Martina Kauta vybralo Colorado Avalanche ze 16. pozice draftu NHL!

Zveřejněno 23.06.2018 | Ondřej Krásný
D A L L A S - Loni zaznělo během prvního kola draftu NHL jméno Martina Nečase, letos se dočkal druhý žďárský odchovanec Martin Kaut. Jeho jméno nakonec vyřkli zástupci týmu Colorado Avalanche, celkově se stal tak šestnáctkou letošního draftu. Tým z Denveru ho již teď spojuje s legendou klubu Milanem Hejdukem, mladý útočník tak udělal další z výrazných kroků k úspěšné kariéře.

Foto: coloradoavalanche.com

Není moc hráčů, kteří udělali podobný progres během loňské sezony jako Martin Kaut. Touhle dobou byl pasován na draftu do druhého kola. Svými výkony v pardubickém Dynamu ale rozvinul svůj talent a zaujal takovým způsobem, že si ho již na šestnácté pozici vybralo Colorado Avalanche. „Je to pro mě neuvěřitelný pocit, jsem hrozně nadšený," přiznával americkým médiím Martin Kaut.

I právě proto, že po snové sezoně málem přišla rána. Osmnáctiletý útočník musel podstoupit operaci srdce, naštěstí se ale nejednalo o nic vážného, čehož si byli vědomi i kluby NHL. „Měl jsem nějaké problémy se srdcem, ale teď tu stojím a jsem draftovaný Coloradem, to je prostě úžasné," zářil žďárský odchovanec. „Na Combine testech jsem byl trochu vystrašený, protože mi řekli, že budu muset dva měsíce odpočívat. Ale vše dopadlo dobře a nemůžu tomu uvěřit, že jsem byl draftován."

Mladičký útočník ve službách Pardubic nasbíral během loňské sezony 16 bodů v základní části a pět přidal během play-off. „Nyní jsem připravený na NHL, ale nejdřív krok po kroku. Chci tu hrát, možná budu příští rok hrát AHL, ale to teprve uvidíme."

Loni byl podle předpokladů Martin Kaut mezi evropany až na 11. místě, letos vystřelil až do poloviny prvního kola celkového draftu. „První polovina sezona byla špatná, hrál jsem ve čtvrté lajně," přiznává. „Po MS U20 v Buffalo jsem se stal větší součástí týmu, více jsem si věřil. Měl jsem kolem dvaceti minut na zápas, navíc jsem po sezoně hrál za národní tým, to byla velká zkušenost."

K výběru Colorada Avalanche se vyjádřila i legenda klubu a aktuálně generální manažer Joe Sakic. „Je to komplexní hokejista, takového jsme hledali. Je silný na puku, má skvělou střelu. Je to čistý střelec a jsme plni očekávání, co přinese do klubu." Martin Kaut teď zabojuje o místo v kádru nejslavnější hokejové ligy. „Chci hrát v NHL, ale jak říkám musím být silnější. Jistě, že chci NHL hrát již příští rok, ale musím krok po kroku," zakončil mladý útočník.