Plameny přetavily smolný zápas s Pískem v prodloužení ve vítězství

Zveřejněno 29.10.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Písek
11., sobota 29.10.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - Písek ZNS - PIS
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř, 31. Sláma – Pleva, Beneš, Staněk, Kolda, Klíma, Vítek – Bureš, Kuřítko, Malec, Kunstmüller, Kaňka, Střecha T., Krupka, Kovářů, Červenka, Gregar, Pazourek
Písek: Kadlec – Kozák, Hřebíček, Hanus, Suda, Červinský, Pokorný, Koutenský – Slavík, Urbanec, Vlček, Sýbek, Koupal, Pašek, Šuhaj, Strnad, Duchoň, Rod
Branky a nahrávky: 20. Beneš (Kunstmüller, Kuřítko), 34. Beneš (Bureš, Malec), 45. Kuřítko (Červenka, Pleva), 51. Červenka (Kuřítko, Malec), 61. Kunstmüller (Bureš, Staněk) – 20. Vlček (Sýbek, Hřebíček), 31. Duchoň (Sýbek, Vlček), 31. Slavík (Sýbek, Vlček), 58. Vlček (Sýbek, Slavík)
Rozhodčí: Hodač – Svoboda, Žídek
Vyloučení: 6:4 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 611
Střely na branku: 37:28 (10:7, 17:13, 8:6 - 2:2)
Průběh utkání: 1:0, 1:3, 4:3, 4:4, 5:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Více než šest stovek diváků na žďárských Bouchalkách mohlo dnes sledovat parádní utkání plné zvratů, ale také přehlídku promarněných šancí a smolných okamžiků. Po vedoucí brance domácích vyrovnali hosté v poslední sekundě úvodní třetiny. Ve druhé si Žďárští vytvořili obrovský tlak a převahu, ale dvakrát inkasovali. Dvougólové manko však dokázali smazat a dostat se dokonce do vedení. Jenomže dvě minuty před koncem Písek šťastnou brankou vyrovnal. Staněk s Kunstmüllerem pak v prodloužení rozhodli o zisku dvou bodů pro Plameny

Foto: René Rámiš

Reportáž

Kouči SKLH Konečnému chyběli v dnešním utkání kromě dlouhodobých marodů Davida Vítka, Adama Rašnera a Libora Střechy , také Tomáš Smejkal z pracovních důvodů a Václav Půža, kterého neuvolnila Jihlava.

První třetina přinesla několik zajímavých šancí na obou stranách, ale oba brankáři, jak domácí Řehoř, tak hostující Kadlec, svými jistými zákroky dlouho drželi střelce v šachu. Až v poslední minutě úvodní dvacetiminutovky se pohnulo skóre a to hned dvakrát. Nejprve Žďárští využili přesilovou hru, když Kunstmüller našel na pravém kruhu volného Petra Beneše, jenž prostřelil Kadlece mezi betony a poslal Plameny do vedení – 1:0.

Radost na tribunách žďárského stadionu však netrvala dlouho. Jen zlomek sekundy před první sirénou nahrál Sýbek přesnou žabičkou mezi kruhy najíždějícímu Filipu Vlčkovi, jenž pohotovou střelou k pravé tyči zařídil Písku vyrovnání – 1:1.

Nešťastný gól do šatny v poslední vteřině však domácí tým nevyvedl z míry a ve druhé třetině rozehráli Konečného svěřenci neskutečný kolotoč a deset minut prakticky nepustili soupeře ze třetiny, šance střídala šanci a žďárští střelci si každou chvíli prohlíželi strop haly, když nevěřícně vzhlíželi nad svými neproměněnými tutovkami.

A jak to tak bývá, po promarněných gólovkách přišel trest a to hned dvojnásobný. 31. minuta doslova zmrazila diváky na žďárských Bouchalkách. Nejdříve vystřelil Sýbek a kotouč se od Řehoře odrazil šťastně přímo na hůl Jiřího Duchoně, který pohodlně dorazil kotouč do poloodkryté branky – 1:2. Jen o půl minuty později, z hole před brankou důrazného Josefa Slavíka, šli Jihočeši do dvoubrankového trháku – 1:3. Hodně rozezlený Milan Řehoř ihned odjel z branky a přepustil své místo Jiřímu Slámovi.

A mohlo být ještě hůř, když o minutu později hráli hosté v početní výhodě, ale Sláma se blýskl několika výbornými a důležitými zákroky. Krátce poté co se vyloučený Bureš vrátil z trestné lavice, se řítil na Kadlece, ale tísněn obráncem nedokázal přesně zakončit, ovšem z druhé vlny dojíždějící Petr Beneš už měl více prostoru a snížil na 2:3. Plameny pokračovaly v útočné hře a vytvářely si převahu, ovšem na vyrovnání nedosáhly. Do kabin tak šli hosté s jednobrankovým vedením.

