Podpora SKLH Žďár nad Sázavou pro ČSLH

Zveřejněno 17.02.2015 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Vedení SKLH Žďár nad Sázavou je šokováno mediální kampaní rozpoutanou reportážemi TV Nova v pořadu Střepiny, zaměřených proti českému národnímu sportu lednímu hokeji a to krátce před startem MS v Praze a v Ostravě.

Reportáže TV Nova, ale i příspěvky některých dalších médii, které se k této kampani připojují, považujeme za manipulativní, jednostranné a mimořádně lživé. Hrubě uráží a zásadně znevažují poctivou práci mnoha trenérů, funkcionářů a dobrovolníků, kteří věnují hokeji a práci s mládeží podstatnou část svého volného času. Rovněž poškozují dobré jméno, jak celého hokejového svazu a hokejového hnutí, tak samotných hokejových klubů.

Naprosto lživá jsou tvrzení, že náklady na činnost mládeže dostanou kluby plně uhrazené státem apod.. Každý klub musí z hlavní části zajistit naplnění rozpočtu sám a to z mnoha různých zdrojů a ani případná podpora z města nepadá klubu do klína sama od sebe a příspěvky rodičů pak tvoří jen malou část rozpočtu (obvykle cca ¼ a méně).

Tabulkové odstupné obsažené v přestupním řádu považujeme za jeden z důležitých pilířů určitého řádu a systému a důležitou ochranu klubů a to především menších klubů, ale i hráčů samotných, proti naprosté anarchii, která by volným pohybem hráčů nastala. Není možné, aby jedni sháněli peníze, tvrdě pracovali a vychovávali hráče a druzí pak zdarma slízali smetanu.

Bez tohoto pořádku by docházelo například také k tomu, že by rodiče vydírali trenéry a klub tím, že řeknou: „jestli můj kluk nebude hrát v první lajně, tak jdeme jinam“ apod. Dříve či později by to mělo za následek rozpad celého mládežnického hokeje, protože by nikdo nechtěl s mládeží pracovat a hráče vychovávat, jelikož je to složité a nákladné, ale každý by si je raději "sehnal" zdarma již hotové.

Termíny použité v reportáži, jako „obchodování s dětmi“ nebo „byznys, kde jde o zisk“ či pojmenování nás funkcionářů (lhostejno na jaké úrovni) titulem „hokejoví papaláši“, pak považujeme přímo za skandální a neomluvitelné.

Z těchto důvodů vedení SKLH Žďár nad Sázavou plně podporuje Vyjádření ČSLH k reportáži Barbory Divišové (TV Nova), ze dne 16.2.2015. Zároveň tím žádáme vedení ČSLH, aby skutečně podniklo konkrétní právní kroky a zajistilo tak ochranu českého hokeje před manipulativní zvůlí některých médií a zjevnou snahou poškozovat naší práci.

Martin Krásný v.r.
tiskový mluvčí SKLH Žďár nad Sázavou