Představujeme čtvrtfinálového soupeře: HC Tábor

Zveřejněno 09.03.2015 | mk
HC Tábor SKLH Žďár nad Sázavou
CF1, středa 11.3.2015 18:00
HC Tábor - SKLH Žďár nad Sázavou TAB - ZNS
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Po úspěšném osmifinále, čeká Plameny další kolo vyřazovacích bojů. Ve čtvrtfinále se Sobotkově družině postaví vozba bojovníků z HC Tábor. První zápas vypukne již ve středu na jihu Čech a v pátek se série přesune na Vysočinu.

Pohled do historie

Lední hokej začal v jihočeském Táboře psát svoji historii v roce 1921, kdy na místním zamrzlém rybníku Jordán objevili krásu nejrychlejší kolektivní hry první hokejisté Dělnického sportovního klubu. V roce 1925 se na Jordánu mělo uskutečnit mistrovství Evropy, pro nedostatek ledu však bylo přeloženo na Štrbské Pleso. Hokejoví fanoušci v Táboře měli možnost sledovat svůj tým obvykle v regionálních soutěžích a v soutěžích dnešní druholigové úrovně.

Prvního velkého úspěchu se u Jordánu dočkali v roce 1992, kdy tehdejší VTJ Tábor postoupil na jeden rok do 1.národní ligy. Od té doby však hokejisté tohoto klubu již víceméně opět bojují na druholigových kluzištích. Výjimkou bylo období let 2009 až 2012, kdy HC Tábor zaznamenal nejprve velký vzestup a následně hluboký pád.

V roce 2009 zažili fanoušci Kohoutů, jak se jim podle jejich znaku říká, euforický postup do druhé nejvyšší soutěže. V následující sezóně si dokonce v Táboře zahráli play-off 1.ligy, ale další ročník již byl provázen zásadními finančními problémy, které vyvrcholily insolvenčním řízením a následným pádem až do Krajského přeboru jihočeského kraje. Ten však Tábor hned v první sezóně vyhrál a v kvalifikaci si zajistil návrat do 2.ligy.

A hned po postupu na sebe HC Tábor upozornil a zcela ovládl západní skupinu druhé ligy a to jak v dlouhodobé části, tak v play-off. Ovšem postup zpět do prvoligové společnosti jim nebyl dopřán a skončili společně s vítězem centrální divize Technikou Brno na dně barážové tabulky. Kohouti však nadále patří k favoritům západní skupiny 2.ligy a v minulém roce vybojovali druhé místo v základní části. V posledním kole play-off jim však postup do baráže o první ligu unikl, když podlehli Kolínu 1:3 na zápasy.

Letošní sezóna

Také letošní sezóna Kohoutům vycházela podle předpokladů a od prvních kol se pohybovali v horních patrech tabulky. Velkou předností táborských hokejistů je jejich výkonnostní a výsledková vyrovnanost. Za celou sezónu se Jihočeši nedostali do žádné vážnější krize a za celých 34 kol, odcházeli z ledu pouze čtyřikrát bez bodového zisku.

Zajímavostí je, že tyto čtyři porážky jim uštědřili, s výjimkou Sokolova, celky s dolní části tabulky. Tábor prohrál v Trutnově a dokonce oba zápasy s Pelhřimovem. Lední Medvědi tak byli zároveň jediným celkem soutěže, který dokázal v této sezóně porazit Kohouty v obou zápasech a na jejich ledě v základní hrací době.

Konečné třetí místo po dlouhodobé části sezóny, přisoudilo hokejistům Tábora za soupeře do osmifinále HC Trutnov. S tím si Táborští bez větších problémů poradili v domácích zápasech u Jordánu. Draci dokázali Kohouty potrápit jen v utkání hraném pod Krkonošemi, které se rozhodovalo až v prodloužení, kde zařídil výhru Tábora David Kellner. Vítězstvím v sérii 3:0 (7:1, 3:2p, 6:1), si Táborští zajistili postup do čtvrtfinále, kde změří síly se žďárskými Plameny.

Ty se sice v osmifinále rozstřílely a ve třech zápasech zatížily konto Řisut sedmnácti brankami, ovšem lze očekávat, že v sérii s Táborem to bude výrazně složitější. Žďárští střelci budou totiž mít proti sobě nejlépe bránící tým západní skupiny a druhý nejlépe bránící v celé 2.lize s průměrem 2,22 inkasované branky na zápas (pozn.: 1.Přerov – 1,93).

