„Čtyři krásné sezóny! Na Žďár budu hrozně rád vzpomínat…,“ řekl Michal Kaňka po svém posledním zápase

Zveřejněno 23.03.2016 | Barbora Hronková
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – V nedělním semifinálovém utkání hostil Žďár Kohouty z Tábora. Bohužel byl tento zápas pro Plameny tím posledním v této sezóně. Po prohře 2:5 postoupil do následné kvalifikace o 1. ligu Tábor, který na své další protivníky ještě čeká. Poslední zápas za plamenné družstvo a nejen v této sezóně, to byl i pro žďárského útočníka Michala Kaňku, který bude jen těžko nahraditelnou ztrátou Sobotkova týmu. Proto jsme si vybrali právě jeho, aby okomentoval zápas a řekl nám něco i ke svým plánům do budoucnosti.

Foto: René Rámiš

Souboj proti Kohoutům nezačal pro Plameny vůbec dobře. Během deseti minut byli hosté schopni vstřelit tři branky a domácí stačili odpovědět pouze jednou. Druhá třetina byla pro Plameny sice herně mnohem povedenější, ale naneštěstí pro domácí, dokázali hosté navýšit skóre ještě o jednu branku (1:4). I přes velké šance i samostatné úniky padly v poslední části utkání jen dva góly a to po jedné na obou stranách, takže utkání skončilo za stavu 2:5 pro Tábor. „Prospali jsme začátek a to rozhodlo celý zápas. Ale myslím si, že je to velká škoda, že jsme ten zápas mohli odehrát lépe. Udělali jsme tam velké chyby, na tři góly jsme jim sami nahráli a bylo jasné, že takové družstvo, jako je Tábor, už tohle nepustí,“ popsal zápas Michal Kaňka, který s Petrem Štěpánkem vybojoval první gól i pro domácí.

Bylo to na konci první třetiny, kdy se po třech kohoutích gólech konečně podařilo vstřelit branku i Žďárským. Michal Kaňka si vyhlédl Petra Štěpánka, kterému nahrál puk. Petr jej pak přesnou střelou poslal za gólmanova záda. „Vjel jsem k modré čáře a viděl jsem ho tam. Věděl jsem už od začátku, že mu to nahraju, ale oni asi nečekali takovou nahrávku, a proto dal gól,“ popsal svoji asistenci Michal Kaňka.

Nedělní porážkou byla tedy ve Žďáře definitivně ukončena sezóna a Tábor postupuje dál do kvalifikace. Kohouti to sice s Plameny neměli vůbec jednoduché, ale ke konci série už na hráčích z Vysočiny byla vidět únava a vyčerpání, a ačkoli se rvali ze všech sil, už to nestačilo na překonání tak silného protivníka. „Bylo vidět, že Tábor byl celkově hokejovější a my jsme sice hodně bojovali, ale bohužel ta bojovnost na takovýto celek nestačila. Hráli lepší hokej a zaslouženě vyhráli,“ pochválil Michal semifinálového soupeře.

Protože se tento cenný hráč po čtyřech letech odehraných ve Žďáře na další sezónu rozhodl odejít zpátky do Benešova, toto byl pro něj pravděpodobně poslední zápas v plamenných červenobílých barvách. Celkově si jich na své konto připsal 159 a nasbíral v nich 211 kanadských bodů, A aby toho nebylo málo, přes celé své působení ve Žďáře, se nedostal pod druhou příčku v produktivitě žďárských hráčů! I poslední dobou se mu hodně dařilo, obzvláště play-off odehrál ve famózní formě a udělal tak krásnou tečku na rozloučenou za svým působením pod Zelenou horou. Na druhou stranu by ho to ale mohlo zlákat, aby ještě jednu sezónu počkal a prodloužil si své úžasné výsledky… Opravdu se tedy chystá odejít? „Na sto procent to sice není, ale myslím si, že už si to nerozmyslím,“ říká nejistě Michal. Ať tak nebo tak, rozhodně na „Káňu“ ve Žďáře dlouho nikdo nezapomene.

Protože za ty čtyři roky se i Michalovi muselo nasčítat množství vzpomínek a zkušeností, rozhodně pro něj nebude jednoduché jen tak odejít. „Budu vzpomínat určitě hrozně rád. Skvělá parta, čtyři krásné sezóny, čtyřikrát play-off... Teď jsme zakončili tuto parádní sezónu, která byla pro Žďár nejlepší za poslední léta, takže super!“ usmíval se nakonec Michal Kaňka, často označovaný za „Jágra druhé ligy“ a jen těžko nahraditelná hvězda Plamenů.