Zasedal aktiv 2.ligy

Zveřejněno 12.06.2015 | mk
P R A H A – Ve čtvrtek se v sídle ČSLH v Praze, konal aktiv účastníků 2.ligy. Jeho cílem bylo informovat kluby o novinkách, dohodnout se na základních podmínkách a dát Výkonnému výboru ČSLH, před jeho oficiálním zasedáním, některá doporučení týkající se herního modelu, technických norem apod.

Aktivu se zúčastnili zástupci klubů, které mají právo startu ve 2. hokejové lize. Nově se do této společnosti zařadili sestoupivší Havlíčkův Brod a postupující Písek a Kopřivnice. Chyběli zástupci Valašského Meziříčí a Hodonína (ten zplnomocnil k hlasování opavského delegáta).

Právě nad Bobry z Valašského Meziříčí visí jediný otazník ohledně startu v nové sezóně, kvůli neuhrazeným závazkům. Všechny ostatní kluby mají po administrativní stránce vše v pořádku a jejich startu v dalším ročníku třetí nejvyšší soutěže nic nebrání. Ohledně případného návratu Karviné a Klatov, které si podaly žádost na ČSLH k setrvání ve 2.lize, bude muset rozhodnout VV ČSLH.

Na začátku se projednávalo téma související s rozhodčími, které vedl člen komise rozhodčích ČSLH Milan Jirka. Hned v úvodu dostali účastnici studenou sprchu, když jim bylo oznámeno výrazné zdražení odměn rozhodčím v průměru o 30 – 40%, takže za tři sudí (za 1 zápas) zaplatí klub v nové sezóně o 1.400,- Kč více, než tomu bylo doposud. Informace sice vzbudila značnou nevoli, ale nic to na tomto faktu nemohlo změnit.

Další novinkou pro nový ročník bude povinné pořizování videozáznamů v play-off. Původní návrh, který počítal s touto povinností pro celou soutěžní sezónu, nebyl kluby schválen a tak pořizování záznamů zůstává v základní části nadále jako dobrovolné. Videozáznam pak bude možné použít v případě stížností.

Dále se budou kluby moci vyjadřovat a hodnotit výkon rozhodčích v rámci interního svazového informačního systému. Kluby také požadovaly sjednocení výkladu pravidel a stejné posuzování zákroků a udělování stejných trestů ve druhé lize jako je tomu v extralize a v 1.lize.

Další část jednání vedl viceprezident ČSLH zodpovědný za výkonnostní hokej Miloslav Šeba. Podle očekávání se nejdelší a nejbouřlivější debata strhla na téma soutěžního modelu. ČSLH přišel s návrhem dvou skupin po 14 týmech (případně 15), což by představovalo 26 resp. 28 zápasů v základní části, plus předkolo play-off, play-off a play-out. Extrémně nízký počet zápasů v základní části zvednul vlnu nevole a otevřel diskusi nad žďárským návrhem tří skupin po deseti účastnících.

Martin Krásný znovu shrnul hlavní přednosti žďárského modelu (dostatečný počet zápasů, rozumné dojezdové vzdálenosti, rovné podmínky pro všechny skupiny, atraktivita pro diváky…). Po proběhnuté diskusi se k těmto dvěma návrhům vyjadřovali jednotlivě zástupci klubů, kdy žďárský model získal výraznou převahu a podporu.

Zástupci Jablonce a Trutnova však začali vyhrožovat, že v případě tří skupin, do soutěže nenastoupí. A tak se diskuse vedla dál směrem ke dvouskupinovému systému, který zástupci ČSLH jednoznačně prosazovali s tím, že nabídli navýšit počet zápasů o nějakou formu nadstavby. Nakonec přišla překvapivě na stůl také staronová varianta se dvěma skupinami a s (tolik kritizovaným) rozdílným počtem účastníků na východě a na západě (pravděpodobně v poměru 16:12 nebo 18:12).

Kupodivu s touto variantou (zachování současného stavu) neměli problém někteří zástupci východní skupiny, kteří byli vždy nejhlasitějšími kritiky tohoto nepoměru. Kladli si však podmínku stejného počtu postupujících do kvalifikace o 1.ligu a stejného počtu sestupujících v obou skupinách.

Došlo k dalšímu hlasování, tentokrát o třech variantách, přičemž opět největší podporu měl návrh tří skupin. Přesto (nebo možná právě proto) nebyl nakonec žádný z návrhů oficiálně označen, jako doporučující pro VV, ale z jednání svazových představitelů bylo zřejmé, že upřednostňován bude model dvou nerovnovážných skupin (16+12 ev.18+12).

Nakonec došlo ke schválení technických norem, bez významnějších změn. Určitá diskuse se vedla nad pravidlem povinných 50% zápasů pro hráče, který nastoupí do play-off. Byly požadavky na výjimky pro mladé hráče a pro brankáře. V prvním případě nebyl požadavek vyslyšen, u brankářů STK připraví variantu, která by za určitých podmínek umožnila start brankáři z nižší soutěže.

Jedinou hmatatelnější jistotu, kromě zdražení rozhodčích, si delegáti z Prahy odvezli termín startu 2.ligy 2015-16, která vypukne v sobotu 12.září. O všem ostatním rozhodne zasedání výkonného výboru a STK ČSLH, které se uskuteční 18.června.