„Po první třetině jsme cítili, že to půjde“, popsal počátky zvratu v derby Lukáš Bureš

Zveřejněno 06.01.2017 | Barbora Hronková
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Středeční derby Vysočiny by se dalo popsat jako parádní vstup do nového roku. I když ze začátku asi málokdo věřil, že Plameny mají šanci utkání za stavu 0:4 otočit na svoji stranu, tak se tento malý zázrak nakonec podařil. Domácí znovu zabojovali a před více než šestnácti sty diváky vyhráli 5:4. Průběh zápasu nám detailně shrnul žďárský útočník Lukáš Bureš.

Foto: René Rámiš

Když nastalo dlouho očekávané derby, na které se přišla podívat spousta diváků, začátek se pro žďárské fanoušky nevyvíjel vůbec dobře. Utkání se rozjelo velmi rychle a to ve prospěch Bruslařů. Neuběhlo ani patnáct minut hry, což hostům stačilo na to, aby vstřelili čtyři branky za sebou. „Byl to první zápas po Vánocích. Měli jsme sice tréninky, takže si myslím, že jsme se na to po fyzické stránce připravili dobře, nicméně přijel Brod. Jsou první a víme, co oni hrajou, víme, že jejich největší síla je v té prví pětce, kde hraje Lukáš Endál. Bohužel ze začátku jsme si je nepohlídali, dali jsme jim zbytečně moc prostoru, což se nám vymstilo. Dali nám čtyři rychlé góly a to nás dostalo trochu do útlumu,“ komentuje Lukáš Bureš.

Jeden z důležitých momentů byl gól Martina Kuřítka, na kterém se chytrou přihrávkou zpoza branky podílel také Lukáš Bureš a tím se jim podařilo znovu vyburcovat domácí hráče: „Naštěstí jsme nic nezabalili, zjistili jsme, že by to mohlo jít. Do konce první třetiny jsme stihli dát jeden gól, což nás nakoplo a v kabině jsme cítili, že to půjde, že dáme ještě druhej gól, dostaneme je pod kontrolu, a že bychom s tím výsledkem mohli ještě něco udělat. A to se nám povedlo. Myslím si, že jsme si za tím šli, takže super vítězství a po tom volnu je to určitě výbornej výsledek,“ popsal zárodky velkolepého obratu žďárský útočník.

Necelé dvě minuty po začátku druhé třetiny Plameny dostaly puk do brodské brány podruhé. Jeho autorem byl hráč s číslem 22 na zádech, Lukáš Bureš. Tento mladý střelec se řadí mezi nejlepší plamenné útočníky, nejen co se kanadských bodů týče - 21 bodů (7 + 14). „Když jsme se protočili, zůstal jsem nahoře na modré čáře. Za beka, který sjel dolů do rohu, tam najel Kuře (Martin Kuřítko - pozn. redakce), který měl najednou chvíli prostor a já jsem viděl, že hledá někde volného hráče. Tak jsem si řekl, že do toho kopnu, zkusím tam šlápnout mezi kruhy. Naštěstí tam ta nahrávka prošla, dal jsem to z první. Gólman na to trošičku ještě sáhnul, ale naštěstí to tam prošlo, takže jsem rád, že jsem tímhle gólem mohl pomoct týmu,“ říká nadšeně Lukáš Bureš, který si v tomtéž zápase připsal i již zmíněnou asistenci u prvního žďárského gólu.

Byl to velký boj, velké derby, ale o to větší to byla radost. Po výhře nastaly velké děkovačky, hráči, trenéři, diváci… všichni se radovali. Jaký to je pro hráče pocit, porazit prvního? „Tak určitě je to super pocit, o to lepší, že to bylo ze stavu 0:4 na 5:4. V kabině je super nálada, obrovská síla a skvělá atmosféra. Za těmi výsledky si jdeme a víme, že ten tým má sílu. Já doufám, že nám to takhle půjde dál a snad budou chodit diváci pořád v tak hojném počtu, abychom je mohli dál bavit, protože jsou skvělí. Já jim takhle chci za tým poděkovat za podporu, kterou nám tady dávají a za atmosféru, kterou dneska udělali, bylo to neskutečné.“ Navíc jako třešnička na dortu po včerejší výhře dělí Plameny pouze dva body na první místo, na kterém je nyní Brod. A ten má odehraný o jeden zápas navíc, takže cestu na vrchol tabulky mají nyní Žďárští ve vlastních rukou. Takové postavení v soutěži už fanoušci žďárského hokeje dlouho nepamatují!

A tím soupeřem, který na Žďár čeká je Nymburk. Přestože jsou Plameny rozjeté a minulý zápas zvítězily nad Nymburkem o tři branky, čeká je hodně těžký protivník, který je mnohými označován za hokejově nejlepší tým naší skupiny v letošním ročníku. NED se drží v těsném závěsu za týmy z Vysočiny a rozdíl mezi Žďárem a Nymburkem je pouhý jeden bod. Co si o utkání myslí Lukáš? „Nymburk zaskočil mezi svátky Brod, kdy je porazil 3:5, takže určitě to nebude nic jednoduchého. Navíc se u nich hraje hodně špatně, ale my jsme odtud už dokázali nějaký ten bod přivézt, takže doufám, že se nám to i v sobotu podaří. My do toho půjdeme samozřejmě s tím, že chceme odvést další body, pro nic jiného tam nepojedeme.“