Ve třetím dějství pokračovali domácí ve snaze o vyrovnání a za svoji bojovnost a aktivitu byli odměněni ve 45. minutě. Červenka nahrál mezi kruhy Martinu Kuřítkovi, který se trefil nad Kadlecovu vyrážečku – 3:3. O pět minut později si oba borci vyměnili role a Kuřítko zpoza branky nahrál do jízdy Martinu Červenkovi, jenž počtvrté rozvlnil síť písecké branky a poslal Plameny do vedení – 4:3.

Potom ale přišlo velké drama, když v 52. resp. 53. minutě byli po zbytečných faulech vyloučeni Střecha a Bureš a Jihočeši měli k dispozici více než minutu dvojnásobné přesilovky. Tu však jejich spoluhráči s vynikající podporou brankáře Slámy dokázali ubránit a dokonce po svém návratu právě oba hříšníci mohli své skutky odčinit, když se dostali do přečíslení dva na jednoho, ovšem Kadlec předvedl parádní zákrok a držel naděje Píseckých na import bodového zisku k Otavě.

A k tomu nakonec také došlo. Dvě minuty před koncem třetí části utkání se nádoba smůly dnešního zápasu naplnila další dávkou, když si střelu Filipa Vlčka po přečíslení dva na jednoho, srazil Sláma betony na brankovou čáru a Bureš ve snaze zabránit gólu, nešťastně zasunul kotouč do vlastní branky – 4:4. Minutu před třetí sirénou vyhodil písecký kapitán Sýbek kotouč mimo hřiště a byl vyloučen. Domácí však již početní výhodu nevyužili a tak skončilo utkání po šedesáti minutách remízou.

Do následného prodloužení nastoupili ještě na minutu Žďárští s výhodou jednoho muže v poli a hrálo se čtyři na tři. Po sedmnácti sekundách, ale fauloval Kuřítko a počet hráčů na ledě se vyrovnal do dnes standardního počtu v prodloužení tři na tři. Ještě neuplynula ani minuta nastaveného času, když Staněk vyslal střílenou přihrávku od modré a Luboš Kunstmüller nádherně nastavil hůl, od níž putoval kotouč pod horní tyčku Kadlecovy branky a tím zajistil Plamenům druhý bod – 5:4.

Zápas plný smolných momentů tak nakonec Pleva a spol. dokázali dotáhnout do vítězného konce i když za předvedený výkon i za zcela zjevnou herní převahu po většinu utkání, by si jistě zasloužili plné tři body, ale takový hokej někdy je. Nyní se bude trenér Konečný se svými svěřenci již soustředit na příští zápas, ke kterému odcestují příští sobotu k derby do Pelhřimova. Na domácím ledě se žďárské Plameny představí opět ve středu 9. listopadu, kdy zde přivítají poslední Jindřichův Hradec.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„První třetina byla taková neslaná, nemastná. Písek si přijel pro nějaký bod, to bylo vidět. Od druhé třetiny to bylo neuvěřitelné množství šancí a neskutečný tlak a nedá se tam klukům nic vyčíst. Bohužel, ale děláme hrozné chyby a jsme za to tvrdě trestaní. Paradoxně musím říct, že při našem asi nejlepším výkonu jsme z toho 3:1 tekli a myslím, že to všichni viděli, protože se prakticky hrálo na jednu bránu. Zase musím ale klukům poděkovat za nesmírnou bojovnost ve třetí třetině, že jsme za tím vítězstvím šli, tlačili jsme, dokázali jsme to otočit… Bohužel ale pak přijde takový kiks, kdy dvě minuty před koncem, kdy máme bránit vedení, dva obránci vyrazí dopředu a jedou z toho dva na jednoho. Přitom stačilo to v klidu dohrát, protože ten Písek už toho měl také plné zuby a my jsme jim to takhle nabídli a to se nesmí stávat. Naštěstí jsme alespoň v tom prodloužení ten druhý bod udělali. Ale my třikrát prohrajeme o gól, protože ten soupeř si to zodpovědně ubrání a my si to doma nedokážeme ohlídat, když už ten zápas otočíme. Musím poděkovat Salimu (Jiří Sláma), který nás neuvěřitelně podržel a Milanovi (Řehoř) se vůbec nedivím, že vykropil a odešel, protože tohle se stávat nemůže.“

Karel Slabý
Karel Slabý (trenér IHC Písek)
"Přijeli jsme sem s hodně oslabeným týmem, protože máme dva nejzkušenější obránce mimo hru. Takže nám v té obraně hráli dvacetiletí kluci a čekali jsme, že tam budou určité problémy, ale naštěstí to nějak zvládli. I když ten závěr bohužel ne. Byla tam zbytečná vyloučení z naší strany, která si pořád nedokážeme odpustit. Říkáme si to dokola, že to nesmíme dělat a je to pro nás stresující a je to škoda, protože nás to pak hrozně sráží dolů. Ve druhé třetině jsme i díky těm vyloučením mohli dostat čtyři, pět gólů, protože tam domácí měli obrovskou převahu a jen díky gólmanovi jsme to ustáli. Pak jsme se štěstím dali dva góly, což byla asi pro domácí dost velká rána. Nedokázali jsme to ale uhrát až do konce a po chybách jsme inkasovali. Nakonec jsme rádi alespoň za ten bod. "

Fotogalerie