Žďár rozhodl derby Vysočiny ve druhé polovině zápasu

Zveřejněno 04.02.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Lední medvědi Pelhřimov
29., středa 4.2.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Lední medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Červený – Staněk (A), Pleva, Pilný (A), Smejkal, Vítek M., Doležal – Krupka, Kaňka, Štěpánek – Kunstmüller, Padělek, Plachý (C) – Gregar, Bureš, Vítek D. – Havel, Kotlík
Lední medvědi Pelhřimov: Čekal (52-53 Vajner) – Adam, Kasalý, Mečiar, Srdínko, Šidák – Kubát (C), Hadrava Marek, Hadrava Martin – Třetina, Kadlec, Votápek (A) – Kopic, Kasalý, Siřiště
Branky a nahrávky: 31. Kunstmüller (Padělek), 34. Pleva (Štěpánek, Beneš), 42. Štěpánek (Kaňka), 43. Pleva (Kunstmüller), 46. Kaňka (Štěpánek), 54. Pleva – 5. Kasalý (Kadlec), 44. Hadrava Marek (Hadrava Martin)
Rozhodčí: Czubaj – Klouda, Musil
Vyloučení: 8:7 Využití: 4:0 V oslabení: 1:0
Diváci: 543
Střely na branku: 30:24 (8:6, 7:10, 15:8)
Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 6:2
Hráč zápasu: Martin Pleva (ZNS), Miroslav Kopic (PEL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Tradiční derby přineslo podle očekávání dramatický a bojovný hokej. Pelhřimov se ujal v úvodu zápasu vedení, které držel až do poloviny utkání. Plameny však ještě ve druhé třetině otočili skóre na 2:1 a v závěrečné přidali další čtyři branky. Rozhodující se ukázalo využití přesilových her, ve kterých Žďárští skórovali čtyřikrát a jednou při vlastním oslabení. Hattrickem se na výhře výrazně podílel Martin Pleva.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Aktivněji vstoupili do zápasu hosté a hned po 14 sekundách si zahráli přesilovou hru. Ránu Kadlece z pravého kruhu však zlikvidoval nováček ve žďárské brance Patrik Červený. Ovšem lepší pohyb Medvědů přinesl své ovoce v páté minutě, když Kadlecovu střelu ještě vyrazil Červený betonem, ale na dorážku Filipa Kasalého již nedosáhl – 0:1.

Plameny pak začaly postupně přidávat na obrátkách a snažily se o vyrovnání, ale vytěžily z toho pouze nestřelenou tyč v 11.minutě po Kaňkově pokusu. Vyrovnaná hra, důsledná obrana a výborní brankáři na obou stranách znamenali, že do první sirény již branku diváci na Bouchalkách neviděli a hosté odcházeli do kabin s jednobrankovým vedením.

V úvodu druhé dvacetiminutovky se do úniku dostal Bureš, ale puk minul levou tyč pelhřimovské branky. Plameny se dál pokoušely ztéci pelhřimovskou branku, ale hosté dobře bránili a důsledně střežili střední pásmo a navíc sami několikrát zahrozili z rychlých protiútoků, ale Červený se nenechal překonat.

Až přesilová hra ve 31.minutě přinesla vyrovnání a to zrovna ve chvíli, kdy domácí fanoušci rozjeli speciální choreo k derby. Plachý si u mantinelu vyměnil puk s Lubošem Kunstmüllerem, který si nabruslil mezi kruhy, odkud vypálil přímo do sítě pelhřimovské branky – 1:1. Červený si pak připsal dva důležité zákroky v oslabení, po nebezpečných střelách Marka Hadravy a nedovolil hostům získat zpět vedení.

Naopak ve 34. minutě předvedli domácí parádní přečíslení. Beneš se Štěpánkem si v jízdě vyměnili kotouč a bránící hráč jej srazil na hůl dojíždějícího Martina Plevy, který poslal domácí do vedení a zahájil tím svůj velký večer – 2:1. Následné šance Kasalého a na druhé straně Štěpánka se neujaly a tak druhou přestávku trávili o jednu branku spokojenější žďárští hokejisté.

