Ve středu uvidí Bouchalky tradiční derby

Zveřejněno 03.02.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou HC Lední Medvědi Pelhřimov
29., středa 4.2.2015 18:00
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Lední Medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Derby Vysočiny mezi Žďárem a Pelhřimovem patří již tradičně k vrcholům sezóny. Žďárští hokejoví příznivci se jej dočkají již tuto středu, kdy na Bouchalky přijedou z Pelhřimova Lední Medvědi. A tentokrát přijedou v nelehké pozici, kdy v rukou třímají černého Petra posledního celku tabulky. Zbaví se ho ve Žďáře a odrazí se ode dna nebo naopak Plameny zaokrouhlí Pelhřimovu černou sérii na deset prohraných zápasů v řadě? Přijďte se podívat ve středu v 18:00.

První letošní vzájemné střetnutí tradičních rivalů se odehrálo 15.listopadu na pelhřimovském zimním stadionu. Plameny v něm sahaly po tříbodové výhře, o kterou přišly čtyři minuty před koncem. Žďárští získali přesilovou hru a šance na jejich vítězství byla hodně vysoká, jenomže přišla kritická situace způsobená souhrou náhod, několika chyb a nedostatečnou koncentrací. Hosté chybovali v útočném pásmu, přišli o kotouč, podcenili jeho vyvezení Kopicem do žďárského obranného pásma, tam si navíc neporozuměli obránci s brankářem a Aleš Jelínek z toho těžil a takřka zadarmo dorážkou do prázdné branky vyrovnal na 2:2. Druhý bod získal Pelhřimov hned v úvodu prodloužení využitou početní výhodou a zvítězil 3:2p.

Utkání si můžete připomenout:
HC Lední Medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou 3:2p (0:0, 0:1, 2:1 - 1:0)

Celkově je letošní sezóna pro klub ze západu Vysočiny poměrně nešťastná. Začalo to velice nadějně, týmu se v létě ujal Agustin Žák, vedení ohlásilo hvězdné posily Miroslava Třetinu a Ladislava Rytnauera a noviny psaly o týmu snů v Pelhřimově. Něco se však ve městě rekordů zvrtlo a najednou bylo vše jinak.

Dva dny před startem soutěže nečekaně Žák z funkce trenéra odstoupil a u mužstva se následně vystřídali již čtyři trenéři. Rytnauer nenastoupil ani k jednomu soutěžnímu zápasu, před sezónou oznámila konec kariéry pelhřimovská ikona Martin Tecl a delší dobu se v zápasech již neobjevuje ani tradiční opora týmu Tomáš Plachý a v posledních utkáních chyběl také Libor Bezděk.

Od začátku dosahovali Medvědi střídavých výsledků, ale častěji se střídaly porážky než výhry. Přesto se pelhřimovští až do prosince drželi ve střední části druholigové tabulky. Pak však přišla černá série a od 13.prosince již nedokázali hokejisté od říčky Bělé vyhrát ani jediný zápas a ze šňůry devíti porážek vytěžili jen jediný bod za prohru na nájezdy s Klatovy. To znamenalo propad Ledních Medvědů až na samotné dno tabulky.

Plameny se dnes pokusí prodloužit svému regionálnímu soupeři sérii porážek na deset. Ovšem jak známo, derby nemívá favorita a smazává všechny papírové rozdíly a předpoklady. Navíc ani Plameny neoplývají v současné době zrovna oslnivou formou a každý zápas začíná za stavu 0:0.

Svoji roli může sehrát i to, že Medvědi přijíždí do Žďáru na posledním místě a bude pro ně hodně velkou motivací zbavit se černého Petra právě na úkor svého tradičního rivala, navíc na jeho ledě a odrazit se tak na Bouchalkách ode dna. Kromě toho dokázali pelhřimovští Spartakovci v posledním zápase hodně potrápit favorizovaný Sokolov, když sahali po remíze, ale na vyrovnání již nedosáhli a prohráli těsně 2:3.

Derby přinese i další dvě zajímavé pikantnosti. Po sérii trenérských výměn, se od listopadu ujal pelhřimovského kormidla Ivan Padělek, bratr žďárské opory Aleše Padělka, tudíž budeme moci dnes sledovat „bratrovražedný“ boj. Další zajímavostí pro žďárské příznivce je hostující brankář Vratislav Vajner, který úspěšně působil v dresu Plamenů dvě sezóny 2008/09 a 2009/10. Ve žďáře populární „Vajny“ by se tak mohl na Bouchalky vrátit po pěti letech, ale tentokrát na opačné straně barikády.

Problém s brankářským postem však muselo řešit také vedení SKLH, protože žďárská jednička Jiří Sláma se spolu s obráncem Josefem Koldou opět probojovali nominací do reprezentačního týmu na Univerziádu ve Španělské Granadě a budou chybět celkem čtyři zápasy. První utkání na Univerziádě je čeká také ve středu, ale již od 13:30 proti Slovensku a vysílat jej bude živě TV stanice Eurosport 2.

Proto klub angažoval na výpomoc zanedlouho osmnáctiletého juniora z Pardubic Patrika Červeného. Brankářskou dvojici tak bude pravděpodobně tvořit „dvoubarevná“ dvojice Červený – Zelený. V rezervě má trenér Sobotka ještě dalšího juniora Jaromíra Pešku a také Václava Vlacha, kterého však v poslední době zužovaly zdravotní potíže.

Tradiční derby Vysočiny začíná na žďárských Bouchalkách ve středu 4.února v 18:00. Pro ty, kteří nebudou moci sledovat tento atraktivní duel přímo na stadionu, bude připraven obvyklý onlajn přenos.

Předpokládaná sestava SKLH Žďár nad Sázavou
Červený - Zelený
Staněk, Beneš, Pleva, Pilný, Smejkal, Vítek M., Doležal
Kunstmüller, Padělek, Plachý - Krupka, Kaňka, Štěpánek - Vítek D., Gregar, Bureš – Kotlík, Havel