Z Nymburku důležité dva body

Zveřejněno 17.01.2015 | mk
Nymburk SKLH Žďár nad Sázavou
25., sobota 17.1.2015
Nymburk - SKLH Žďár nad Sázavou NYM - ZNS
Nymburk: Brázdil – Rittig, Kříž, A. Kuzďas, Kulich, Cicvárek, Pokorný – Eis, Král, Brzák – D. Protivný, Bičiště, Šimek – Dulovec, Dvořák, Wszolek – Kadlec
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš, Pleva, Pilný, Smejkal (C), Kolda – Krupka, Kaňka, Vítek D. - Kunstmüller, Padělek, Gregar – Havel, Zídek, Bureš
Branky a nahrávky: 11. Kříž (Brzák, Král), 52. Král (Bičiště) – 28. Beneš (Padělek), 54. Gregar (Kunstmüller), 64. Padělek (Kunstmüller) Rozhodčí: Jechoutek – Špringl, Klouček
Vyloučení: 7:7 navíc Cicvárek (NYM) 5min+DKU a Smejkal 10min OT
Využití: 1:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 220
Střely na branku: 25:30 (6:9, 9:11, 6:7 - 2:3)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3
N Y M B U R K – Žďárští hokejisté dnes v Nymburku uhájili sedmou příčku a po výhře v prodloužení si připsali dva body. Plameny dvakrát v zápase prohrávaly a vždy se jim podařilo vyrovnat, aby nakonec v prodloužení dokonal obrat Aleš Padělek, který svojí trefou zajistil Žďáru velmi cennou výhru.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Plameny dnes odcestovaly do Nymburku bez svého hlavního kouče Martina Sobotky, který absolvoval s mladším dorostem dvoudenní cestu po Moravě k zápasům do Třince a Zlína. Taktovky se na střídačce ujali zranění Jiří Plachý a Petr Štěpánek. Při svém trenérském debutu u dospělých, si nepočínali špatně a své dočasné svěřence dovedli k zisku dvou bodů.

Po několika šancích v úvodních minutách na obou stranách, postupně získávali Žďárští na ledě mírnou převahu a vytvářeli si větší tlak na soupeře. Nicméně z gólu se radovali jako první domácí hokejisté, kteří využili hned první přesilovou hru. V 10. minutě vyhrál Král vhazování, Brzák posunul na modrou čáru, odkud vypálil Ondřej Kříž. Sláma byl dobře zacloněn a kotouč skončil za jeho zády – 1:0.

Ve 13. minutě byl velmi blízko vyrovnání Smejkal, který z levého kruhu dorážel do poloodkryté branky, ale těsně minul. Pět minut před koncem první třetiny se před Brázdilem ocitl osamocen Krupka, ale nymburský brankář byl úspěšnější. V čase 17:10 pak došlo k poškození ledu u branky domácích, která nešla ukotvit. Proto rozhodčí nařídil úpravu ledové plochy a zbývající necelé tři minuty úvodní dvacetiminutovky se dohrávaly po přestávce. Žďárští v nich sice hráli přesilovou hru, ale na vyrovnání skóre nedosáhli.

Prostřední část zápasu zahájili hosté velkou šancí, když po vhazování pálil z mezikruží Krupka, ale Brázdil tasil svoji hbitou lapačku. Ve 24.minutě se šikovně před Brázdila prosmýkl Bureš, jenomže domácí brankář předvedl další perfektní zákrok.

O dvě minuty později získali domácí dobrou příležitost zvýšit své vedení, když měli hrát téměř minutu v pěti proti třem. I za přispění několika jistých zákroků Slámy se hosté ubránili a domácí si vlastním faulem dvojnásobnou výhodu zkrátili.

V následné přesilovce pak Žďár vyrovnal, když Padělek našel mezi kruhy najíždějícího Petra Beneše, jenž přesnou ránou prostřelil Brázdila – 1:1. Ve 31. minutě se domácí útočník dostával do vyložené šance, ale Smejkal jej zastavil, byť za cenu nedovoleného zákroku.

V tomto oslabení se do brejku protáhl Kunstmüller a pokusil se zasunout kotouč Brázdilovi mezi betony, ale ten je rychle zaklapnul. Žďárští byli stále aktivnější a soupeře často přehrávali, ale také domácí zahrozili, především z rychlých protiútoků. Žádnému ze soupeřů se však do druhé sirény vsítit branku nepodařilo a do kabin odcházely oba týmy za nerozhodného stavu.

Do třetí třetiny nastoupili hosté s jedním mužem v poli navíc, ale tentokrát se jim početní výhodu zužitkovat nepodařilo. Ještě lépe na tom byli Žďárští v tomto ohledu od 46. minuty, kdy byl domácí Cicvárek potrestán za brutální faul na koleno Pilného pětiminutovým trestem a vyloučením do konce zápasu.

