Plameny Medvědy jen přibrzdily, ale mají jisté 7. místo

Zveřejněno 21.02.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Děčín
33., sobota 21.2.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Děčín ZNS - DEC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Staněk, Pleva, Smejkal, Kolda, Pilný – Vítek D., Kaňka, Štěpánek – Kunstmüller, Gregar, Plachý (C) – Boček, Bureš, Chlubna
Děčín: Lavinger – Filipovský, Molnár, Kaltenböck, Hříbal, Vaněk, Klement, Kvaček – Faigl, Oliverius, Kuchynka – Drnec, Chládek, Vacek – Chovanec, Fojt, Kment
Branky a nahrávky: 4. Kunstmüller (Staněk, Kaňka), 49. Štěpánek (Beneš), 57. Chlubna (Staněk) – 8. Faigl (Kuchynka, Oliverius), 9. Chovanec (Kment), 60. Kuchynka (Oliverius), rozh. náj. Filipovský
Rozhodčí: Held – Klouda, Musil
Vyloučení: 7:6 Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 545
Střely na branku: 32:25 (10:7, 8:7, 10:10 - 4:1)
Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:4
Hráč zápasu: Tomáš Smejkal (ZNS), Lukáš Lavinger (DEC)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Poslední domácí zápas základní části přinesl atraktivní, rychlý a bojovný hokej s dramatickou koncovkou, která vyústila až do samostatných nájezdů, ve kterých byli úspěšnější hokejisté Děčína a prodloužili tak svoji vítěznou šňůru na devět zápasů, ve kterých ztratili pouze jediný bod a to ve Žďáře. Tento výsledek spolu s ostatními dnešními zápasy znamená pro SKLH definitivní sedmou příčku po základní části letošního ročníku 2.ligy. Jistotu 10. místa mají také Řisuty a Buldoci se tak stanou osmifinálovým soupeřem Plamenů v play-off, které oba soupeři rozehrají v sobotu 28. února na žďárských Bouchalkách.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Do dnešního utkání nastoupili Žďárští bez dvou opor. Aleš Padělek znovu pomáhal Havlíčkovu Brodu k záchraně a Lukáše Krupku schvátila viróza. Naopak se do týmu vrátili univerziádní reprezentanti obránce Josef Kolda a brankář Jiří Sláma.

Utkání začalo z obou stran aktivně, ale domácí měli od prvních okamžiků herně navrch. To vyústilo v úvodní přesilovku pro Plameny, kterou také po minutě zužitkovaly. Kaňka se výborně uvolnil, nahrál Staňkovi, ten vypálil od modré a jeho střelu tečoval Luboš Kunstmüller za Lavingerova záda – 1:0.

Ovšem Medvědi se nenechali úvodní brankou zaskočit a v osmé minutě zaveleli k obratu. Kuchynka vysunul rozjetého Tomáše Faigla, jenž se nekompromisně natlačil před Slámu a procedil kotouč skrz jeho betony – 1:1. O minutu později se Děčínu povedlo další přečíslení a Kment nahrál Janu Chovancovi, jemuž se puk sice svezl z hole, ale šťastně proskotačil až do žďárské branky – 1:2.

Následně ve velké šanci přestřelil branku Štěpánek. V patnácté minutě utrpěl tržnou ránu Smejkal od nešťastně odraženého kotouče a na ledové ploše se objevila krvavá skvrna. V závěru úvodní třetiny hráli domácí další přesilovku a byli blízko vyrovnání, ale střely Staňka, Kaňky ani Pilného do branky kotouč nedostaly a tak hosté odcházeli do kabin s jednobrankovým vedením.

Také ve druhé dvacetiminutovce viděli diváci svižný a bojovný hokej. Hned v úvodu pálil z mezikruží Štěpánek, ale Lavinger byl připravený. Ve 24. minutě se v obrovské šanci ocitl Oliverius, ale ani on Slámu nepřekonal. To se nepodařilo ani o dvě minuty později Molnárovi nebezpečnou ránou od modré.

Ve 28. minutě se do další velké příležitosti dostal Štěpánek, ale dobrou ránou z blízkosti ani tentokrát strážce Děčínské branky nepřekonal. Ve druhé polovině prostřední části začali hosté stále důrazněji bránit a jejich důsledná defenziva dělala Plamenům problémy. Přesto se Žďárští do nadějných příležitostí dostávali, ale chybělo jim lepší zakončení. Po dvou třetinách tak Medvědi stále drželi těsný náskok o jednu branku.

Ve třetí třetině bojovaly Plameny o vyrovnání, ale dobrá obrana hostí a skvělé zákroky Lavingera jim to vůbec neusnadňovaly. Po průniku Bureše po levém křídle ve 43. minutě tasil děčínský gólman proti jeho střele hbitou lapačku a nevyzrál na něho ani Kunstmüller tváří v tvář o dvě minuty později.

