Pětapadesátka končí. Jiří Plachý oznámil konec kariéry

Zveřejněno 22.03.2015 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – V pátek večer oznámil dlouholetý kapitán žďárských Plamenů Jiří Plachý ukončení své úspěšné hokejové kariéry. Po osmnácti letech v dresu žďárského „A“ mužstva, se rozhodl skončit s aktivním hokejem. Co ho k tomuto rozhodnutí vedlo a jaké budou jeho další životní či hokejové kroky, se dozvíme v příštích dnech v připravovaném rozhovoru. Zatím přinášíme alespoň stručný průřez jeho hokejové kariéry.

Foto: René Rámiš

Žďárská ikona, symbol věrnosti klubu, dlouholetá opora Plamenů, jeden z nejproduktivnějších hráčů celé historie žďárského hokeje, dlouholetý kapitán prvního týmu SKLH, to jsou jen některé charakteristiky vynikajícího hokejisty, kterého znají fanoušci pod číslem 55.

Jiří Plachý je obrovský srdcař a je příkladem obdivuhodné věrnosti klubu. V kategorii dospělých odehrál dlouhých osmnáct sezón a ve všech nastupoval ve žďárském dresu. Pouze část sezóny 2001-2002 strávil v Havlíčkově Brodě. Žďár neopustil ani v nejtěžších dobách, kdy musel klub z ekonomických důvodů prodat druhou ligu a hrál jen krajskou soutěž.

Naopak, jako správný kapitán dovedl SKLH k postupu zpět a vrátil hokejovým fanouškům do Žďáru třetí nejvyšší soutěž. Nezapomenutelně se do historie zapsal brankou v kvalifikačním zápase proti Bílině, kdy zařídil vítězství 22 sekund před koncem, bez kterého by se postup do ligových vod nekonal.

Osud se mu za to odvděčil hned následující sezónu, která ho zastihla ve vrcholné formě a s 34 vstřelenými brankami se Jiří Plachý stal nejlepším střelcem celé 2.ligy, což je historický úspěch, který se zatím nikomu jinému nepodařil. Do této sezóny patří i jeden z jeho velkých večerů, který se odehrál na vsetínském Lapači, kde hattrickem oslavil své 31. narozeniny a Plameny si z ledu favorita přivezly vítězství 3:5. Jeho forma byla na tak oslnivé úrovni, že v tu dobu mohl Plachý odejít i do vyšší soutěže, ale i tehdy zůstal věrný mateřskému klubu a Žďár neopustil.

Další parádní kousek se „Pláškovi“ podařil například v prosinci 2010 v Kutné Hoře, kde k vítězství Plamenů 3:5 přispěl čtyřmi brankami a podobných zápasů bychom našli celou řadu. Za zmínku snad ještě stojí jeho vyrovnávací branka v semifinále play-off 2013 proti Technice Brno, kterou hráč č.55 dosáhl v čase 55:55. Žďárská „pětapadesátka“ patřila v každé sezóně k nejproduktivnějším hráčům svého týmu a celkově se řadí mezi nejproduktivnější hráče v celé historii žďárského hokeje.

Za osmnáct sezón odehrál Plachý 587 zápasů, ve kterých nasbíral celkem 473 kanadských bodů. Nastřílel 246 branek a přispěl 227 asistencemi. Jiří Plachý je již dnes bezesporu legendou a významnou osobností, která se nesmazatelně zapsala do historie ledního hokeje ve Žďáře nad Sázavou. Během příštích dnů připravíme s Jirkou obsáhlý rozhovor, ve kterém se ohlédneme za jeho dlouhou a plodnou kariérou a zkusíme nahlédnout i do časů budoucích.