narážce na Nečasovo jmenování generálním manažerem klubu.

Ale ani to Martinu Nečasovi nezabránilo v tom, aby pokračoval na lavičce „A“ týmu Plamenů. K tomu by měl navíc vést jako hlavní trenér, stejně jako v loňském roce, mužstvo dorostu, takže nudit se rozhodně nebude. „Já v tom problém nevidím, i tak jsem býval na zimáku od rána do večera. Pokud už by to hořelo a já se nemohl zúčastnit tréninků z důvodu nějakého jednání, tak za mě může zaskočit Vojta Šír, popřípadě by to zvládl Radek i sám. A dorost má většinou tréninky až večer, takže tam problém nebude žádný,“ soudí bývalý špičkový sportovec, když jako junior reprezentoval Československo v běhu na lyžích.

Třiapadesátiletý Nečas se stal asistentem u prvního týmu již před loňskou sezonou, kdy se Radek Haman přesunul na pozici hlavního trenéra po odchodu Michala Konečného. Předtím se Nečas pohyboval převážně u mládeže Plamenů, když vedl s Martinem Sobotkou i úspěšný ročník 1999, kde hrál i jeho syn Martin, který nyní nastupuje v NHL za tým Carolina Hurricanes.

VĚTŠINA HRÁČŮ ZŮSTÁVÁ

Na včerejší schůzi vedení došla samozřejmě řeč i na podobu kádru pro sezonu 2020/2021 a podle prvotních informací by měla pokračovat většina hráčů z loňské sestavy. Trenérská dvojice Haman – Nečas tak může počítat na brankářském postu s dvojicí Jiří Sláma a Jan Čáp, která v loňské sezoně patřila k tomu lepšímu, co mohl tým Plamenů nabídnout.

Mezi obránci bude pokračovat kapitán týmu Martin Pleva a s ním i jeho velký kamarád Martin Lojek. U něj bude samozřejmě záležet na jeho pracovním vytížení, stejně jako tomu bylo v sezoně poslední. „Je možné, že to bude hodně podobné jako vloni, ale zatím to nedokážu 100% říct,“ říká pro klubový web hráč se zkušenostmi z kanadsko-americké NHL.

Z juniorky se do „A“ týmu posune osmnáctiletý obránce Jan Čermák, který již v loňské sezoně stihl za seniorské mužstvo Plamenů odehrát dvě utkání. Bohužel v utkání s Novým Jičínem utrpěl zlomeninu ruky a sezona pro něj předčasně skončila.

Naopak obranné řady prozatím opouští Jiří Kališ, který se bude pokoušet prosadit do kádru nováčka první ligy ze Šumperka, který nově vede žďárská legenda Martin Sobotka. Na odchodu je i Adam Spálovský, který si nyní vybírá z více nabídek, ale i u něj není vyloučeno, že se nakonec v dresu se Žetkem na dresu objeví. Již během závěru loňské sezony opustil tým sedmatřicetiletý Aleš Koželuh, který se nyní naplno věnuje pozici obchodního manažera.

V útočných řadách žádné velké změny neočekávejme. Jediným záznamem v kolonce odchodů by měl být Luboš Kunstmüller, který v posledním utkání sezony ukončil svoji druholigovou kariéru. Ostatní forvardi v našem týmu, pokud se nestane nic neočekávaného, zůstávají.

VEDENÍ INTENZIVNĚ HLEDÁ POSILY

Naopak v kolonce příchodů můžeme zaznamenat prozatím velice zajímavá jména. Z Karlových Varů by se měl po roce vrátit, a plnit v seniorském týmu Plamenů pozici třetího brankáře, teprve sedmnáctiletý Lukáš Vít. Pozici jedničky by měl vykonávat v týmu juniorky, popřípadě v seniorském týmu z krajského přeboru.

Jak Radek Haman v rozhovoru pro náš web v minulém týdnu zmínil, tak nejvíce bude jeho tým potřebovat posílit v zadních řadách. Do přípravy na ledě se tak zapojí žďárský odchovanec Petr Beneš. Tento produktivní bek nastupoval poslední tři sezony v krajském přeboru v dresu Hlinska, kde si v 96 utkáních připsal celkem 106 bodů za 35 branek a 71 asistencí, což jsou na beka více než slušná čísla. A co ho přimělo k návratu domů? „Nejprve mi psal Plevič a poté mi volal i pan Šimon, jestli bych nechtěl začít sezonu tady. Tak jsem si řekl, proč ne, nemám co ztratit, přinejhorším budu mít náskok oproti klukům v Hlinsku. Uvidíme, jak to dopadne v září,“ říká s úsměvem hráč, který má na svém kontě i tři extraligové starty v dresu Pardubic.

Dalším hráčem, který by se mohl objevit v dresu Plamenů, je obránce Richard Adam. U něj však bude ještě záležet na jeho vytížení v mateřské Jihlavě, kde pomáhá u místního juniorského týmu. Pikantní pro něj by bylo, že by se v týmu setkal se svým mladším bratrem Dominikem, který ve Žďáře působí od loňské sezony. Osmadvacetiletý Richard Adam spojil převážnou část své seniorské kariéry s Pelhřimovem, kde nasbíral téměř 200 druholigových startů. Mimo jiné si na rok odskočil i k našim západním sousedům, kde nastupoval v páté německé lize v dresech EC Bad Kissingen a ERV Schweinsfurt.

Staronovým přírůstkem na žďárské soupisce je i obránce Václav Půža, kterému nebyla v Jihlavě nabídnuta nová smlouva. Tento skvělý bruslař působil v Jihlavě již od dorosteneckého věku a za „A“ tým Dukly stihl odehrát, kromě zápasů v první lize, i osmnáct střetnutí v nejvyšší české soutěži.

Jedinou posilou útočných řad, ale dá se říct celkově tou největší, je odchovanec jihlavské Dukly David Čermák. Tomu nebylo po sezoně, stejně jako Půžovi, nabídnuto prodloužení smlouvy, a tak se dle svých slov rozhodl, že se nyní bude věnovat studiu na vysoké škole a s hokejovou kariérou bude pokračovat v našem městě. Jedenadvacetiletý útočník odehrál v našem dresu prozatím 22 utkání, během nichž vstřelil 16 branek a přidal 13 asistencí. Takže dle statistik se dá soudit, že se zařadí mezi opory svěřenců Radka Hamana.

Z týmu loňské juniorky doplní „A“ tým ještě útočníci Matěj Jindra, Zdeněk Šerejch a Martin Štola. Původně měl tým doplnit i Šimon Malenovský, ale ten je na odchodu do HC Dukly Jihlava, kde by měl hrát nejvyšší juniorskou soutěž.

LETNÍ PŘÍPRAVA

V rozhovoru pro náš web již Radek Haman avizoval, že letní příprava bude letos víceméně individuální a stoprocentně to bude platit pro měsíc květen, kdy naši hráči obdrží od hlavního trenéra pouze individuální plány. „Květen ještě necháme dojet tak, jak je to nyní, a kluci se budou připravovat individuálně. Od června bychom se již chtěli scházet alespoň dvakrát týdně na herní tréninky. Klukům věřím, že se budou poctivě připravovat sami, ale i herní trénink je potřeba a sám se sebou si člověk těžko fotbal nebo basket zahraje,“ říká s úsměvem lodivod Plamenů. Na led by měli naši hokejisté vyjet, pokud nenastanou další komplikace s pandemií koronaviru, v srpnu.