Plameny jsou prvním týmem, který zdolal Šumperk

Zveřejněno 16.10.2019 | Aneta Krčálová
Šumperk SKLH Žďár nad Sázavou
10., středa 16.10.2019
Šumperk - SKLH Žďár nad Sázavou SUM - ZNS
Šumperk: Wanecki (Peksa) – Sedlák, Drtil, Chujac, Kabelka, Řezáč, Haloda M., Plhal – Jaroš, Milfait, Vachutka – Kofroň, Spratek, Pokorný – Scheuter, Antonov, Hroch – Urban, Müller, Haluza – Šíp
SKLH Žďár nad Sázavou: Čáp (Rulf) – Spálovský, Wasserbauer, Lojek, Pleva, Koželuh, Hort – Kadleček, Adam, Knap, Heinrich, Kovářů, Medek, Jícha, Chlubna, Gregar, Kunstmüller, Prokš, Bureš, Čermák
Branky a nahrávky: 25. Drtil (Milfait), 28. Vachutka (Sedlák) – 9. Heinrich (Gregar), 14. Adam (Hort), 58. Medek (Gregar), 60. Adam (Čermák) Rozhodčí: Dufka – Novotný, Pippal. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 870. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4.

V 10. kole zamířily Plameny na horký led dosud neporažených Draků ze Šumperka. A kdo si myslel, že to bude jednoznačná záležitost, tak se mýlil. První třetina patřila hostům, kteří se zaslouženě dostali do dvougólového vedení. Ve druhé třetině sice domácí srovnali, ale ve třetí třetině nejprve vynikající Čáp chytil trestné střílení domácího snajpra Daniela Vachutky a dvě minuty před koncem vstřelil vítěznou branku útočník Robin Medek. Výhru ještě v poslední minutě zpečetil Dominik Adam (na fotce), který se v tomto utkání prosadil hned dvakrát, a tak se Žďár stal prvním týmem, který v této sezoně porazil suverénní Šumperk.

Reportáž

Šumperk si ihned v úvodu utkání zahrál dvě přesilové hry v řadě, když si kapitán Plamenů Martin Pleva nejprve pomohl podražením a po uplynutí prvního trestu dostal tentýž hráč další dvě minuty za zdržování hry. Naštěstí žďárští hokejisté dokázali obě početní nevýhody ubránit a následně sami trestali. Po přesné nahrávce Martina Gregara se o to zasloužil střelou z mezikruží Aleš Heinrich – 0:1. I další brankovou příležitost si vypracovali hosté, ale Jícha v obrovské šanci domácí svatyni přestřelil. Nakonec se však přece jen Plameny dostaly do dvoubrankového vedení, když ve 14. minutě krásně tečoval Hortovu střelu Dominik Adam - 0:2. V 17. minutě první třetiny po dalším zaváhání hráčů Šumperku ujížděli Žďárští v přečíslení dva na jednoho. Tomáš Chlubna přihrál Davidu Čermákovi, nicméně domácí gólman Wanecki jeho kličku skvěle vychytal, a tak šli hosté do kabin pouze s dvoubrankovým náskokem.


Do druhé třetiny nevstoupili svěřenci trenéra Hamana příliš dobře. Již na začátku 24. minuty dostal dvě minuty za podražení obránce Adam Spálovský a pouhou půl minutu na to si další dvě minuty za nedovolené bránění vykoledoval Martin Lojek. Žďár tudíž musel hrát ve třech a domácí dokázali tuto výhodu proměnit. Střelou z voleje se prosadil obránce Tomáš Drtil – 1:2. A jen o tři minuty později již bylo vyrovnáno, když Čápa překonal domácí snajpr Daniel Vachutka - 2:2. Po vyrovnání se Šumperk hnal za další brankou, ale žďárská obrana byla pozorná. Naopak byli to právě hosté, kdo dostal ve druhé polovině druhé třetiny příležitost zahrát si krátkou přesilovku pět na tři, kterou ale nevyužili. Vzápětí byl vyloučen Adam Spálovský a hrálo se čtyři na čtyři, ale branka do konce třetiny již nepadla. Na ukazateli skóre tak po druhé části svítil nerozhodný stav 2:2.
V prvních pěti minutách třetí třetiny se hra přelévala nahoru dolů, ale ani jeden z týmů si nevytvořil žádnou vyloženou gólovou šanci. Až ve 46. minutě se Jaroš dostal do obrovské šance, nicméně Čáp skvělým zákrokem lapačkou tento pokus zlikvidoval. O minutu později byl vyloučen obránce Plamenů Wasserbauer za hákování, ale domácí přesilovku nevyužili, navíc fauloval domácí Daniel Vachutka a hrálo se čtyři na čtyři. Klíčový okamžik utkání se odehrál v 54. minutě, kdy byl právě Vachutka faulován při samostatném úniku a jel trestné střílení, které ale díky skvělému Čápovi neproměnil. A tak se trestalo na druhé straně. Pouhé dvě minuty před koncem třetí třetiny vstřelil vítěznou branku po krásné přihrávce Martina Gregara hostující útočník Robin Medek - 2:3. Definitivní tečku přidal v poslední minutě Dominik Adam, a tak se Žďár stal prvním týmem, který v této sezoně porazil Šumperk.

 

Ohlasy po utkání

Radek Haman (Žďár): „Dnes mohu k zápasu říci jen samé superlativy. Parádní týmový výkon, od brankáře až po posledního hráče. Všichni dnes dřeli nadoraz, padali do střel. Proti tak kvalitnímu soupeři to byl od kluků velmi dobrý taktický výkon. Trošku si dovolím nesouhlasit s domácím trenérem, který říkal, že oni dnes podali špatný výkon. Možná má o svém týmu jiné představy, ale z mého pohledu hráli velmi dobře, ale my jsme prostě hráli lépe. Především bych ale dnes chtěl vypíchnout výborný týmový výkon všech našich hráčů.“

Martin Janeček (Šumperk): „Každá porážka je nepříjemná. A je celkem jedno, s kým přijde. Ta dnešní je ale zcela zasloužená, už jen za náš špatný výkon v první třetině. V úvodu jsme spali a soupeř jen čekal, co s ním provedeme. Ale hráli jsme špatně. Potom jsme museli dohánět ztrátu a byli jsme z toho možná nervózní. Ve třetí třetině a v závěru nám pak chyběl tlak do branky. Situace jsme přehrávali. Takhle se o vítězství nerve. Ale možná je přesně tohle ta facka, kterou jsme potřebovali dostat.“ (www.dracisumperk.cz)