STATISTICKÉ OKÉNKO 2019/20 I. (hráčské)

Zveřejněno 10.03.2020 | Redakce
Základní část, tím pádem i sezona, skončila pro Plameny již minulou středu, a tak se pojďme podrobněji podívat na hráčské statistiky této sezony. V článku se například dozvíte, komu z týmu trenéra Radka Hamana se bodově nejvíce dařilo, kdo byl nejlepším střelcem, nejtrestanějším mužem či kdo snědl nejvíce zákusků. V příštím díle statistického okénka se podrobněji podíváme na týmové statistiky.

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ HRÁČI

Titulem nejproduktivnějšího hráče, a v kabině zároveň i tím nejupovídanějším, se může pyšnit útočník Lukáš Bureš. Zanedlouho šestadvacetiletý útočník se skvělým fyzickým fondem si připsal sedmatřicet kanadských bodů, když dokázal vstřelit 13 branek a k tomu si připsal 24 gólových asistencí, čímž se stal i nejlepším nahrávačem v týmu Plamenů. Na záda mu dýchá dvojice jeho spoluhráčů z útočné formace Ondřej Kovářů (11+23) a Aleš Heinrich (14+16), který se naopak stal nejlepším střelcem Plamenů.

Abychom nezapomněli ani na ostatní útočné formace, dobře si vedl i Jan Wasserbauer (9+20), který zaskakoval, stejně jako Dominik Adam (10+15), na začátku sezony na pozici obránce. Za zmínku stojí i výkony Tomáše Chlubny (11+15), který se po dlouhých letech před sezonou vrátil z Havlíčkova Brodu, kapitána Martina Plevy (6+19), dále navrátilce z Hlinska a nájezdového specialisty Martina Gregara (11+13) a také útočníka Marka Prokše (10+13).

Pokud vezmeme statistiky dle průměru bodu na zápas, zde byl nejlepší útočník David Čermák. Jihlavský odchovanec, který měl do našeho týmu vyřízené střídavé starty, si dokázal v osmi střetnutích připsat 12 kanadských bodů, což dává průměr 1,5 bodu/z. Na druhém místě se umístil nejproduktivnější hráč Lukáš Bureš, který bodoval v průměru skoro každé utkání této sezony (0,93).

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ OBRÁNCI

Mezi obránci byl nejproduktivnější kapitán Martin Pleva, který si připsal na své konto pětadvacet kanadských bodů za šest branek a devatenáct přesných přihrávek. Dobře si vedl i nováček v dresu se Žetkem na hrudi, 21letý Adam Spálovský, který přišel až v průběhu sezony z Hodonína. Ten si připsal celkem čtrnáct kanadských bodů, což podpořil povedeným výkonem v posledním utkání sezony proti Ďáblům z Nového Jičína, kde si připsal tři gólové asistence. Opomenout nemůžeme ani zkušeného Martina Lojka, který kvůli pracovním povinnostem sehrál pouze 27 duelů, ale dokázal si v nich připsat dvanáct kanadských bodů.

NEJLEPŠÍ STŘELCI

Jak jsme již zmínili, nejlepším střelcem v této sezoně se stal jedenadvacetiletý útočník Aleš Heinrich se čtrnácti brankami, jemuž na záda dýchal, jak jinak než spoluhráč z útoku, Lukáš Bureš (13 gólů). Na dalších pozicích je situace velice vyrovnaná, což potvrzuje, že tým Plamenů je založen spíše na týmovém pojetí nežli na tom individuálním.

NEJTRESTANĚJŠÍ HRÁČI

Nejtrestanějším hráčem našeho týmu se stal obránce Martin Pleva, který si během základní části, v níž odehrál rovných čtyřicet duelů, připsal 56 trestných minut. Na záda mu dýchá další obránce Jiří Kališ, který stihl posbírat 51 trestných minut v jednatřiceti zápasech této sezony. O třetí místo v „anketě“ zlý muž se dělí útočníci Tomáš Chlubna a Marek Prokš. Ti shodně nasbírali 47 trestných minut.

Naopak pomyslný klobouk lze smeknout před útočníkem Ondřejem Kovářů, který si během celé sezony, ve které nevynechal ani jeden duel, připsal na své konto pouhé 4! trestné minuty. Velice dobrou bilanci mají také Luboš Kunstmüller (36z/8TM) a Adam Spálovský (32z/12TM).

SPECIÁLNÍ GÓLY

Pokud nakoukneme do sekce „speciálních gólů“, do kterých počítáme góly vítězné, góly v přesilových hrách a také v oslabení, tak nejlepší byl útočník, jenž přišel před sezonou z Moravských Budějovic, Aleš Heinrich. Tento šikovný útočník si zapsal celkem tři vítězné góly, další čtyři přidal v přesilových hrách a jeden dokonce zaznamenal v oslabení.

