Ani skvělý výkon Plamenům nestačil a jsou krok od vyřazení

Zveřejněno 13.03.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Tábor
CF2, pátek 13.3.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Tábor ZNS - TAB
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Beneš, Pleva, Pilný, Smejkal, Kolda - Kaňka, Krupka, Štěpánek- Plachý, Kunstmuller, Padělek- Vítek, Gregar, Bureš
Tábor: Klestil – Černý, Havran, Hlaveš, Liška, Heršálek, Dvořák - Kellner, Boháč, Seidl – Krätzer, Matušík, Mařík – Blažek, Kolomý, Březina - Zayml, Šimák
Branky a nahrávky: 57. Padělek (Kaňka) – 6. Březina (Boháč, Heršálek), 27. Seidl (Kellner, Havran), 59. Mařík, 60. Matušík (Havran)
Rozhodčí: Pokorný - Klouda, Musil
Vyloučení: 4:6 Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 1211
Střely na branku: 38:23 (13:8, 14:7, 11:8)
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Dnešní druhý čtvrtfinálový zápas znovu naplnil, možná i předčil, veškerá očekávání. Hokej vrcholné amatérské úrovně, strhující atmosféra a drama až do konce. To jsou atributy, kterými se může honosit dnešní utkání. Bohužel se ani tentokrát nepodařilo Plamenům vyzrát na táborské Kohouty a především na fantastického brankáře hostů Klestila. Série se v neděli vrací k Jordánu, kde bude Sobotkova skvadra bojovat o naději.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Za elektrizující atmosféry, o kterou se starali fanoušci obou rivalů, nabralo utkání hned v úvodu vysoké obrátky. V první minutě vytáhl Sláma skvělý zákrok proti Kellnerovi, ve druhé pálil na druhé straně nebezpečně Gregar a domácí získávali herní převahu. Neujala se ani Padělkova rána a hosté se opakovaně osvobozovali zakázaným uvolněním.

V šesté minutě však přišla rána z čistého nebe, když se hosté dostali do přečíslení dva na jednoho. Jan Březina přihrával na Boháče, ale od vracejícího se domácího hráče se mu kotouč šťastně vrátil na hůl a prostřelil přesouvajícího se Slámu – 0:1.

V polovině třetiny si obě mužstva zahrála přesilovku, ale v obou si vytvořil největší šanci oslabený tým a oba brankáři se blýskli bravurními zákroky. Nejprve se při vyloučení Kaňky ocitl sám před Klestilem Padělek, ale hostující gólman mu vyrovnat nedovolil. Na druhé straně, když na trestné lavici odpočíval Dvořák, ujeli hosté znovu dva na jednoho, ale Sláma fantasticky Kellnera vychytal.

Že to budou mít Žďárští dnes neskutečně těžké s překonáváním neprůstřelného Klestila ukázala 18. minuta, kdy Plameny sevřely Kohouty pod drtivým tlakem, ale táborský fantom zlikvidoval postupně gólovky Štěpánka, Kaňky i Krupky. V úplném závěru první části zahrozili hosté znovu při vlastním oslabení. Po chybě obránce na útočné modré vyrazil do brejku Mařík, ale proti jeho forhendovému blafáku v poslední chvíli skvěle vytrčil Sláma svůj beton.

Na začátku prostředního dějství dohrával Žďár přesilovku a vytvořil velký závar před Klestilem, ale kotouč nikdo za jeho záda nedokázal protlačit. Ve 23. minutě minul branku v obrovské šanci Smejkal. Plameny soupeře přehrávaly a jedna šance střídala druhou. Možná klíčové okamžiky zápasu, potvrzující otřepané nedáš – dostaneš, přišly na přelomu 26. a 27. minuty.

Nejprve naprosto zázračně vytáhl Klestil Štěpánkovu střelu do odkryté branky, načež si kouč Kohoutů Matušík vyžádal oddechový čas. Jeho strategický tah se ukázal hoden zkušeného husitského vojevůdce. Vzápětí totiž ujel Radek Seidl a prostřelil Slámu – 0:2. Ani druhá inkasovaná branka však neotupila nápor žďárských hokejistů, kteří po zbytek třetiny dobývali Klestilovu klec, leč marně. Táborský gólman přiváděl domácí hráče k šílenství, protože likvidoval i ty nejvyloženější šance.

Například Plachého ránu šikovně tečovanou Vítkem zachytil do rukávu. Proti další Plachého střele se dokázal bleskově přesunout. Proti přesnému projektilu Doležala do horního růžku, tasil svoji mrštnou lapačku, přestože byl dobře cloněn. V úplném závěru sebral gól Krupkovi, který dorážel do odkryté branky. Jedinou vážnější šanci hostů, po další chybě domácích na útočné modré, měl ve 30.minutě opět Mařík, který osamocen uháněl na Slámu, ale ani tentokrát jej nepřekonal. Po čtyřiceti minutách tak svítil na ukazateli skóre nepříznivý stav pro domácí 0:2.