Ve 49. minutě se však již diváci na tribunách mohli radovat z vyrovnání, když domácí využili další početní výhodu. Po Benešově střele se kotouč odrazil k Petru Štěpánkovi a ten konečně Lavingera prostřelil – 2:2. Oba soupeři pak ještě více přidali na opatrnosti a důsledné defenzivě a nechtěli pustit svého protivníka do vedení.

Jenomže v 57. minutě nahrál Staněk na modrou Tomáši Chlubnovi, který parádně trefil opačný horní roh do protipohybu Lavingera, jenž navíc při rychlém přesunu podklouznul. Dvacetiletý žďárský odchovanec si tak připsal svoji první branku v dresu „A“ mužstva Plamenů – 3:2.

Když už se zdálo, že by to mohla být dokonce branka vítězná, vyhodil Beneš nešťastně kotouč mimo mantinely a na konci 59. minuty tak nabídl Medvědům početní výhodu. Hosté si vyžádali oddechový čas, nechali Lavingera na střídačce a posílili svoji přesilovku šestým hráčem.

A to se jim vyplatilo, protože 56 sekund před třetí sirénou se puk vystřelený Oliveriusem odrazil od mantinelu ke Štěpánu Kuchynkovi, jenž jej pohotově zasunul kolem tyče za Slámova záda – 3:3. V úplném závěru měl ještě velkou šanci Plachý, ale jeho střela z mezikruží se odrazila mimo branku.

Šedesát minut o vítězi nerozhodlo a tak následovalo prodloužení. V něm byli výrazně aktivnější domácí a vytvořili si několik velkých příležitostí. Tu největší měl Kunstmüller, ale hostující gólman se blýskl dalším parádním zákrokem a svůj tým podržel. Těsně před koncem prodloužení byl ještě vyloučen Kaňka, což jej vyřadilo z penaltového rozstřelu.Samostatné nájezdy opanovali hokejisté Děčína, když své pokusy proměnili Jan Filipovský a Tomáš Faigl. Naopak na straně domácích byli neúspěšní Petr Štěpánek a Tomáš Chlubna – 3:4sn.

Plameny tak sice přibrzdily suveréna poslední třetiny základní části a po devíti zápasech byli prvním soupeřem, kterému se podařilo Děčínu sebrat alespoň bod, ale přesto si Medvědi připsali devátou výhru v řadě a jsou blízko udržení první osmičky. Plamenům tento bod a prohra Nymburku zajistily konečnou sedmou příčku a v play-off vyzvou desáté Buldoky z Řisut.

Ještě předtím, ale pojede Sobotka se svou družinou ve středu k poslednímu zápasu základní části do Klatov, jehož výsledek však z pohledu Žďáru již nebude mít na nic vliv. V sobotu, ale již vypukne očekávané play-off a Plachého parta se již teď těší na plné tribuny, které poženou žďárské reprezentanty k vrcholu sezóny.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Dnes se nám podařilo ten zápas dobře rozehrát a v první přesilovce jsme se dostali do vedení. Pak jsme si v té euforii možná mysleli, že půjde samo dál a přestali jsme hrát zodpovědně odzadu a nevraceli jsme se. Soupeř nás potrestal dvěma přečísleními, dal nám z toho dva góly a otočil skóre. Děčín se tady dnes prezentoval velmi dobrou hrou a výbornou defenzivou a my jsme se do šancí těžko dostávali. A když už jsme se do nějakých dostali, tak jsme to špatně řešili, kdy jsme třeba místo střely volili nahrávku a opačně a nevycházela nám ta finální nahrávka. Přesto se nám pak podařilo to otočit na 3:2, ale potom jsme soupeře pustili do hry zbytečnou chybou, vyhozením kotouče do hlediště a Děčín toho využil, odvolal ještě brankáře a při hře 6 na 4 vyrovnal. Je to před play-off pro nás poučení, abychom se takovýchto chyb vyvarovali, protože tam by se nám to vymstilo. Pro nás je to dobrý bod, upevnili jsme si pozici v osmičce a budeme začínat doma, což byl náš cíl. V sobotu začne nová část sezóny, ta důležitější. Já doufám, že těch chyb, které jsme dělali v základní části se co nejvíce vyvarujeme a budeme v play-off podávat o něco lepší výkony a alespoň přes to první kolo se nám podaří přejít.“

.

Karel Chládek (trenér HC Děčín):

Karel Chládek

„Řekl bych, že jsme byli po celý zápas šťastnějším týmem. Domácí byli lepší, ale neproměnili šance, které si vypracovali a my jsme z minima vytěžili maximum. Víceméně díky vynikajícímu výkonu našeho brankáře jsme to utkání nakonec na penalty vyhráli."

Fotogalerie