Derby Vysočiny ovládly Plameny

Zveřejněno 12.10.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou BK Havl.Brod
7., středa 12.10.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - BK Havl.Brod ZNS - HBR
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř – Pleva, Beneš, Staněk, Klíma, Kolda, Smejkal, Vítek – Bureš, Kuřítko, Malec, Kunstmüller, Kaňka, Střecha T., Krupka, Kovářů, Červenka, Gregar
BK Havl.Brod: Panec, 26 Novák - Semrád, Bušek, Duben, Vala, Mečiar, Lacina – Přidal, Třetina, Endál, Navrátil, Voříšek, Michálek, Kuchta, Kozlík, Beneš, Chlubna, Ludvík
Branky a nahrávky: 3. Kuřítko (Malec), 21. Malec, 26. Malec (Pleva), 36. Beneš (Kaňka, Pleva) – 38. Endál (Třetina, Přidal), 60. Voříšek (Endál, Třetina)
Rozhodčí: Veselý – Klouda, Pechánek
Vyloučení: 12:14 navíc Krupka (ZNS) OT 10 min a DKU Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 1324
Střely na branku: 31:33 (9:8, 12:10, 10:15)
Průběh utkání: 4:0, 4:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Kdo dnes zavítal na žďárské Bouchalky, určitě nelitoval. K vidění zde bylo pravé derby Vysočiny, kterému nechybělo nic. Vysoké nasazení, neutuchající bojovnost, elektrizující atmosféra, pěkné branky, pohledné akce i nějaká ta potyčka, to byly ingredience, které ochutily dnešní menu na skutečnou lahůdku a potvrdily, že tyto zápasy jsou pravým hokejovým svátkem. Jako dezert se servírovala skvělým domácím fanouškům oslava sladkého vítězství.

Foto: Jan Škárka

Reportáž

Těsně před dnešním zápasem se podařilo vedení SKLH zajistit další posilu. Do dresu Plamenů se vrátil již z loňska fanouškům dobře známý Ondřej Malec, který měl pomoci zacelit díry v kádru způsobené vysokou marodkou. A jak se ukázalo, ujal se svého úkolu hned v prvním zápase na jedničku.

Proti aktuálnímu lídrovi tabulky nastoupili žďárští hokejisté nebojácně a s velkým odhodláním, což bylo na ledě znát od prvních sekund. Pomohlo jim k tomu rychlé vyloučení již po 13 sekundách na straně hostů. Početní výhodu sice Plameny nestihly zužitkovat, ale ve chvíli, kdy Třetina naskakoval z trestné lavice, se po Malcově nahrávce šikovně uvolnil Martin Kuřítko a přesnou trefou prostřelil Pance – 1:0.

Následná přesilovka Bruslařů přinesla tlak před Řehořovou brankou, ale žďárský gólman si s několika nebezpečnými situacemi poradil velice jistě. Nová akvizice Plamenů Ondřej Malec byl v sedmé minutě blízko druhé brance, ale Panec tomu skvělým zákrokem zabránil. Ve 12. minutě naskakoval hostující Kuchta z trestné lavice a hned se dostal do zajímavé šance, Řehoř však ukázal svoji hbitou lapačku.

V sedmnácté minutě přinesl vzrušení na tribuny Petr Beneš, jehož střela z levého kruhu rozvlnila síť Pancovy branky, ale pouze z vnější strany. V úplném závěru úvodní třetiny měli Brodští velkou šanci na vyrovnání, když se řítili dva na jednoho, ale Chlubna v rozhodující okamžik těžkou přihrávku nezpracoval.

Domácím se vydařil také vstup do druhé dvacetiminutovky a již po půlminutě se jim podařilo navýšit vedení. Po chybě hostů v rozehrávce se ke kotouči dostal osamocený Ondřej Malec a z mezikruží trefil levý horní roh Pancovy branky – 2:0. Ovšem o minutu později chyběly mladému brodskému talentovi Michálkovi centimetry ke snížení, když rozezvonil tyč Řehořovy branky.

Jenomže byli to opět domácí, kdo se radoval z další branky. Ve 26. minutě se po střele Plevy strhla trma-vrma před Pancem a nejlépe se v ní zorientoval Ondřej Malec, jenž dorazil kotouč do branky a zvýšil na 3:0. Tím zároveň poslal na střídačku brankáře Pance a místo něj se mezi tyče postavil Čeněk Novák.

