Plameny zvládly rozhodující duel a slaví postup

Zveřejněno 05.03.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Děčín
OF5, středa 5.3.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Děčín ZNS - DEC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Vlach) – Smejkal (C), Jan, Pleva, Jícha, Beneš, Staněk – Vítek D., Kotlík, Man – Krupka, Štěpánek, Říha – Kunstmüller, Kaňka, Plachý
Děčín: Volke, 27.Formánek – Procházka, Stezka, Kaltenböck, Molnár, Vaněk, Motejlek, Vegner – Faigl, Oliverius (C), Zika, Tvrzník, Chládek, Racek, Drnec, Šetka, Vacek, Fojt
Branky a nahrávky: 3. Plachý (Kunstmüller, Kaňka), 5. Kunstmüller (Staněk), 14. Plachý (Kunstmüller, Staněk), 26. Kunstmüller (Kaňka), 27. Kotlík (Man) – 51. Faigl (Tvrzník)
Rozhodčí: Doležal, Talpa – Dančišin, Matějček Vyloučení: 3:6 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1055
Střely na branku: 39:19 (13:4, 14:9, 12:6) Průběh utkání: 5:0, 5:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté si dnes rázně řekli o postup do čtvrtfinále. V pátém rozhodujícím zápase nenechali od prvních okamžiků nikoho na pochybách, že nechtějí ještě končit sezónu a třemi brankami v úvodní třetině si vytvořili pohodlný náskok, který ještě ve druhé dvacetiminutovce navýšili a kontrolovali zápas. Po šedesáti minutách tak mohly na Bouchalkách naplno vypuknout oslavy postupu. Na velké slavení však není čas, již v pátek čeká Sobotkův celek první čtvrtfinálový duel, ve kterém Plameny přivítají HC stadion Vrchlabí.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Od prvních okamžiků byli domácí aktivnější a hned začali před Volkem zatápět. Již ve druhé minutě explodovaly Bouchalky radostí, ale tu rychle zchladil sudí, když branku neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Ovšem tisícovka přítomných diváků si vše vynahradila o minutu později, kdy již o regulérnosti úvodní branky zápasu nebylo pochyb. Po nahrávkách Kaňky a Kunstmüllera prostřelil z těžkého úhlu Volkeho Jiří Plachý - 1:0.

Ve 4. minutě namazal Volke přímo na hůl Štěpánkovi, ale svoji minelu napravil a nedovolil žďárskému forvardovi, který byl příliš blízko, skórovat. Ani tato nevyužitá šance však Žďárské nemrzela dlouho. V 5.minutě našel Staněk geniální přihrávkou na útočné modré Luboše Kunstmüllera a ten trefou mezi Volkeho betony zvýšil na 2:0.

Další minuta přinesla dvě velké šance na obou stranách. Blízko snížení byl hostující Faigl, ale Sláma předvedl skvělý zákrok a následně zívala na Štěpánka odkrytá brána, kterou však minul. V 9. minutě dorážel Plachý Kaňkovu střelu, ale tentokrát si Volke prostor mezi betony ohlídal. Ve 13. minutě se dostával přes Stezku Štěpánek až před Volkeho, ale byl zahákován a domácí hráli přesilovku.

Tu využili po necelé půlminutě. Staněk rozehrál na rozjetého Kunstmüllera, který přesnou přihrávkou našel najíždějícího Jiřího Plachého mezi kruhy, jenž trefou o horní tyčku pojistil vedení Plamenů na 3:0.

V závěru úvodní třetiny se opět oba celky podělily o zajímavé šance, ale obě se stejným – nulovým efektem. Nejprve v brejku nevyzrál na Volkeho Plachý, který už mohl zkompletovat hattrick a pak na druhé straně po nebezpečném závaru vychytal Sláma těžkou dorážku Tvrzníka. Domácí hokejisté odcházeli do kabin za mohutného potlesku tribun a s luxusním tříbrankovým náskokem.

Do druhé periody vstoupili aktivněji Medvědi ve snaze o kontaktní branku a návrat do zápasu. Jejich aktivita však byla platonická a k vážnějšímu ohrožení jistého Slámy se nedostali. Domácí však nechtěli nic ponechat náhodě a tak ve 26. respektive 27. minutě znovu udeřili a hned dvakrát během necelé půlminuty.

Výbornou práci za soupeřovou brankou odvedl Kaňka, nahrál mezi kruhy volnému Luboši Kunstmüllerovi a ten nepříliš prudkou střelou po ledě překvapil Volkeho – 4:0. Vzápětí vyrobila hostující obrana další hrubku a Man vyslal do úniku Dana Kotlíka, jenž parádním blafákem do forhendu zakončeným pod horní tyčku vyhnal dosavadního hrdinu série z branky – 5:0. Do děčínské klece nastoupil Michael Formánek, který ve druhé polovině zápasu zachránil Medvědy od nepříjemného debaklu.

Ve 32. minutě roztočila Kaňkova formace před jeho brankou pořádný kolotoč, ale zakončení Kunstmüllera skončilo na výstroji nového strážce děčínské svatyně. Ve 38. minutě pak Formánek parádním zákrokem vychytal Kotlíka, jenž úplně volný pálil z mezikruží. Také po druhé siréně sklidili žďárští hokejisté ovace publika a o postupu v tu chvíli již nepochybovali ani ti největší pesimisté.

