Žďár vstoupil do play-off vítězně

Zveřejněno 25.02.2017 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Trutnov
OF1, sobota 25.2.2017
SKLH Žďár nad Sázavou - Trutnov ZNS - TRU
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř – Pleva, Beneš, Vítek M., Smejkal, Staněk, Rašner, Kolda – Červenka, Kunstmüller, Vítek D., Bureš, Kuřítko, Gregar, Jícha, Střecha T., Krupka, Kaňka, Juráň, Čech
Trutnov: Jeschke – Píša, Poul, Abrahám, Beneš, Bažant, Junek, Vácha, Bezděk – Pulpán A., Ukhin, Fedulov, Pulpán T., Kastner, Chytráček, Hlaváček, Janoušek, Smékal, Tatar, Konečný
Branky a nahrávky: 4. Krupka (Beneš, Střecha T.), 34. Gregar (Juráň, Beneš), 39. Krupka (Střecha T., Kaňka) – 8. Půlpán T. (Kastner, Půlpán A)
Rozhodčí: Slavka – Mikšík, Čelechovský
Vyloučení: 8:12 +TS Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1214
Střely na branku: 42:29 (15:5, 16:15, 11:9)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – První utkání letošního play-off přilákalo do ochozů žďárských Bouchalek přes dvanáct stovek diváků, kteří vytvořili fantastickou kulisu a atmosféru hodnou vyřazovacích zápasů. Na ledě to byl tvrdý boj a soupeř potvrdil předpoklady, že tato série bude hodně náročná a již od prvního zápasu také velmi vyhrocená. O výhře rozhodly Plameny dvěma brankami ve druhé třetině a připsaly si první vítězný bod osmifinálové série nad Trutnovem.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Žďárští vstoupili do utkání aktivněji a již ve druhé minutě si vynutili faul hostujícího Abraháma. Přesilovou hru sice domácí nevyužili, ale pokračující tlak po návratu vyloučeného hráče z trestné lavice již ano. Benešovu nahrávku přetavil střelou z levého kruhu Lukáš Krupka ve vedoucí branku – 1:0. Další dvě dobré šance si připravil Střecha, ale Jeschke byl pozorný.

To se však nedá říci o domácí pětici, která v osmé minutě po signalizovaném vyloučení hlavním rozhodčím, ztratila koncentraci a nastalého zmatku v obranné třetině využil Tomáš Půlpán, který si pohodlně nabruslil mezi kruhy a přesnou trefou srovnal stav na 1:1. Vyrovnávací branka hostující hráče nastartovala a ti se na delší dobu nastěhovali do útočného pásma, avšak k vážnějšímu ohrožení domácí branky se nedostali.

Od 13. minuty však již opět více ze hry získávali žďárští hokejisté. Velkou šanci vrátit Plamenům vedení zmařil Jeschke Červenkovi. Na druhé straně stačil včas skrýt kotouč Řehoř před nebezpečně dotírajícím Fedulovem. Do kabin tak oba protivníci odcházeli za nerozhodného stavu.

Úvod druhé třetiny patřil hostujícímu celku, který si vytvořil značný tlak a Řehoř musel řešit několik ošemetných situací. Až ve 24. minutě se k ohrožení branky hostí dostali také Žďárští, ale obrovskou šanci Kaňky zlikvidoval Jeschke famózním zákrokem lapačkou. Ve 29. minutě se do přečíslení dostali Rašner s Červenkou, ale trutnovský gólman maskou vytěsnil kotouč mimo branku.

Ve 34. minutě zopakovaly Plameny scénář úvodní branky. Přesilovou hru nevyužily, ale devět sekund po návratu vyloučeného hráče vyslal po zpětné nahrávce od Juráně tvrdou střelu z mezikruží Martin Gregar a vrátil Žďáru vedení – 2:1. O minutu později úspěšně čelil Řehoř tvrdé Píšově střele. Ve 39. minutě si odpykával trest na dvě plus dvě minuty David Vítek a na trestné lavici hostů „odpočíval“ Tatar a Kaňka nabil mezi kruhy Lukáši Krupkovi, jenž v jízdě tvrdou ranou bez přípravy propálil Jeschkeho mezi betony - 3:1.

V závěrečné dvacetiminutovce již domácí soupeře viditelně přehrávali a až na pár výjimek nepouštěli Draky do žádných vážnějších šancí. Jednou z výjimek byla brejková situace ve 46. minutě, kterou však Řehoř vyřešil ke spokojenosti většiny přítomných diváků. V 50. minutě na druhé straně Jeschke betonem vyrazil dobrou střelu Rašnera. V 51. minutě v přesilové hře nebezpečně tečoval jeden z hostů Píšovu ránu od modré, ta však nakonec skončila v ochranné síti.

Naději Trutnovským mohl zařídit v 56. minutě Chytráček, ale z levého kruhu netrefil odkrytou bránu. To však bylo ze strany hostů vše a domácí jim již jakýkoli náznak zdramatizování nedovolili a neumožnili soupeři ani žádný vážnější závěrečný tlak. Naopak Jícha mohl ještě 50 sekund před koncem navýšit skóre, když se na modré šikovně prosmýknul za obranu a sám se řítil na brankáře. Byl však faulován a sudí nařídil trestné střílení. Jeschke ale vystihnul jeho kličku a tak stav utkání zůstal až do sirény již nezměněn.

K play-off patří emoce a těch bylo na ledě i po zápase více než dost. Zdá se, že tato série bude nejen vyrovnaná a dramatická, ale taky poměrně vyhrocená, takže pondělní utkání pod vrcholky Krkonoš bude mít pořádný náboj a o třetím duelu, který se odehraje ve středu znovu na žďárských Bouchalkách, to platí rovněž. Plameny udělaly první krok k úspěchu, ale potřebují ještě tři další. Jestli přidají druhý v pondělí v Trutnově, můžete sledovat osobně díky zájezdu pořádanému fanklubem Šakal Patriots., kterého se můžete zúčastnit.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Hráli jsme dnes velice dobře a zodpovědně odzadu. Myslím si, že od většího brankového rozdílu zachránil hosty gólman, který podal výborný výkon. Řekl bych, že od poloviny zápasu jsme už Trutnov přehrávali. Soupeř to hodně dohrával a vyhrocovat to, ale my jsme na to připravení a máme taky hráče, kteří to umí, takže se nemusíme ničeho obávat a určitě budeme chtít i v Trutnově vyhrát.“

.

.

.

Aleš Půlpán st.
Aleš Půlpán st. (trenér HC BAK Trutnov):
„Prvních pět minut jsme byli takoví zakřiknutí, koukali jsme po soupeři, ale pak už jsme tu první třetinu sehráli velmi dobře. Do druhé třetiny jsme šli s tím, že na ně vlítneme… Ale to co nám předvedl rozhodčí, to nepatří do fair-play. Cítíme se ukřivděně, protože čtrnáct vyloučení oproti třem domácím se mi zdá úplně směšné. Nemyslím, že bychom hráli pod takovým tlakem, že bychom museli takhle faulovat, co si pan rozhodčí takhle vymyslel. Máme pět zraněných hráčů, z toho jeden odjel do nemocnice, takže si nemyslím, že to bylo fair-play. Nemyslím tím od hráčů Žďáru, hráli dobře, gratuluji jim k vítězství, ale myslím, že se mají v Trutnově na co těšit.“

Fotogalerie