Plameny odehrály v Táboře výborné utkání s nešťastným koncem

Zveřejněno 11.03.2015 | mk
Tábor SKLH Žďár nad Sázavou
CF1, středa 11.3.2015
Tábor - SKLH Žďár nad Sázavou TAB - ZNS
Tábor: Panec – Černý, Havran, Kanov, Hájek, Heršálek, Novotný- Kellner, Boháč, Seidl – Krätzer, Matušík, Mařík – Blažek, Kolomý, Březina- Zayml, Pechánek, Dvořák
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš, Pleva, Pilný, Smejkal, Kolda - Kaňka, Krupka, Štěpánek- Plachý, Kunstmuller, Padělek- Vítek, Gregar, Bureš
Branky a nahrávky: 1. Matušík (Havran, Kellner), 17. Mařík (Matušík, Kanov), 41. Dvořák (Heršálek, Matušík), 54. Blažek, 59. Seidl (Kellner) - 18. Kaňka (Padělek, Staněk), 24. Kaňka (Krupka, Štěpánek), 29. Štěpánek (Beneš), 49. Krupka (Kaňka, Beneš)
Rozhodčí: Battěk- Štětina, Laczko
Vyloučení: 9:8 navíc Krupka OT 10min + DKU Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 1469
Střely na branku: 26:32 (7:9, 8:15, 11:8)
Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4, 5:4
T Á B O R – Žďárským hokejistům se po úvodní studené sprše, kdy se domácí dostali do dvoubrankového vedení, podařilo zápas otočit na 2:3 a ještě v 54. minutě vedli v Táboře 3:4. Domácí však dokázali nejprve vyrovnat a v poslední minutě šťastným gólem strhnout vítězství na svoji stranu. Tím se Kohouti ujali vedení v sérii 1:0, ta se v pátek přestěhuje na žďárské Bouchalky.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Pokud všechny úvodní komentáře slibovaly v této sérii kvalitní hokejovou podívanou, vysoké nasazení, dramatické zápletky a vynikající diváckou kulisu, tak to vše hned první zápas série beze zbytku potvrdil.

Vše začalo úvodním direktem, který domácí uštědřili Plamenům hned po necelé půlminutě hry, kdy perfektně sehráli signál s naskakujícím hráčem na útočnou modrou. Tím byl Jakub Matušík, kterého přesným pasem našel Havran. Sláma sice proti blafáku dokázal vytrčit beton, ale táborský kapitán přeci jen kotouč do branky protlačil – 1:0.

Vyrovnaná hra pak přinesla několik zajímavých šancí na obou stranách, ale skóre se znovu měnilo až v 17. minutě při hře 4 na 4. Po Matušíkově přihrávce se po levém křídle protáhl kolem obránce Martin Mařík a trefou nad Slámovo rameno zvýšil na 2:0.

Následně dohrávali hosté přesilovku, kterou sice statisticky nevyužili, ale dřív než stačil navrátivší se Heršálek zasáhnout do hry, dorazil Michal Kaňka Padělkovu nahrávku, po Staňkově střele, do odkryté branky – 2:1. Tímto stavem také skončila první třetina.

Druhá dvacetiminutovka začala přesilovkou domácích, kterou však Žďárští ubránili a vzápětí udeřili. Ve 24. minutě zavezl Štěpánek kotouč do útočné třetiny, nahrál Krupkovi, jenž našel volného Michala Kaňku a ten nejprve trefil jen připraveného Pance, ale napodruhé se již nemýlil – 2:2.

Vyrovnání ještě více hokejisty z Vysočiny nabudilo a ti za podpory svých fanoušků stále častěji dostávali Kohouty pod tlak. Z něho vyústilo několik faulů domácích, ale početní výhody se hostům využít nepodařilo. Přesto se ale Plameny dostaly do vedení. Ve 29. minutě po Benešově přihrávce vypálil z mezikruží Petr Štěpánek a kotouč zaplul za Pancova záda – 2:3.

Ve 33. minutě scházely Kaňkovi jen milimetry k dovršení hattricku a dvougólové pojistce, když sám před Pancem zasouval kotouč do branky, ale domácí gólman špičkou brusle zabránil jistému gólu. Brankou neskončila ani nebezpečná střela Staňka ve 35. minutě ani Padělkův pokus mezi Pancovy betony o dvě minuty později. Těsně před druhou sirénou zlikvidoval Sláma důležitým zákrokem obrovskou šanci Blažka a tak tentokrát odcházeli do kabin o jednu branku spokojenější hosté.

Do závěrečné části zápasu si domácí přinesli téměř celou přesilovou hru. A tu také po půl minutě zužitkovali, byť jim k tomu pomohl i kus štěstí. Heršálek vypálil od modré, tečovaný kotouč trefil spojnici tyčí a odrazil se na hůl Marcela Dvořáka, který sklepnul černou gumu za Slámova záda – 3:3.

Vyrovnáním narostla Kohoutům křídla a čtrnáct stovek diváků je hnalo do útoku. Tlak domácích se ještě umocnil dvěma přesilovkami včetně více než půl minutové 5 na 3. To vše Žďárští ustáli, aby ve 49. minutě sami získali početní výhodu a po osmi sekundách rozjásali skupinu příznivců Plamenů. Dokonale sehranou přesilovkovou kombinaci přes Beneše a Kaňku zakončoval do odkryté branky a vrátil zpět vedení na stranu Žďáru 3:4.

