Dnes odstartuje semifinále v Táboře

Zveřejněno 14.03.2016 | mk
HC Tábor SKLH Žďár nad Sázavou
SF1, pondělí 14.3.2016 18:00
HC Tábor - SKLH Žďár nad Sázavou TAB - ZNS
T Á B O R – Přestože to čekal málokdo, dokázaly Plameny ve čtvrtfinále vyřadit největšího favorita a vítěze základní části Kolín. Žďárští hokejisté tak potřetí z posledních čtyř ročníků nebudou chybět mezi čtyřmi nejlepšímy týmy a budou bojovat v semifinále. To vypukne již dnes a Sobotkova družina pocestuje k prvnímu zápasu do Tábora. Zaostření žďárských fanoušků se tak po vice než dvou týdnech přesouvá z Polabí do jižních Čech k rybníku Jordán.

Na úvod připomeneme těm, kteří nemají všechny informace, že semifinále je v naší skupině Západ posledním kolem play-off. Jeho vítěz již rovnou postupuje do kvalifikace o 1.ligu, kde se utká s vítězem druhého semifinále na západě a s vítězem finále východní skupiny. Tyto tři celky spolu budou soupeřit systémem každý s každým doma/venku o jedno postupové místo do vyšší soutěže, ve které nahradí sestupující Šumperk.

A právě v loňské kvalifikaci o 1.ligu nechyběl ani nynější semifinálový soupeř Plamenů. Tábor poté, kdy nejprve přešel hladce přes Trutnov, ve čtvrtfinále vyřadil Žďár a v pětizápasové semifinálové bitvě s Kobrou se probojoval do kvalifikace, v boji o vyšší soutěž nakonec neuspěl, když postup slavil vítěz východní skupiny Přerov.

Loňské čtvrtfinále mají fanoušci obou celků ještě v živé paměti, byl to tuhý boj o každý zápas, ale ve všech třech uspěli Kohouti. O tom, jak těžké a vyrovnané zápasy to byly vypovídají i slova brankáře Klestila, který po sezóně dokonce označil žďárské Plameny jako nejtěžšího soupeře Tábora v průběhu vyřazovacích bojů. Trenér Jihočechů Tomáš Matušík se po loňské sérii vyjádřil takto: „Nepostoupil vyloženě lepší, ale šťastnější tým.“

Jenomže ač Žďárští hokejisté pravidelně sehrávají s Táborem vyrovnané a dramatické duely, jejich skalp jim není souzen. Za poslední tři sezóny odehrály Plameny proti Kohoutům devět utkání, ale ani v jednom z nich nedokázaly zvítězit. Nejblíže výhře byli Žďárští v posledním zápase před koncem roku, když na Bouchalkách vedli už 4:1 a 5:2, ale hosté dokázali stav srovnat a nakonec vyhrát v samostatných nájezdech. I to je důkaz o obrovské hokejové i morální síle potomků husitských bojovníků.

6.kolo, sobota 3.10.2015   HC Tábor - SKLH Žďár nad Sázavou 6:2 (1:1, 3:0, 2:1)

23.kolo, sobota 19.12.2015   SKLH Žďár nad Sázavou - HC Tábor 6:7sn (4:1, 1:2, 1:3 - 0:0)

Tábor opět prožívá letos úspěšnou sezónu. Po základní části mu patřilo druhé místo s pětibodovou ztrátou na vítězný Kolín a osmibodovým náskokem na třetí Vrchlabí. Také ve čtvrtfinále Kohouti nezaváhali, přestože v něm narazili na silný Havlíčkův Brod, a postoupili po výhře 3:1 na zápasy do semifinále.

Vzájemná bilance, dlouhodobé úspěchy a vysoká výkonost soupeře, silný kádr atd. Koneckonců jména vysoce produktivních útočníků jako Jakub Matušík (26+30 v ZČ), Marek Vaniš (13+24) či výborných obránců jako Jan Kanov (4+15), Luboš Heršálek (3+16) nebo jeden z nejlepších gólmanů soutěže Tomáš Klestil, si žďárští fanoušci i hráči dobře pamatují. Navíc Žďár se potýká s velkou marodkou a musí se obejít bez několika klíčových hráčů především v defenzivě. K již chybějícím obráncům Pavlu Staňkovi, Liboru Střechovi a Martinu Vítkovi nyní přibyl i brankář Robin Blažíček, který se zranil v posledním zápase v Kolíně. Takže minimálně v prvním zápase bude Jiřímu Slámovi krýt záda dorostenec Denis Vacek. No a asi ani nemusíme připomínat, že Plameny mají v nohách osm nesmírně náročných zápasů během šestnácti dnů, zatímco Tábor se do semifinále dostal s pouhou poloviční porcí utkání.

To všechno jen potvrzuje, že Tábor je v tomto semifinále jednoznačným favoritem. Ovšem Plameny už dokázaly jednoho „superfavorita“ odstranit a nyní jdou do dalších bojů s čistou hlavou, bez nervů a psychického tlaku s vědomím, že už nemohou nic ztratit. Navíc s obrovskou podporou fanoušků, kdy celé město zažívá hokejovou horečku. Na druhou stranu, je Tábor v současné formě zřejmě silnější protivník než byl Kolín, je to mužstvo, které prakticky nedělá chyby a velmi těžko se proti němu prosazuje a naopak dokáže trestat každou chybu svého soupeře.

Každopádně nás zajisté čekají kvalitní, vyrovnané a dramatické zápasy, které bude doprovázet vynikající divácká kulisa a skvělá hokejová atmosféra, takže v tomto ohledu se mají diváci jak na jihu Čech, tak na Vysočině, rozhodně na co těšit. Oba kluby se mohou pyšnit velmi vysokým zájmem fanoušků a to jak na domácích stadionech, tak na těch soupeřových. Hned na první klání do Tábora se chystá početná skupina žďárských příznivců. Pro případné zájemce je sraz u zimního stadionu ve 14:45 hodin. Odjezd je naplánován na 15:00. Rezervace míst na tel: 604 809 221 (p.Novotný).

Pokud nepojedete podpořit žďárský celek přímo do Tábora, můžete průběh zápasu sledovat prostřednictvím onlajn přenosu.

PLAY OFF

Semifinále - Západ
Hockey Club Tábor– SKLH Žďár nad Sázavou
HC Kobra Praha – HC Vlci Jablonec nad Nisou

Semifinále - Východ
VHK Vsetín - VSK Technika Brno 3:1 (3:2, 3:0, 3:4sn,3:2sn)
HC Frýdek-Místek - HC RT TORAX Poruba: 3:0 (5:0, 6:2, 5:2)

Program semifinále play-off

1. zápas HC Tábor – SKLH Žďár nad Sázavou pondělí 14.3.2016 18:00
2. zápas SKLH Žďár nad Sázavou - HC Tábor středa 16.3.2016 18:00
3. zápas HC Tábor – SKLH Žďár nad Sázavou pátek 18.3.2016 18:00
4. zápas SKLH Žďár nad Sázavou - HC Tábor neděle 20.3.2016 17:30 (nebude-li rozhodnuto)
5. zápas HC Tábor – SKLH Žďár nad Sázavou úterý 22.3.2016 18:00 (nebude-li rozhodnuto)

--> Play-off SF1 – HC Tábor vs. SKLH Žďár nad Sázavou