Po druhé přestávce zahrozil Boháč, jehož střela bekhendem kopírovala horní tyčku, ale skončila mimo branku. Pak již opět následovalo marné dobývání Klestilovy branky. Ve 44. minutě vychytal tváří v tvář Kaňku a o minutu později jej nepřekonal dvěma pokusy Padělek. Benešovu ránu v přesilovce vytáhl mimo tři tyče ramenem, aby následně švihnul lapačkou proti Štěpánkově střele z mezikruží a pak vyměnil „nástroje“ a vyrážečkou zneškodnil dělovku Padělka.

Až přesilovka Tábora v 50. minutě dala Klestilovi chvíli odpočinout a ke slovu se dostal na druhé straně Sláma, který ve skrumáži musel zasahovat proti Maříkově dorážce a následně proti tvrdé ráně Černého. V dobré šanci se pak ocitl po vhazování Blažek, ale Sláma výborně zasáhl betonem. Čas pro zvrat nepříznivého skóre se Plamenům rychle krátil a zdálo se, že branka Jihočechů je zakletá.

Až necelé čtyři minuty před třetí sirénou ji odčaroval Aleš Padělek, kterého vysunul mezi kruhy Kaňka a precizně provedeným bekhendovým blafákem zažehl jiskru naděje – 1:2. Čas však utíkal jako zběsilý a domácí už museli totálně otevřít hru a vsadit vše na ofenzivu.

Toho však v 59. minutě využil Mařík, který se potřetí v zápase dostal v brejku osamocený před Slámu a také do třetice byl úspěšnější domácí gólman. Atakoval jej však Kaňka a rozhodčí byl toho názoru, že nedovoleně, tudíž nařídil trestné střílení. Martin Mařík tentokrát nic nevymýšlel a přesnou střelou našel skulinku mezi Slámovými betony a na čtvrtý pokus jej překonal – 1:3.

Poslední teoretickou naději dostali domácí 52 sekund před koncem vyloučením Hlaveše. Sobotka si vzal oddechový čas, Sláma zůstal na střídačce a Žďárští to zkusili v šesti proti čtyřem. Po půl minutě ale definitivně pečetil výhru Tábora Jakub Matušík trefou do opuštěné branky – 1:4.

Jihočeši tak zvýšili své vedení v sérii na 2:0, mají tři mečboly a v neděli budou na vlastním ledě podávat na postup do semifinále. Žďárští hokejisté se v tuto chvíli nemohou zabývat vzdušnými zámky v podobě obratu série a postupu, ale musí se soustředit na jediné – urvat v neděli zápas v Táboře a vrátit úžasným žďárským divákům letošní sezónu ještě jednou na Bouchalky.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Kdo dnes nepřišel, tak udělal chybu, protože si myslím, že se hrál ve Žďáře hokej na opravdu parádní úrovni a navíc v nádherné hokejové atmosféře. Bohužel jsme dnes doplatili na koncovku, kdy Táboru neskutečně zachytal gólman a my jsme ty šance, které jsme měli, nedokázali proměnit. Soupeř nás vyškolil z produktivity a dokázal si z menšího množství šancí získat rozhodující vedení. Tábor sem přijel jako zkušené mužstvo, které ví, za čím si jde, chtěli dobře bránit, puky dostávat ven a čekat na brejky a to se jim perfektně povedlo. Tábor čeká ten poslední třetí krok, o kterém se říká, že je nejtěžší, takže jim to zkusíme znovu v neděli znepříjemnit a pokusíme se to sem dotáhnout ještě jednou zpátky, před tuhle parádní diváckou kulisu. Za tu bych chtěl všem poděkovat, protože takováhle atmosféra, to je opravdu hokejový svátek a fanoušci na obou stranách jsou prostě skvělí. Jinak chci poděkovat i klukům, protože odvedli na ledě poctivou práci, nechali tam všechno a nemám nic, co bych jim v zásadě vytknul.“

.

Tomáš Matušík (trenér HC Tábor):

Tomáš Matušík

„Jsme strašně spokojení a šťastní, že jsme to tady zvládli. Musím ale konstatovat, že domácí byli od konce první třetiny až do konce zápasu lepší. Tím, ale nechci říct, že by naši kluci hráli špatně. Dali tomu úplně všechno a vydřeli to. Žďár hrál ale opravdu výtečně a řekl bych, že takovýhle soupeř proti nám letos ještě nehrál. Měli jsme trochu nebo spíš větší kliku a skvěle nám zachytal gólman. Jinak děkujme za skvělé a korektní prostředí.“

Fotogalerie