Hosté si pak těsné vedení hlídali a soupeře nepouštěli do nebezpečnějších šancí. Dokonce si vytvořili dobré šance a mohli přidat pátou branku. Zvláště Plachého střela bezprostředně po vhazování byla hodně nebezpečná, ale Panec se blýskl svojí mrštnou lapačkou. Žďárští dobře bruslili, pokrývali aktivitu domácích a naděje na udržení vedení se s každým okamžikem zvyšovaly.

Jenomže ty zhatila šest minut před koncem nenápadná akce Táborských po chybě hostů, když si David Blažek nabruslil mezi kruhy a střelou skrytou přes obránce, se štěstím procedil za Slámova záda 4:4. Hostující hráče však nešťastné vyrovnání nezlomilo a dál bojovali o důležité první vítězství a znovu si vytvořili tlak na Pancovu branku, který se rozhodně nenudil. Své spoluhráče však podržel a vytvořil tak základ pro vítězný závěr svého týmu.

Dvě minuty před koncem vyjádřili domácí diváci nesouhlas s vedením zápasu rozhodčími, sprškou odpadků na ledové ploše. Po úklidu se pokračovalo, a když už se zdálo, že šedesát minut o vítězi prvního čtvrtfinále nerozhodne, přišla 58 sekund před závěrečnou sirénou krutá rána pro Plameny i jejich příznivce.

Domácí nedokázali dostat kotouč z obranného pásma, získal jej Kellner a vystřelil na branku. Puk projel skrz brankoviště a na druhé straně se od brusle Radka Seidla odrazil do odkryté branky – 5:4. Hosté reklamovali kopnutí bruslí, ale názor na to se lišil podle toho, jaký měl kdo na sobě dres. Každopádně neměl sudí snadné rozhodování, protože situace nebyla ani z jedné strany nějak evidentní a jednoznačně by mohlo rozhodnout jen video. Krupka dokonce protestoval tak vehementně, že si vykoledoval nejprve desetiminutový osobní trest a následně i do konce utkání.

Ve zbylých 58 sekundách se ještě Sobotkova družina pokusila o vyrovnání při hře v šesti bez brankáře, a přestože tam jedna hodně nadějná šance byla, kdy puk prolétl brankovištěm a hokejka hostujícího útočníka byla blízko, srovnat se už nepovedlo.

Plameny odehrály velmi dobrý zápas, ale jak říkal kouč Sobotka před utkáním: „Chceme-li uspět, musíme se vyvarovat zbytečných chyb a mít trochu štěstí.“ A od obojího kousek, dnes Žďárským chyběl k tomu, aby se ujali v sérii vedení. V pátek je však na programu odveta na Bouchalkách a Plachého parta dnes ukázala, že má na to, aby Tábor dokázala porazit. S pomocí domácích fanoušků a příznivců by se to konečně mohlo podařit.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Hned na začátku jsme inkasovali, když jsme si nepohlídali signál, který soupeř dobře sehrál. Pak jsme dostali ještě druhý gól a zase jsme v Táboře prohrávali 2:0. Potom jsme to ale dobrou trpělivou hrou otočili na 3:2 a v těch chvílích jsme předváděli pěkný hokej. Škoda jen, že se nám nepodařilo uniknout do dvoubrankového rozdílu, protože šance jsme tam na to měli. Soupeř nám sice vyrovnal, ale v přesilovce jsme šli znovu do vedení a zase jsme tam měli pár šancí na další branku. Místo toho jsme dostali takový smolný gól na 4:4. A co říct k tomu pátému gólu… předcházela tomu naše zbytečná chyba, která tam být nemusela a nebylo by co řešit. Jestli ten gól měl být nebo ne, to už teď neovlivníme. Já si osobně myslím, že tam trochu kopnutí bylo, ale to není směrodatné, musíme respektovat názor rozhodčího. Věřím, že tenhle určitý pocit křivdy kluky alespoň zdravě naštve a nakopne do dalšího zápasu a v pátek se o to znovu porveme ze všech sil.“

.

Tomáš Matušík (trenér HC Tábor):

Tomáš Matušík

„Dnes jsme byli doslova a do písmene šťastnější tým. Žďár hrál výborně a odehrál výborný zápas. V podstatě dvě třetiny byli lepší a líp bruslili. My jsme to ve třetí třetině, samozřejmě i s trochu štěstí, ale s enormním nasazením na krev, nakonec zvládli, ale jak říkám, s klikou. Takže jsme za to šťastní a připravíme se na pátek. Žďár hrál opravdu výborně, ale to pro nás nebylo žádné překvapení, počítali jsme s tím, takže jsme fakt hodně spokojení, že se to povedlo. No a ten poslední gól... Jsou tam emoce, to je jasné a chápu to. Mně se ale opravdu nezdálo, že by to bylo kopnuté, je ale pravda, že jsme to měli daleko, ale řekl bych, že šel do brzdy a od toho se to odrazilo.“

Fotogalerie