„Naštěstí jsme to přežili ve zdraví a uhráli jsme důležité tři body,“ komentoval zápas v Jablonci zastupující kapitán Martin Pleva

Zveřejněno 25.01.2016 | Barbora Hronková
J A B L O N E C   N A D   N I S O U - V sobotním důležitém utkání proti těžkému soupeři se Žďáru opravdu dařilo. Přestože opět hrozilo plamenné neštěstí, vyhrávat na začátku a nakonec prohrát v závěru, tak se hosté vzchopili a vyhráli na ledě Vlků 4:8. Jelikož Žďárským chyběl z pracovních důvodů kapitán Tomáš Smejkal, nahradil jej v jeho funkci jiný obránce Martin Pleva, který svůj tým nakonec dovedl k důležitému vítězství. Zápas nám detailněji přiblížil právě Martin, střelec úvodního i závěrečného gólu utkání.

Foto: René Rámiš

První třetinu provázelo domácí hráče, velké střelecké trápení. I přes velké množství šancí se jim nedařilo skórovat. Proto nakonec první třetina skončila s výsledkem 1:3 pro hosty. „Myslím si, že do zápasu jsme nevstoupili zrovna moc dobře. Tu první třetinu hrál Jablonec lépe, akorát nám se dařilo dávat víc branek. Hlavně jsme měli štěstí, že nás Bláža (Robin Blažíček) podržel,“ okomentoval vstup do zápasu Martin. „Ve druhé třetině to bylo de facto stejné jako v první. Nástup jsme sice dali hned na 1:4, ale pak se zase Jablonec vytáhl, byl lepší a zaslouženě vyrovnal. Naštěstí pak Gregy (Martin Gregar) dal gól hned po buly na 4:5, což bylo opravdu důležité. Pak nám tam bohudík napadaly nějaké další góly a třetí třetina, to už jsme jen dohrávali. Oni začali hrát trošku prasácky a pořád na nás útočili, ale naštěstí jsme to přežili ve zdraví a uhráli jsme důležité tři body,“ pokračoval bek žďárských Plamenů. Je pravdou, že druhá třetina byla mimořádně bohatá na počet gólů. Její první část se vydařila spíše Jablonci, který stihl dorovnat skóre, pak se ale zase více prosadil Žďár a nasázel do protivníkovy brány čtyři góly a tím i zápas vyhrál.

Pří otázce, jak by zastupující kapitán charakterizoval výkony obou týmů, odpověděl Pleva takto: „Oni byli celé ty dvě třetiny daleko lepší v útoku, měli daleko více šancí než my, akorát my jsme je proměňovali a jejich gólman neměl moc den. Bláža nás podržel, což bylo také hodně důležité.“ Je pravdou, že brankař spolu s obranou tvoří velmi důležitou součást týmu, protože aby se útočníci mohli pustit trochu dopředu, je potřeba, aby byla defenzíva stabilní a aby v ní věřili. Což jak gólman, tak beci (v sobotu v čele s Martinem Plevou) dělají a jsou.

Jak už jsme zmínili, Martin Pleva v sobotu zaskakoval za kapitána Tomáše Smejkala. A v zápase šel opravdu příkladem. Podal vynikající výkon a patřil k nejlepším hráčům na hřišti a dvě vstřelené branky to více než potvrzují. Jeho první gól byl zároveň prvním gólem v utkání, takže by se dalo říct, že celé střelecké klání započal právě on v osmé minutě. „Ten první gól... Jablonečtí nějak špatně rozehráli, zachytil to David Vítek a předal mi to, já jsem z mezikruží vystřelil nad vyrážečku,“ okomentoval svůj úspěch Martin. Zápas tím ale nekončil a Martinovy úspěchy už vůbec ne. V posledních minutách druhé třetiny se mu podařilo znovu propálit gólmana Jablonce: „Ten poslední gól jsme jeli tři na dva, Štěpa mi to přistrčil do strany, a já jsem vystřelil mezi betony.“

Po sobotním utkání zbývá Žďáru již pouze šest soupeřů do konce základní části. Jako první z nich na Bouchalky dorazí Klášterec nad Ohří. S tím minule Žďár získal všechny tři body. Ty by se tentokrát hodily ještě více, protože Žďár musí zabrat, aby se dostal do play-off. „Dívali jsme se na to teď s klukama. Docela se jim daří, s těmi silnými soupeři vyhráli, například s Táborem, s Vrchlabím, předtím uhráli bod na Kobře. Nebude to tedy žádný lehký zápas, ale nám nezbývá nic jiného, než teď všechno vyhrávat. Do zápasu jdeme s tím, že vyhrajeme a nic jiného nebereme,“ dodal odhodlaně Martin Pleva. Přijďte se na zápas podívat a Plameny podpořit!