V závěrečné dvacetiminutovce si domácí vypracovali další šance, ale na Formánka již nenašli recept. V úvodu po pěkné individuální akci rozezvonil tyč Kunstmüller, čímž odmítl hattrick. Formánek pak zlikvidoval slibný pokus Štěpánka. Ve 47. minutě zaútočil na hattrick znovu Plachý, ale také jeho snahu o tento zápis zmařila tyč děčínské branky. Vzápětí stejnému střelci zhatil tutovku Formánek skvělým zákrokem betonem.

Potřetí se rozezněl Bouchalkami kovový zvuk brankové konstrukce v 50. minutě po ráně Beneše. Po jedenapadesáti minutách se hosté přeci jen dokázali prosadit a pokazili Slámovi čisté konto. Tvrzník zavezl po pravém křídle kotouč za branku, tam se šikovně uvolnil a vybídl najíždějícího Tomáše Faigla, jenž bez přípravy parádní ranou golfem nedal Slámovi šanci – 5:1.

Hosté na chvíli ožili a ke druhé brance byl blízko Zika, ale Sláma se nedal. Pak již opět převzali otěže zápasu pevně do svých rukou domácí hokejisté. Formánek se blýskl dalším skvělým zákrokem proti osamocenému Říhovi, jenž si pohodlně z rohu vybruslil až před branku. Za mohutných ovací nadšených diváků se zápas již jen dohrával a s třetí sirénou mohly na Bouchalkách naplno vypuknout oslavy postupu do čtvrtfinále.

Jenomže hráči si budou muset na oslavy nechat zajít chuť, respektive je odložit minimálně do příštího týdne. Již v pátek je totiž čeká pokračování play-off a v prvním čtvrtfinálovém zápase přivítají Plameny na domácím stadionu nepříjemný celek HC Stadion Vrchlabí.

Fanoušci se určitě mohou znovu těšit na vyrovnanou a dramatickou sérii, která však bude okořeněna ještě bouřlivější a atraktivnější atmosférou, protože krkonošský celek se může opřít o mimořádně silnou podporu svých fanoušků. V pátek se tedy můžeme těšit na vroucí kotel na žďárských Bouchalkách a elektrizující atmosféru play-off a možná i rekordní návštěvu.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Byla tam určitá předzápasová nervozita, ale jak se začalo hrát, tak to z kluků docela spadlo. Říkal jsem hráčům, že to bude těžký zápas, že nesmíme dělat chyby, že nesmíme soupeře pouštět do přečíslení a musíme se snažit každou šanci proměnit, protože se budou těžko dávat góly. Na začátku se nám to povedlo, dali jsme rychlé dvě branky a pak jsme měli zápas pevně v rukou. Udělali jsme tam sice zase pár chyb, kdy jsme za stavu 3:0 ztráceli kotouče u naší modré čáry a kdyby soupeř snížil na 3:1, tak bychom se mohli trápit. Takže tohle ještě tam pořád je a chtěl bych, abychom tyhle věci ještě odstranili. Ale jinak musím dnes kluky strašně moc pochválit za tu bojovnost, nasazení a za ten výkon. Odehráli parádní zápas a kdybychom v té druhé polovině byli v koncovce produktivnější, tak to mohlo skončit i větším rozdílem, ale to není vůbec podstatné. Co se týká celé série, tak se potvrdilo, že Děčín byl na první kolo strašně těžký soupeř a hodně nás potrápil. Zlom celé série vidím ve třetí třetině prvního zápasu v Děčíně, kde jsme to otočili z 1:0 na 1:2 a srovnali stav série na 1:1. Tam si myslím, že jsme dali základ úspěchu celého osmifinále, protože pokud bychom tam tehdy prohráli, s největší pravděpodobností by se už dnešní zápas ani nekonal. Jsem samozřejmě hrozně rád, že jsme splnili trochu roli toho favorita, jak nám bylo přisuzováno. I když já jsem si byl dobře vědom síly Děčína a říkal jsem, že je to 50 na 50, protože je to výborné mužstvo a myslím si, že to 13. místo po základní části úplně nedopovídalo jeho kvalitám a znovu se ukázalo, že play-off je úplně jiná soutěž. Nám se však vyplatila dobrá dlouhodobá práce v sezóně, díky které jsme měli rozhodující zápas doma a hodně nám pomohli diváci, kteří dnes vytvořili parádní atmosféru a hnali kluky k postupu.“

.

Karel Chládek (trenér HC Děčín):

Karel Chládek
„Utkání jsme začali špatně, Žďár využil své šance k vedení 3:0 a to celý zápas rozhodlo. Ve druhé třetině jsme se sice zlepšili, ale neproměnili jsme šance a Žďár opět přidal branky, když ze dvou šancí dal dva góly a dá se říci, že bylo po zápase. K celé sérii můžu říct, že Žďár působil hokejověji. Nám se podařilo ty dva zápasy ubojovat a jsme rádi, že ta série byla takto dramatická. Musím pochválit fanoušky obou týmů, protože vytvořili výborné prostředí a hrálo se dobře.“

Nelituje nyní, že jste nenasadili do branky hned od začátku Formánka, který zachytal výborně a nepustil ani jednu branku?
Ono je těžké to po zápase hodnotit. Martin Volke přišel do Děčína s tím, že by nám měl pomoci hlavně v play-off. Ty první zápasy chytal výborně a dneska jsme ho tam nechali vykoupat. Michal (Formánek) pak podal perfektní výkon, ale těžko říct, jestli bychom vyhráli, kdyby tam byl od začátku.

Foto: Jaroslav Zeman – Deník

Fotogalerie