Napraví si Plameny reputaci? V sobotu přivítají Sokolov

Zveřejněno 23.10.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou HC Baník Sokolov
10., sobota 24.10.2015 17:30
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Baník Sokolov ZNS - SOK
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Plameny čeká v sobotu další pokus o vybřednutí z krize. Po čtyřech porážkách v řadě, se žďárští hokejisté utkají se suverénem posledních dvou druholigových ročníku - HC Baník Sokolov. Severočeši sice letos zatím stále hledají formu z posledních dvou let, ale pro trápící se Plameny nebudou rozhodně snadným protivníkem.

Zlatá éra Baníku skončila?

Po dvě sezóny byl sokolovský Baník postrachem svých soupeřů a po základní části jim v obou případech patřila první příčka. Za vše hovoří jeden statistický údaj, který uvádí, že z celkového počtu 64 zápasů v základní časti obou ročníků, odcházeli Sokolovští pouze osmkrát poraženi bez bodového zisku.

Ke cti Plamenů je nutno dodat, že jednu z těchto porážek Baníku mají na svědomí právě Žďárští a navíc jako jediní dokázali odolat obrovské útočné síle Severočechů a neinkasovat ani jednu branku a to vše navíc na sokolovském ledě (12.10.2013 – 0:4). To se za celé dva roku nikomu jinému nepodařilo a to ani v přípravě, v play-off ani v kvalifikaci o 1.ligu. V obou velmi úspěšných ročnících se Baníkovci probojovali až do kvalifikace o první ligu a přestože si v ní nevedli vůbec špatně, postup do vyšší soutěže jim vždy těsně unikl.

Během letní přestávky však postihla sokolovský klub těžká rána. Hlavní partner klubu Sokolovská uhelná a.s., oznámila ukončení finanční podpory, který zdůvodnila dlouholetým sporem s polostátní firmou ČEZ. Baníku dokonce hrozilo odstoupení ze soutěže. Nakonec však za pomoci města, zůstal chod klubu zachován, včetně účasti ve druhé lize. Ovšem na výkonnosti dříve suverénního celku, se tato situace významně podepsala.

Velké změny v kádru i na lavičce a mládí vpřed

Prvním důsledkem bylo ukončení angažmá hlavního trenéra Mikuláše Antoníka, který byl financován extraligovými Karlovými Vary, jež jsou partnerem Baníku, a byly rovněž zásadním způsobem postiženy ukončením podpory ze strany Sokolovské uhelné. Kormidla se v Baníku ujal trenér Jaromír Carvan. Ten se musel vyrovnat s odchodem velké části úspěšného kádru, což s největší pravděpodobností rovněž souviselo s nelehkou finanční situací klubu. Kromě toho navíc oznámil ukončení kariéry dlouholetý kapitán Václav Dobřemysl, který byl po sezóně zvolen do funkce předsedy klubu.

A tak se Sokolov připojil do omlazovacího procesu, probíhajícího napříč celou druhou ligou. Hráče, kteří odešli především do prvoligových klubů nebo se vrátili do extraligových Karlových Varů, nahradili mladíci většinou juniorského věku a to buď z vlastních zdrojů nebo z okolních klubů (Karlovy Vary, Chomutov). Střelecky a bodově však Baník táhnou jedni z mála členů loňského kádru Pavel Kuběna (4+6), Kamil Tvrdek (2+7) a Petr Račanský (5+1). Z nových tváří se nejvíce prosazuje devatenáctiletý karlovarský junior Ondřej Beránek (5+1).

Letošní výsledky

Severočeši jsou na tom letos podobně jako Žďár, aktuálně jim patří čtrnáctá příčka tabulky a na třináctý Žďár ztrácí jediný bod. Po dvou prohraných zápasech v úvodu sezóny s Klatovy (7:3) a s Trutnovem (1:4), si první body připsal Sokolov až v domácím zápase s Havlíčkovým Brodem za výhru v prodloužení (4:3p). Po následné prohře v Bílině (8:3), přišla konečně první tříbodová výhra doma s Děčínem (6:4), kterou však vystřídaly další dvě porážky, v Nymburku (4:2) a domácí výprask od Tábora (1:7). Baník však potom překvapil na ledě pražské Kobry výhrou 3:5 a vyrovnané utkání sehrál i minulou sobotu v domácím prostředí, ve kterém však těsně podlehl Vrchlabí 1:2.

Podpořte žďárské Plameny

Hráči SKLH a celý klub věří, že po sérii neúspěchů na ně diváci nezanevřeli a přijdou je podpořit ve chvíli, kdy to Plameny nejvíce potřebují. V kabině nepanuje zrovna radostná nálada, ale o to větší bojovnost a chuť zlomit černou sérii je z ní cítit. Přijďte pomoci rozhořet znovu Plameny do plného žáru!

Pro fanoušky bude opět připraven stánek s programy a klubovými suvenýry. Kromě toho zde bude možné zdarma získat kartu Lyoness, která nejen, že držiteli přinese řadu slev a výhod, ale zároveň každým nákupem na tuto kartu finančně podpoří SKLH Žďár nad Sázavou.

Důležité utkání o sebevědomí začíná na žďárském zimním stadionu na Bouchalkách v sobotu 24.října v 17:30. V případě, že nebudete moci sledovat tento dramatický duel na vlastní oči, bude připraven tradiční onlajn přenos.

--> 10. kolo - SKLH Žďár nad Sázavou vs. HC Baník Sokolov