Hlavní opory

Táborským hlavním vojevůdcem je již čtvrtou sezónu Tomáš Matušík a asistují mu Arpád Györi a Zdeněk Šťastný. Na zmiňované úctyhodné defenzivní bilanci má lví podíl vynikající a vyrovnaná brankářská dvojice Michael Panec, s průměrem 1,93 inkasované branky na zápas, a Tomáš Klestil (2,01). Oba pětadvacetiletí gólmani mají bohaté prvoligové zkušenosti a patří k hlavním oporám týmu.

Účinnou obranou vozbu Táboritů zpevňují kvalitní obránci, mezi něž bezpochyby patří Martin Havran (25 let), Jan Kanov (27), Ladislav Hlaveš (22), Tomáš Černý (28) nebo Luboš Heršálek (28). Útočné jízdě pak vévodí Martin Mařík (33), který v základní části nasbíral 35 bodů za 18 gólů a 17 asistencí. Stejný počet branek (18+7) nastřílel Jakub Krätzer (28). Nejlepším nahrávačem (9+23) je Jan Boháč (33). Mezi nejnebezpečnější táborské bojovníky patří také Jakub Matušík (27) s 13 góly a 21 asistencemi.

Vzájemná bilance

V historických tabulkách je zaznamenáno celkem 40 vzájemných duelů mezi Žďárem a Táborem. Z těchto klání vychází lépe jihočeský celek, který vyhrál 24 zápasů, zatímco tým z Vysočiny byl úspěšný 14 krát a dva zápasy skončily remízou. Nejvyšší výhru zaznamenal Žďár v sezóně 1992/93, kdy doma deklasoval Tábor 9:1.

Naopak nejkrutější porážku utrpěli Žďárští od Jihočechů o pět let později v sezóně 1997/98 poměrem 3:10 a také na domácím ledě. Úplně první (zaznamenaný) zápas těchto protivníků se datuje do sezóny 1978/79. Odehrál se v Táboře a úspěšnější byl Žďár výsledkem 3:6. Žďárského kouče Martina Sobotku však jistě nejvíce straší bilance z posledních dvou sezón, která hovoří naprosto jednoznačně 4:0 pro Kohouty.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně:

HC Tábor - SKLH Žďár nad Sázavou 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

SKLH Žďár nad Sázavou - HC Tábor 3:6 (1:2, 2:3, 0:1)

Největší podpora fanoušků

HC Tábor se prezentuje oficiálními klubovými barvami bílou a modrou a ve svém znaku má vyobrazeného kohouta, podle něhož používá také neoficiální název „Kohouti“. Ti hrají své zápasy na jednom z nejhezčích stadionů celé 2.ligy. Otevřen byl v roce 1971 a v posledních letech prošel řadou oprav, úprav a rekonstrukcí. Stadion disponuje kapacitou téměř 5000 míst, z čehož je 1000 určeno ke stání a zbytek k sezení. Ledová plocha má ty největší možné parametry s rozměrem 30 x 60 metrů.

Diváci jsou pro táborské hokejisty obrovskou oporou, jejichž přízeň se stále zvyšuje a na zápasech vytváří úžasnou hokejovou atmosféru. Kohouti se těší nejvyšší průměrné návštěvností v západní skupině a druhé nejvyšší v celé 2.lize (pozn.: 1.Vsetín – 1282). V základní části přišlo na každý zápas na táborském stadionu průměrně 1219 diváků a v prvním kole play-off se tento počet navýšil na 1324.

Také Žďár patří k týmům, které mají silnou fanouškovskou základnu a návštěvnost v play-off výrazně stoupá. Proto lze očekávat na obou stadionech mimořádně atraktivní hokejovou kulisu a bouřlivou atmosféru, která požene hráče obou celků k maximálním výkonům a diváci se tak mohou těšit na úžasnou hokejovou podívanou.

Sestava SKLH Žďár nad Sázavou

Brankáři: Sláma, Peška
Obránci: Staněk, Beneš, Pleva, Pilný, Smejkal, Kolda, Vítek M., Doležal
Útočníci: Kunstmüller, Vítek D., Kaňka, Krupka, Gregar, Padělek, Plachý, Štěpánek, Bureš, Zídek, Kotlík

Sestava HC Tábor

Brankáři: Klestil, Panec
Obránci: Černý, Havran, Kanov, Hlaveš, Heršálek, Dvořák, Hájek
Útočníci: Kellner, Mrkvička, Seidl, Mařík, Matušík, Krätzer, Kolomý, Boháč, Březina, Blažek, Šimák, Pechánek, Kratochvíl

Zahajovací utkání čtvrtfinále play-off začíná na zimním stadionu v Táboře ve středu 11.března v 18:00. Duel můžete sledovat buď přímo v místě konání nebo prostřednictvím onlajn přenosu.