Plameny zahájí druhou půli na horkém ledě v Klatovech

Zveřejněno 27.11.2015 | mb, mk
SHC Klatovy SKLH Žďár nad Sázavou
18., sobota 28.11.2015 17:30
SHC Klatovy - SKLH Žďár nad Sázavou KLT - ZNS
K L A T O V Y - Druhá liga se posouvá do své druhé poloviny a na Plameny čeká dlouhá cesta do západočeských Klatov. Naváže Žďár na dobré výsledky z posledních zápasů a podaří se Sobotkově družině překvapit favorita a vrátit týmu z Klatov porážku z prvního kola letošního ročníku? Odpověď nám dá sobotní večer.

Ze dna na výsluní

Tým Klatov před začátkem sezony výrazně posílil a z loňského outsidera se letos stal černý kůň soutěže. Příčinou byla především nově navázaná úzká spolupráce s extraligovým týmem HC Škoda Plzeň, jehož mladými hráči je mužstvo doslova napěchováno. Zmíněné posílení se tak výrazně projevilo na výsledcích týmu. Hokejistům Klatov zatím patří po první polovině soutěže s celkovým počtem 43 bodů druhé místo, na které jsou také všichni Klatovští hrdý, zejména po minulé sezoně, kdy to s týmem nevypadalo vůbec dobře.

Za zmínku určitě stojí, že Klatovy si ze 17 odehraných zápasů připsali pouze dvě prohry. Porazit je zatím dokázal pouze první Kolín a to výsledkem 5:4. Druhou porážku si pak připsaly Klatovy možná trochu překvapivě na ledě Řisut, kterým podlehly ve vyrovnaném souboji 2:1. Od tohoto zápasu, který se odehrál 24. října, již přišla opět dlouhá řada vítězství. A často to byla vítězství opravdu výrazná. Například zápas proti Drakům z Trutnova, které dokázali Klatovští porazit 9:1 nebo proti Děčínu, kterému Klatovy dokonce nadělily „desítku“ a zvítězily jednoznačně 10:1.

Zatím poslední duel sehráli Západočeši minulou sobotu na domácím ledě proti Vrchlabí. První polovinu základní části uzavřeli, jak jinak než výhrou, již sedmou v řadě. Klatovští však museli obracet nepříznivé skóre, když po první třetině prohrávali 1:3. Stejným poměrem však vyhráli druhou dvacetiminutovku a srovnali krok. V závěrečném dějství šli znovu do vedení hosté z Krkonoš, ale domácí dokázali rychle odpovědět a tak utkání dospělo do prodloužení, které ve prospěch Klatov rozhodl Tulačka.

V prvním zápase Klatovy vyloupily Bouchalky

Oba sobotní soupeři se spolu utkali hned v prvním kole letošního ročníku druhé ligy. Zápas se odehrál za slušné divácké kulisy na žďárských Bouchalkách. Začátek zápasu napověděl, že to bude utkání velmi vyrovnané, a také bylo. Klatovy šly sice ve 12. minutě do vedení, jenže Plameny to nesrazilo na kolena a ještě v téže třetině dokázali otočit stav na 2:1, ovšem radost domácím nevydržela dlouho, neboť 6 sekund před první sirénou dokázali hosté vyrovnat a do kabin se tak šlo za stavu 2:2. Druhá třetina byla naprosto v režii Klatov, které dokázaly vsítit 3 góly a dostat se tak do vedení 5:2. Ještě v 50 minutě svítil na tabuli stále stav 2:5, jenže minutu před koncem už to bylo pouze o gól – 4:5. Žďárským se však už vyrovnat nepodařilo a tak se museli v prvním zápase nové sezóny smířit s prohrou 4:5.

1.kolo, 12.9.2015 SKLH Žďár nad Sázavou - SHC Klatovy 4:5 (2:2, 0:3, 2:0)

Úctyhodné statistiky klatovských opor

S postavením Klatov ve špici tabulky korespondují také respekt budící individuální statistiky hlavních opor týmu. Tabulce produktivity i střelecké „soutěži“ vévodí teprve devatenáctiletý talent Richard Kristl. A pozor netýká se to jen klubových statistik, ale celé 2. ligy, protože tento šikovný mladík je nejproduktivnějším hráčem, střelcem i nahrávačem celé třetí nejvyšší soutěže, což ještě s přihlédnutím na skutečnost, že Východ má odehráno více zápasů, je skutečně obdivuhodné. Na svém kontě má neuvěřitelných 46 bodů, což jsou téměř tři body na zápas, z toho je 25 gólů a 21 nahrávek. No a aby toho nebylo málo, dokázal si Kristl připsat i první branku v „A“ mužstvu extraligové Plzně.

Rozhodně však není v týmu osamocen. Mezi ofenzivními tahouny najdeme ještě dva borce, kteří se pyšní statistikou kolem dvou bodů na zápas. Jsou to dvaadvacetiletý Matěj Beran s 34 body (16+18) a o rok mladší Vojtěch Tulačka (8+23). A to nemluvíme o několika dalších hráčích s průměrem kolem jednoho bodu za zápas. Za Klatovy však nastupují i hokejisté oblékající dres plzeňských Indiánů zcela pravidelně, jako například slovenský reprezentant Ján Sýkora, který v jednom zápase nastřílel tři branky a jednu nahrávku. Nejproduktivnějšími obránci jsou další mladíci, dvacetiletý Jan Holý (2+12) a den před sobotním zápasem oslaví své jedenadvacáté narozeniny Patrik Marcel. Jedničkou v brankovišti je dvaadvacetiletý Fjodor Kukin s průměrem úspěšnosti 88,7%.

Jednoznačný favorit

Favorit utkání je jasný, pohled na dosavadní výsledky, tabulku i statistiky hráčů hovoří za vše. Klatovy zatím nikdo nedokázal na jejich ledě porazit a pouze dvakrát ztratily doma jediný bod. Nicméně každý zápas začíná od nuly na obou stranách a ve sportu nebývá o překvapení nouze. Žďárští nemají co ztratit a i s vědomím síly soupeře nejedou odevzdat body zadarmo, jak v našem rozhovoru prohlásil Petr Štěpánek: „Nikdo tam nejede čtyři hodiny, aby tam prohrál. Chceme vyhrát, ať jedeme kamkoliv.“ Domácí však budou mít ještě o jednu motivaci navíc, a sice o určitou pomstu. Právě Žďár totiž vloni v posledním kole svojí výhrou v Klatovech (2:5) definitivně rozhodl o jejich posledním místě v tabulce, které v tu chvíli znamenalo sestup.

První duel druhé poloviny základní části vypukne v sobotu 28.listopadu v 17:30 na klatovském zimním stadionu. Průběh zápasu budete moci sledovat prostřednictvím tradičního onlajn přenosu.

--> 18. kolo – SHC Klatovy vs SKLH Žďár nad Sázavou