V počtu vítězných gólu mají dále největší počet útočníci Martin Gregar společně s Ondřejem Kovářů a také obránce Martin Pleva. Všichni tři si shodně připsali po dvou vítězných brankách. V přesilových hrách se nejvíce dařilo, po Aleši Heinrichovi, Lukášům Burešovi a Jíchovi, kteří vstřelili shodně tři branky v početní výhodě. Naopak o osm branek v oslabení se podělilo osm rozdílných střelců.

BRANKÁŘI

Poprvé v novodobé historii žďárského hokeje se stalo, že celou sezonu odchytali pouze dva brankáři. Zkušený Jiří Sláma a nováček v našem dresu Jan Čáp však vytvořili velice kvalitní a vyrovnané duo, a tak nebylo třeba cokoliv v tomto ohledu měnit. Brankář Jan Čáp, který přišel před letošní sezonou z Moravských Budějovic, v jejichž dresu si zachytal i superfinále proti Sokolovu, si dokonce v našem dresu připsal i první nulu v seniorském hokeji. A právě proti svému bývalému klubu.

V případě zranění jednoho z brankářů byl k dispozici ještě devatenáctiletý Richard Rulf, který se však, díky výkonům zmíněné dvojice, do branky nedostal. Odchovanec chotěbořského hokeje odchytal většinu sezony za náš juniorský celek.

ZAJÍMAVOSTI

  • Kompletní porci 40 utkání v této sezoně odehrálo pouze šest hráčů (Lukáš Bureš, Martin Gregar, Aleš Heinrich, Ondřej Kovářů, Martin Pleva a Jan Wasserbauer).
  • Tomáš Chlubna si ihned ve své první sezoně za Plameny vytvořil své osobní bodové maximum ve druhé lize - 26 bodů (11+15). Dalším hráčem, který si výrazně zlepšil své osobní maximum, a to dokonce zdvojnásobil, je Ondřej Kovářů. Ten se letos zařadil k tahounům ofenzivy a díky tomu si připsal 34 kanadských bodů (11+23).
  • Nejvíce bodů v jednom utkání si připsali Ondřej Kovářů a Tomáš Chlubna, kteří v říjnovém utkání s Moravskými Budějovicemi shodně zaznamenali 5 kanadských bodů (oba 0+5).
  • Pouze dva hattricky si připsali naši hráči v letošní sezoně a oba byly navíc v jednom utkání, a to s Moravskými Budějovicemi. Postarali se o ně útočník Dominik Adam a obránce Martin Lojek.
  • Nejvíce bodů proti jednomu soupeři zaznamenal útočník Ondřej Kovářů, který si během pěti zápasů s Moravskými Budějovicemi připsal 13 kanadských bodů (4+9).
  • Alespoň jeden start si v letošní sezoně připsalo celkem 39 hráčů včetně dvou brankářů.
  • Svoji první nulu mezi muži vychytal ve 43. kole proti Moravským Budějovicím Jan Čáp. Perličkou je, že právě z tohoto klubu přišel k Plamenům před letošní sezonou.
  • Brankář Jiří Sláma vychytal poprvé od sezony 2014-15 dvě čistá konta v základní části.
  • Nejstarším hráčem, který letos naskočil v dresu se Žetkem na prsou, byl loučící se Luboš Kunstmüller, kterému bude letos devětatřicet let. Naopak tím nejmladším byl obránce Tomáš Doležal, který dovrší plnoletost až v srpnu letošního roku. Musíme ale zmínit, že na jedno střídání nastoupil, při rozlučce svého otce, i patnáctiletý Matyáš Kunstmüller.
  • Celkem čtyři hokejisté z našeho kádru zažili v letošní sezoně jubilejní start. Martin Pleva odehrál doma s Opavou (18. 1. 2020) svůj 500. druholigový zápas, Lukáš Bureš (30. 10. 2019/BK Havlíčkův Brod) a Tomáš Chlubna (22. 2. 2020/HC Slezan Opava) odehráli shodně 200. zápas ve druhé lize a Lukáš Jícha završil svoji první stovku zápasů ve druhé lize soubojem s Kopřivnicí (26. 10. 2019). Druhá věc je, že ani jedno z těchto „jubilejních“ utkání nebylo pro Plameny vítězné.
  • Nejvíce zákusků za výhry snědla dvojice Dominik Adam a Lukáš Bureš (každý cca 136 zákusků).

zdroj statistik: hokej.cz