Závěrečné dějství začaly Plameny dvojnásobnou přesilovkou a po minutě ji také zužitkovaly. Štěpánek našel na druhé tyči volného Kaňku, ale Čekal nadvakrát skvěle zasáhl, jenomže puk se dostal zpět k Petru Štěpánkovi a ten z otočky přestřelil ležícího hostujícího brankáře – 3:1.

Žďárští hned dokázali využít také pokračující standardní početní výhodu. Kunstmüller našel na modré Martina Plevu, ten vypálil a od Adamovy brusle se kotouč nasměroval přímo mezi Čekalovy betony - 4:1. Ale Medvědi nesložili zbraně a o minutu a půl později kontrovali kontaktní brankou ve stylu já na bráchu, brácha na mě. Martin Hadrava nahrál křížným pasem přes šířku kluziště najíždějícímu Marku Hadravovi, jenž přesnou trefou pod horní tyčku nedal Čevenému šanci – 4:2.

Jenomže za další dvě minuty hráli Žďárští opět přesilovku a ani tou nepohrdli. Štěpánek naservíroval parádní kotouč ke druhé tyči volnému Michalu Kaňkovi, jenž neměl problém jej zamést do odkryté klece – 5:2. V 53. minutě si vylepšenou početní výhodu 5 na 3 zahráli také hosté a vzhledem ke skóre se již v tuto chvíli odhodlali ke hře bez brankáře, tedy 6 na 3. Nejnebezpečnější byla střela Mečiara, ale Červený ji pokryl.

Medvědi zůstali v šesti bez brankáře i po návratu prvního vyloučeného a to už domácí využili k definitivnímu rozhodnutí zápasu. Vyhozený kotouč za pelhřimovskou branku dobruslil Mečiar, ale nechal se o něj obrat Martinem Plevou, který dokázal jednou rukou obtočit hokejku kolem tyče a zasunout puk do opuštěné branky a zároveň tím završit svůj hattrick – 6:2. Zbývající minuty sice přinesly nějaké šance na obou stranách, ale nic, co by mohlo zvrátit vítězství SKLH v derby Vysočiny.

Plameny se důležitou výhrou posunuly na sedmou příčku, kterou sdílí s šestým Jabloncem, jenž má lepší skóre a upevnily si pozici v první osmičce pětibodovým náskokem na deváté Řisuty. Druhá liga pokračuje hned v sobotu dalším kolem a Sobotka vyrazí se svou družinou do dalekého Klášterce nad Ohří a domácí příznivci se již mohou těšit na příští středu, kdy na Bouchalky zavítá aktuálně třetí celek tabulky Tábor.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Byl to pro nás těžký zápas, Pelhřimov je poslední a diváci čekají, dá se říci, povinné vítězství. V tomhle derby to ale neplatí a role favorita tu není. Nabádal jsem kluky, abychom hráli zodpovědně odzadu, protože víme, že Pelhřimov má kvalitní ofenzivu. Chtěli jsme rozhodnout v první polovině utkání, ale začali jsme poměrně vlažně a soupeř nás potrestal gólem. Naštěstí nám v poslední době fungují alespoň přesilovky, když to moc nejde při hře pět na pět. V přesilovkách nám to tam napadalo a otočili jsme to. Ale opravdu to nebyl jednoduchý zápas a tahle utkání, kdy se jakoby musí, jsou vždycky složitá. Soupeř se tu prezentoval dobrou hrou, dvě třetiny nás dost trápil a mnohdy byl i lepší. Dobře nám ale zachytal gólman, který si tady odbyl premiéru a párkrát nás podržel. Ve třetí třetině jsme už byli jasně lepší a rád bych, aby to takhle pokračovalo v dalších zápasech.“

.

Ivan Padělek (trenér HC Lední Medvědi Pelhřimov):

Ivan Padělek

„Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře a dlouho jsme vedli 1:0. Měli jsme i štěstí a brankář nás velmi dobře držel. Potom jsme v průběhu zápasu udělali fauly, šli jsme do tří, tam jsme dostali dva góly a už jsme nebyli schopní to utkání nějakým způsobem otočit. Takže ty oslabení nás pohřbily.“

Foto: www.hcdukla.cz

Fotogalerie