Dnes se v Kolíně rozhodne! Kdo postoupí a komu skončí sezóna?

Zveřejněno 11.03.2016 | mk
SC Kolín SKLH Žďár nad Sázavou
ČF5, pátek 11.3.2016 18:07
SC Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou KOL - ZNS
K O L Í N – Nejdelší čtvrtfinálová série se dnes naposledy stěhuje a v Kolíně napíše svoji závěrečnou část. Komu její scénář určí happyend a komu naopak hořký konec, to se dozvíme ve večerních hodinách. Již postoupivší týmy, kterými jsou Tábor, Jablonec a Kobra, budou tento zápas určitě také sledovat, protože jeho výsledek jim určí semifinálového soupeře.

SOUPEŘÍ VĚDÍ O SOBĚ VŠECHNO

O této sérii i obou soupeřích toho již bylo řečeno a napsáno prakticky vše a není k tomu již co dodávat. Oba rivalové se již dobře znají, znají navzájem svoji taktiku, přednosti i slabiny a jen těžko se již mohou něčím překvapit. O tom, kdo postoupí, mohou opět rozhodovat maličkosti, jedna chyba, přesilovka, využitá či nevyužitá šance nebo třeba znovu samostatné nájezdy. Vyhraje ten kdo podá bezchybný výkon se stoprocentní koncentrací a zodpovědností. Jsou tu ale také určité „papírové“ předpoklady, chcete-li spekulace.

KDO MÁ VĚTŠÍ ŠANCE?

Pojďme se tedy zkusit zamyslet nad šancemi obou protivníků a odhadnout, kdo je v tomto klíčovém duelu celé sezóny skutečným favoritem. My si myslíme, že jasným favoritem není ani jeden z týmů. Poslední možný a rozhodující zápas série obvykle favorita nemá. Pokud oba celky dokázaly vyhrát stejný počet utkání, znamená to, že ani jeden nemá jasnou převahu. Ale přeci jen, určité aspekty na toto utkání mohou mít vliv a teoretické předpoklady se na stranu jednoho z kandidátů na postup, přeci jen mírně přiklání.

Fyzické síly hovoří pro Kozly

Před minulým zápasem jsme do role určitého favorita pasovali Kolín s ohledem na fyzické i psychické síly. Po stránce fyzické se s největší pravděpodobností nic nemění. Oba celky mají za sebou téměř celou sérii a únava s každým odehraným duelem narůstá, ale Žďárští stále mají navíc v nohách velmi náročné tři zápasy předkola, takže v tomto ohledu je na tom Kolín jednoznačně lépe. Jenomže jak se říká „všechno zlé je pro něco dobré“ nebo také „co tě nezabije, to tě posílí“ a tak Plamenům nahrává čerstvá zkušenost s rozhodujícím zápasem, navíc na ledě soupeře, v předkole proti Nymburku, který hokejisté z pod Zelené hory zvládli bravurně.

Psychická pohoda by měla být na straně Plamenů

Ovšem po stránce psychické se karta poněkud obrátila, Plameny už nemají nůž na krku a odehrály doma parádní utkání, které si všichni skvěle užili. Jak řekl po utkání trenér Sobotka, případné vyřazení vítěze základní části je pro jeho tým výzva. Ovšem pro Kolín postup není výzvou, ale povinností. Už to, že se nejlepší mužstvo dlouhodobé soutěže, jako jediné, trápí v pěti zápasech s tabulkově nejhorším, který se do play-off dostal, je na pováženou a nic jiného než postup nikdo nečeká. A rozdíl mezi výzvou a povinností je zřejmý. Výzvu člověk naplnit může a když se mu to podaří bude oslavován. Pokud ne, nic se neděje a nemá co ztratit. Jenomže u povinnosti je to opačně, uspět musí, pokud ne, bude „zatracen“. Takže po stránce psychické pohody je na tom rozhodně lépe tým z Vysočiny.

Domácí prostředí pro domácí…

Ale je tu ještě jeden parametr, který by mohl být jazýčkem na vahách. Tím je domácí prostředí. A nejsou to jen diváci, kteří jistě na kolínský stadion dorazí v rekordním počtu a poženou Kozly za kýženým postupem, ostatně v tomto ohledu budou mít určitě velmi slušnou podporu také hostující hokejisté. Jde ale o tu pohodu domácího, důvěrně známého prostředí, vlastní kabiny, bez cestování. Hráči dobře znají každý centimetr ledu, zvyklí na střídačku, osvětlení, periferní vnímání tribun atd. Všechny takovéto maličkosti, společně s drobnými výhodami v pravidlech, vytvářejí poměrně významnou výhodu domácího prostředí, která celkově mírně převažuje čistě teoretické předpoklady ve prospěch Kolína.

JE TO JEN SPORT

Ať již to dopadne jakkoli, přejeme všem fanouškům a návštěvníkům dnešního zápasu, ať si jej užijí, ať s radostí, ale úctou k poraženému, přijmou výhru a s pokorou a s respektem k vítězi, unesou porážku. Zápas bude pravděpodobně opět provázet obrovské drama a napětí plné emocí, ale uvědomme si, že i přesto, že přejeme svému týmu výhru strašně moc, je to jen sport a vyhrát může jen jeden.

POJEĎME K LABI UDĚLAT POŘÁDNOU SÁZAVSKOU VLNU...

Fanklub za podpory generálního partnera Plamenů, firmy CooperStandard, pořádá autobusový zájezd na dnešní rozhodující utkání do Kolína. Cesta je zdarma. Sraz je v 15:15 u ZS. Rezervace míst na tel: 604 809 221 (p.Novotný).

Početná skupina žďárských fanoušků se bude snažit pomoci Plamenům udělat poslední krůček do semifinále. Pokud nepojedete podpořit žďárský celek přímo do Kolína, můžete průběh zápasu sledovat prostřednictvím onlajn přenosu.

OSTATNÍ SEMIFINALISTÉ ČEKAJÍ…

Jak jsme napsali v úvodu, na výsledek dnešního duelu budou netrpělivě čekat také ostatní již jistí tři semifinalisté. Podle toho, který ze soupeřů bude tím čtvrtým do party, budou vypadat semifinálové dvojice, zatím není ani jedna známá. Pokud postoupí Kolín, utká se s Jabloncem a Tábor vyzve Kobru. V případě postupu Žďáru, bude se opakovat loňské čtvrtfinále mezi Kohouty a Plameny a druhou dvojici vytvoří Vlci s Kobrami. V té souvislosti se nabízí ještě jedna poznámka. Postup Kolína by znamenal čistě „zvířecí“ semifinále, které se však pokusí Plameny překazit.

PLAY OFF

Čtvrtfinále - Západ
Hockey Club Tábor – BK Havlíčkův Brod 3:1 (4:3sn, 1:8, 6:3, 6:2)
HC Stadion Vrchlabí – HC Vlci Jablonec nad Nisou 1:3 (3:0, 1:6, 2:4, 4:6)
SHC Klatovy – HC Kobra Praha 1:3 (2:3, 4:5p, 7:3, 0:6)
SC Kolín – SKLH Žďár nad Sázavou 1:1 (1:2, 9:2)

Semifinále - Východ
VHK Vsetín - VSK Technika Brno: 2:0 (3:2, 3:0)
HC Frýdek-Místek - HC RT TORAX Poruba: 2:0 (5:0, 6:2)

--> Play-off ČF5 – SC Kolín vs. SKLH Žďár nad Sázavou