Plameny zabraly a berou tři body

Zveřejněno 31.01.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Bílina
28., sobota 31.1.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Bílina ZNS - BIL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš, Pleva, Pilný, Smejkal, Kolda, Vítek M. – Krupka, Kaňka, Štěpánek – Kunstmüller, Padělek, Plachý (C) – Havel, Gregar, Bureš – Kotlík.
Bílina: Michajlov – Havlůj (C), Byttner, Brettschneider, Polák, Veselý, Fučík, Ryzák, Procházka T. – Kýhos, Přeučil, Salač, Zika, Böhm, Procházka J., Štěpánek, Sekerka, Petráš, Piewak, Sýkora
Branky a nahrávky: 18. Plachý (Beneš, Kaňka), 33. Krupka (Štěpánek, Padělek), 51. Padělek (Plachý, Beneš), 53. Plachý (Kaňka, Staněk), 58. Štěpánek (Kaňka, Staněk)
Rozhodčí: Humpolíček – Kříž, Mikšík
Vyloučení: 9:16 navíc Kaňka (ZNS) 10min OT a Salač 10min+DKU OT, Procházka 10min OT, Havlůj 10min OT (všichni BIL)
Využití: 4:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 512
Střely na branku: 31:18 (7:8, 11:5, 13:5)
Průběh utkání: 5:0
Hráč zápasu: Jiří Plachý (ZNS), Martin Michajlov (BIL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - V hodně vypjatém zápase plném emocí a s tím souvisejícím velkým množstvím vyloučení, si vítězství připsali hokejisté žďárského SKLH. Díky tomu, že dokázali více udržet nervy na uzdě a více se věnovat hokeji, nadělili Bílině „bůra“ a navrch si Jiří Sláma připsal druhé čisté konto v sezóně. Dvěma góly se po návratu po zranění blýskl kapitán Jiří Plachý. Rozhodčí udělil celkem 112 trestných minut.

Foto: René Rámiš

Reportáž

V úvodu zápasu prověřili domácí hokejisté pozornost bílinského brankáře Michajlova několika střelami, ale úvodní nápor přibrzdilo vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě. Hosté jej ale nevyužili a Sláma několik jejich pokusů zlikvidoval. První skutečně velkou šanci zápasu měl v sedmé minutě při početní výhodě Kunstmüller, který však Michajlovu branku těsně přestřelil.

Hosté začali přitvrzovat a rozhodčí to nehodlal tolerovat. V 16. minutě putoval na trestnou lavici Piewak za hrubost. Statisticky sice Plameny přesilovku nevyužili, ale ve chvíli, kdy bílinský hříšník naskakoval na led, otevřel skóre zápasu Jiří Plachý. Žďárský kapitán skóroval hned po svém návratu po zranění, když po asistenci Beneše a Kaňky nadvakrát prostřelil Michajlova – 1:0. Utkání se vyostřovalo hned od první třetiny, což dokumentovala potyčka mezi Gregarem a hostujícím kapitánem Havlůjem.

V úvodu druhé dvacetiminutovky si domácí vypracovali dvě velké šance, ale bez brankového efektu. Nejprve Pilný těsně minul odkrytou branku a následně Michajlov skvěle zasáhl proti brejku Gregara. V polovině zápasu začali hosté ztrácet nervy. Za sekání byl vyloučen Přeučil, což psychicky nezvládl Salač, který nejprve obdržel desetiminutový osobní trest a následně byl vykázán do sprch s trestem do konce utkání.

Krátce na to, přišlo další vyloučení na straně hostů, tentokrát pro Byttnera za vražení na hrazení. Rána Krupky se však neujala a emotivní chvilku si vybral také domácí Kaňka, když se obořil na sudího po souboji s protihráčem u hrazení a šel si na deset minut odpočinout.

Žďárští pokračovali ve dvojnásobné početní výhodě, kterou sice nevyužili ani po velké šanci Bureše, ale následnou standardní přesilovku již ano. Od modré vypálil Padělek, Michajlov vyrazil a Štěpánek posunul kotouč na volného Lukáše Krupku před brankoviště, jenž již hostujícího gólmana prostřelil – 2:0. Do konce prostřední části si oba soupeři ještě zahráli po jedné přesilovce, ale skóre se již neměnilo.

Jestliže již v prvních dvou třetinách to na ledě hodně jiskřilo, tak v té závěrečné vše vyvrcholilo. Hosté nezvládli hlavně psychicky závěr zápasu a nedisciplinovaností se připravili o možnost bojovat o bodový zisk. Domácí se totiž přes zjevnou herní převahu dlouho nemohli střelecky prosadit a drželi jen nevýrazné dvoubrankové vedení.

Ve 44. minutě Padělek neuspěl proti Michajlovi v samostatném úniku a o dvě minuty později narazil na kvality hostujícího brankáře také Pilný. V polovině závěrečné dvacetiminutovky nabídli Draci Plamenům dalšími dvěma fauly opět dvojnásobnou přesilovku. V té nejprve těsně minul Plachý, ale o dvacet sekund později již našel žďárský kapitán volného Aleše Padělka mezi kruhy a ten se nemýlil – 3:0.

V 52. minutě pobavil diváky svým extempore kapitán hostů Havlůj, když byl nejprve vyloučen za hákování, následně počastoval sudího nějakou poznámkou a poté co za to inkasoval desetiminutový trest, přijel k rozhodčím, podal jim ruku a odjel dobrovolně rovnou do kabiny a kapitán tak opustil potápějící se dračí loď.

Hosté šli tedy opět do třech a Plameny znovu trestaly. Staněk od modré naznačil střelu, nahrál k pravé tyči Kaňkovi a ten nabil mezi kruhy Jiřímu Plachému, jenž počtvrté rozvlnil síť bílinské branky – 4:0. Utkání pokračovalo dalšími potyčkami a vyloučeními a prakticky se už nehrálo vůbec ve standardním počtu hráčů.

Tři minuty před závěrečnou sirénou, další přesilovkovou trefou, upravil skóre do konečné podoby Petr Štěpánek s asistencemi Kaňky a Staňka – 5:0. Jediným cílem Plamenů v tu chvíli bylo již jen udržet čisté konto pro Jiřího Slámu, což se povedlo a diváci mohli po „děkovačce“ s hráči, odcházet z Bouchalek spokojeni.

Hokejově nějak zvlášť pohledný zápas, zvládly Plameny především díky své disciplinovanosti. Žďárští hokejisté se nenechali vyprovokovat a snažili se hrát hokej, což soupeř naopak nezvládal a i za zdaleka nerozhodnutého stavu se soustředil spíše na osobní kontakty a provokace.

Již ve středu čeká Sobotkovu družinu další domácí utkání a půjde o jeden z vrcholů sezóny. Derby Vysočiny proti Pelhřimovu bude tentokrát okořeněné o fakt, že Medvědi k němu přijedou s černým Petrem v ruce a určitě pro ně nebude větší motivací, než se zrovna ve Žďáře odrazit ode dna tabulky.

Fotogalerie