Plamenům se ale nedařilo získat výraznější tlak. Jenomže přesně po třech minutách si domácí znovu počínali nedovoleně a hosté tak měli plné dvě minuty výhodu dvou hráčů navíc. Žďárští sice sevřeli bránící trojici a Brázdila zasypali sprškou střel, ale žádná z nich si nenašla cestu do sítě.

A tak přišel zákonitý trest a hned po návratu dvou vyloučených v 52. minutě, se domácí dostali do přečíslení, které zakončil přesnou trefou Lukáš Král - 2:1. Po ubráněné dlouhé a ještě dvojnásobné přesilovce, uvedla vstřelená branka domácí diváky do euforie.

Jenomže netrvala dlouho a hned na to předvedl domácí Kříž další útok na koleno, konkrétně Gregarovo a další přesilovku již Plameny zužitkovaly. Tím nejlepším způsobem se pomstil právě Martin Gregar, jenž po Kunstmüllerově střele prokázal svůj důraz a v nepřehledné situaci dorazil volný kotouč za brankovou čáru – 2:2.

V posledních čtyřech minutách základní hrací doby pro změnu dvakrát faulovali hosté a závěr zápasu dohrávali ve čtyřech. Dvě oslabení v klíčovou chvíli však zvládli znamenitě a s podporou jistého Slámy nejen nedovolili NEDu strhnout vedení na svoji stranu, ale Padělkově střele chyběly jen centimetry k vítězné brance a zastavila ji horní tyč.

Do prodloužení vstoupili ještě domácí v početní výhodě, ale Žďárští si opět počínali zodpovědně a žádné velké nebezpečí nepřipustili. Ve druhé minutě znovu Padělek rozezvonil tyč Brázdilovy branky, ale ve čtvrté minutě nastaveného času, se již do třetice podařilo Aleši Padělkovi trefit do černého, když po nahrávce Kunstmüllera od zadního mantinelu pálil z levého kruhu k pravé tyči – 2:3.

Speciální poděkování od celého týmu patří početné skupině žďárských fanoušků, kteří přijeli do Nymburku Plameny podpořit a svým vytrvalým povzbuzováním i za nepříznivého stavu, vytvářeli hostům téměř domácí prostředí a mají svůj podíl na dnešním vítězství.

SKLH dnešní výhrou uhájil sedmou pozici v tabulce před Nymburkem, který však má stále o zápas méně. V konečném účtování však může hrát důležitou roli i vzájemná bilance obou dnešních soupeřů a ta nadále hovoří ve prospěch týmu z Vysočiny.

Nyní čeká Sobotkův celek třízápasová série na domácím kluzišti. Již ve středu přijede na Bouchalky pátý tým tabulky Vrchlabí, v sobotu budou Žďárští čerpat volné kolo, další sobotu přivítají stále se zlepšující Bílinu a první únorovou středu se diváci mohou těšit na derby Vysočiny proti Pelhřimovu.

 

Ohlasy po utkání

Petr Štěpánek (SKLH Žďár nad Sázavou):

„Máme dva body a jsme samozřejmě rádi, protože před zápasem bychom je určitě brali. V Nymburku se vždycky hraje těžce a utkání dnes určitě ovlivnilo i hodně vyloučených na obou stranách. První dvě třetiny byly dost vyrovnané, i když bych řekl, že přeci jen jsme byli o něco lepší. Ve třetí třetině mě hodně mrzela ta nevyužitá pětiminutová a dvouminutová přesilovka pět na tři. No a když jsme pak ještě inkasovali, tak jsem myslel, že už to srovnat nezvládneme. Kluci se ale nesložili, makali a dokázali vyrovnat. V prodloužení jsme byli určitě lepší a zaslouženě jsme vyhráli.“

.

Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):

Pavel Bičiště

„Byl to z obou stran bojovný zápas, ale převaha určitě víc vládla na soupeřově straně. Z naší strany bych vytkl spoustu vyloučení a to jsme si dopředu říkali, že bychom neměli být tolik vylučovaní, protože známe kvality Padělka a Kaňky a že to můžou trestat. Naštěstí v té třetí třetině, kdy tam měl soupeř tu dlouhou přesilovku a ještě pět na tři, se jim to nepovedlo a naopak my jsme s úniku skórovali a Lukáš Král s vypětím všech sil dával gól na 2:1. Určitě by bylo dobré to udržet a získat tři body za to, že ty vyloučení soupeř nepotrestal. Ale jinak byl Žďár v každém případě lepší, jak na puku, pohybově, tak silově a určitě nás přestřílel. V prodloužení jsme udělali chybu, kdy tam hráč skončil na silnou stranu, kde byl puk a obránce to poslal na druhou, chycený puk a dobrá střela. Každopádně jsme rádi alespoň za bod.“