ČSLH stupňuje svoji podporu mládežnickému hokeji v menších klubech, Plameny nejsou výjimkou

Zveřejněno 14.10.2015 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U / P R A H A – Na našich stránkách často nešetříme kritikou hokejového svazu, především v souvislosti s 2.ligou. Máme-li však být spravedliví, musíme umět i pochválit a poděkovat, když se něco povede. A především v souvislosti s mládežnickým hokejem je chvála rozhodně na místě, protože přístup nejvyšších hokejových míst k této problematice, se v posledních letech zásadně posouvá kupředu.

Ilustrační foto: René Rámiš

ČSLH plní sliby o podpoře výchovy mládeže

Zmíněná kritika vedení ČSLH se týká především arogantního a direktivního přístupu sekce výkonnostního hokeje, který proti vůli většiny klubů neustále prosazuje neatraktivní, nespravedlivý, nákladný a časově náročný hrací systém 2.ligy mužů. V ostrém protikladu s tímto přístupem, je však výborná práce hokejového svazu na poli podpory mládeže.

Jedná se jednak o podporu metodickou, která díky řadě trenérských seminářů a kurzů zvyšuje odbornou kvalifikaci a přináší nové pohledy a moderní trendy do práce hokejových trenérů. Podobným přínosem jsou různé odborné metodické materiály v podobě publikací a videoprezentací. Metodickou podporou a určitým dohledem nad tréninkovým procesem, pomáhají k rozvoji mládežnického hokeje a výchově mladých talentů také svazoví regionální trenéři.

Do projektu Trenér mládeže do „malých“ klubů byl zařazen také SKLH Žďár nad Sázavou

Velice významným počinem, který v loňském roce ČSLH uvedl v život, je pak projekt Trenér mládeže do „malých“ klubů. V letošním roce se podařilo do tohoto projektu zařadit také SKLH Žďár nad Sázavou. Od září má tedy žďárských hokejový klub poloprofesionálního trenéra, který bude mít na starosti výchovu mladých hokejistů v přípravných a žákovských kategoriích.

Do této funkce byl klubem nominován a ČSLH schválen, zkušený a dlouholetý trenér žďárské mládeže Václav Marek, jehož rukama prošli mimo jiné i naši slavní mistři světa Tomáš Rolinek, Petr Koukal a Petr Vampola. Náklady na jeho činnost ponese ČSLH, ale zároveň bude jeho práci přímo řídit, kontrolovat a metodicky vést.

Hokejové výstroje pomohou malým hokejistům a jejich rodičům

Další velmi přínosnou pomocí, je získávání materiální pomoci od ČSLH. Již v předchozích letech dostal SKLH několik sad hokejových výstrojí pro nejmenší adepty hokeje. V letošní sezóně jsme získali v rámci projektu Pojď hrát hokej další kompletní sety výstroje včetně bruslí, přileb, holí a celou brankářskou výstroj, vše v celkové hodnotě cca 130.000,- Kč.

Vzhledem k pověsti hokeje jako extrémně nákladného sportu pro rodinné rozpočty, je toto další krok k boření tohoto mýtu. Především u malých hokejistů dnes nemusí rodiče již řešit otázku, zda pořizovat drahou výstroj a co s ní, pokud to dítě časem přestane bavit nebo pokud z ní během krátké doby vyroste.

V našem klubu dostanou malí hokejisté díky ČSLH, zdarma zapůjčenou výstroj, ale to není vše. V prvních letech neplatí ani žádné klubové příspěvky, takže rodiče se rozhodně nemusí obávat dát dítě na hokej z finančních důvodů. S touto filozofií korespondují i slova prezidenta ČSLH Tomáše Krále: „Chceme k hokeji přilákat co nejvíce dětí a zpřístupnit ho i talentům ze sociálně slabších rodin.“

Ekonomicky úspěšné mistrovství vytrhlo trn z paty žďárskému SKLH

Obrovsky významnou podporou je pak mimořádná dotace svazu ze zisku vytvořeném na letošním hokejovém šampionátu. Úspěšně zvládnuté a skvěle organizačně zabezpečené mistrovství světa, vygenerovalo finanční výnos, o který se ČSLH podělil se všemi hokejovými kluby v České republice. To konkrétně pro žďárský SKLH znamená 418 tisíc a tím doslova vytržení trnu s paty.

Žďárskému hokejovému klubu byl totiž v letošním roce výrazně snížen příspěvek z grantu města na mládežnický sport, což způsobilo velký finanční problém. Navíc rozšířil klub pro novou sezónu počet družstev o kategorii juniorů, aby zajistil sportovní činnost dorůstajícím hráčům a ještě došlo ke zvýšení odměn rozhodčím. Vedení klubu dlouho před sezónou zvažovalo, zda ji vůbec bude schopno zahájit a především dokončit.

Nakonec se klub rozhodl jít do rizika i za cenu deficitního rozpočtu. Manažeru SKLH Miloslavu Šimonovi se viditelně ulevilo: „Tahle jednorázová dotace znamená pro nás doslova spásu shůry, bez které nevím, jak bychom sezónu dohráli. Navíc díky úspornému hospodaření klubu, by nám mohla zůstat i nějaká rezerva, abychom byli připraveni na nějaké nenadálé situace.“ Je to však řešení jen na jeden rok a tak šéf žďárského hokeje doufá, že bude lépe: „Věřím, že ta letošní snížená podpora města, byla jen důsledkem našeho příliš férového postupu v žádosti o grant, kdy jsme požadovali jen to, co jsme skutečně potřebovali, ale to jsme zdaleka nedostali. Věřím, že v příštím roce bude město k lednímu hokeji přívětivější.“

Můžeme se těšit na další hokejové hvězdy z Bouchalek

V současné době působí v mládežnických národních týmech české republiky již sedm odchovanců SKLH a díky podpoře ČSLH, by tak měla být nejen zajištěná tato sezóna, ale hlavně by měla přinášet ještě kvalitnější přípravu a výchovu mladých Plamenů a větší možnost věnovat se této populární a krásné hře pro širší okruh dětí. Pro budoucnost by to mělo znamenat, že na žďárských Bouchalkách dál budou vyrůstat špičkoví hokejisté nejen pro „A“ mužstvo, ale i pro český hokej a že dnes již velmi uznávaná žďárská hokejová škola, bude i v budoucnu vychovávat další reprezentanty a vrcholové hokejisty, na které bude moci být naše město hrdé, a že zase budeme na žďárském náměstí vítat další mistry světa.