Krátce na to nastaly zřejmě klíčové okamžiky zápasu, kdy přišla série vyloučení na straně Žďáru a hosté tak měli k dispozici tři minuty dvojité přesilovky pět na tři. S podporou skvělého Řehoře v brance a s maximálním nasazením však Plameny tyto krizové okamžiky přečkaly bez úhony a nedovolily soupeři vsítit důležitou kontaktní branku.

Domácí si ve 35. minutě s podobnou situací poradili podstatně lépe. Dvojnásobnou početní výhodu zužitkoval po nahrávkách Kaňky a Plevy Petr Beneš střelou z mezikruží – 4:0. O dvě minuty později však jízdu domácích narušili Bruslaři parádní souhrou jejich elitní formace. Po nahrávkách Přibyla a Třetiny si Lukáš Endál zkušeně položil Řehoře a zavěsil do odkryté branky – 4:1. V závěru prostřední dvacetiminutovky ještě měli domácí dvě obrovské šance, ale Krupka ani Červenka nedokázali Nováka překonat.

Závěrečné dějství začalo tlakem hostů, kteří se snažili s nepříznivým vývojem zápasu něco udělat. Domácí však dobře bránili svůj náskok a Milan Řehoř v brance bravurními zákroky likvidoval všechny pokusy Bruslařů o vykřesání naděje na bodový zisk.

Z otevřené útočné hry hostů však vyplývaly také brejkové situace pro Plameny. Jedna z nich přišla v 54. minutě, kdy se na Nováka řítili dokonce dva muži v černém, ale tváří v tvář brodskému brankáři Tomáš Střecha neuspěl. V závěru se ještě trenér Totter odhodlal k odvolání brankáře a pokusil se o nemožné. Stačilo to však pouze na korekci výsledku z hole Lukáše Voříška na konečných 4:2.

Zlepšený herní projev v posledních zápasech tak konečně potvrdila Konečného družina také výsledkově a všechny tři body z Derby Vysočiny zůstaly na horním toku Sázavy. V sobotu pokračuje 2. liga osmým kolem a Pleva a spol. vyrazí na led velkého překvapení letošního ročníku do Nymburku, kde se znovu utkají s aktuálně vedoucím týmem tabulky. O týden později se Plameny vrátí na domácí Bouchalky, kde přivítají nováčka soutěže David Servis České Budějovice .

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Po delší době se mi bude zápas hodnotit dobře. Bylo to podpořené zezadu Milanem Řehořem, který nás fantasticky podržel a dodal mužstvu klid. Konečně jsme neinkasovali v první minutě a sami jsme brzy skórovali, což kluky trochu uklidnilo. Věděli jsme ale, že proti nám stojí těžký soupeř, který k nám přijel z prvního místa. Kluci k tomu přistoupili se zdravým respektem a řekl bych, že jsme ani dnes neudělali moc chyb dozadu a o to to měl soupeř těžší. Podařilo se nám odskočit až na 4:0. Snad jen mě trochu mrzí, že jsme si tu třetí třetinu mírně zkomplikovali tím, že jsme hráli přesilovku pět na tři a neohrozili jsme bránu. Měli jsme tam také dobré šance z brejků, kdy to Brod otevřel, ale je také podržel brankář. Myslím, že ten výsledek 4:2 je spravedlivý.“

Aleš Totter
Aleš Totter (trenér BK Havlíčkův Brod)
"Blahopřejeme soupeři k zaslouženému vítězství, protože byli agresivnější. Přijeli jsme sem z prvního místa a myslím, že jsme k tomu nepřistoupili dobře. Hráli jsme zakřiknutě a ten zápas jsme si ztratili sami. Po patnácti měsících práce jsme se dostali na první místo a my se musíme taky naučit hrát, že jdeme z vrchu a jsme favorité. V tomhle derby se potvrdilo, že favorit nevyhrává. Jsem rád, že jsme bojovali až do konce a že jsme dali v power-play gól. Někdy je i prohra to nejlepší co se může stát a já to cítím, že jsme to potřebovali, protože jsme ty zápasy předtím hráli výborně a takovýhle zápas musel přijít. Je jen škoda, že jsme si to vybrali v derby. Myslím, že ten tým je natolik inteligentní, aby se z toho poučil a už se těšíme na sobotu na Moravské Budějovice."

Záznam celé pozápasové tiskové konference k přehrání zde.

Fotogalerie