Plachý končí s hokejem, do Soči jede lyžovat

Zveřejněno 31.12.2013 | Silvestr Prášil
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U   /  S C H L A D M I N G – Poté, co odešel na měsíc do Benešova nejproduktivnějšího hráč SKLH Michal Kaňka, hlásí žďárské Plameny další velkou ztrátu. Trenér Martin Sobotka se bude muset obejít dokonce bez dlouholetého kapitána Jiřího Plachého. Důvodem však není odchod do jiného klubu, ale úplná změna sportovního odvětví.

.

Jiří Plachý se mezi svátky vydal lyžovat do rakouských Alp a jak to tak bývá, náhoda byla u zrodu tohoto neuvěřitelného příběhu. V rakouském Schladmingu, kde zároveň v tu chvíli trénovala česká sjezdařská reprezentace, se po místních svazích proháněl také kapitán žďárských Plamenů Jiří Plachý.

Jeho mimořádný lyžařský styl natolik zaujal reprezentační trenéry, že jej ihned pozvali na společný trénink. Po několika trénincích nabídli „Pláškovi“ další společnou přípravu s národním lyžařským týmem. A co víc… dokonce připouští i jeho start na zimních olympijských hrách v ruském Soči.

Trénuje společně s nejlepšími našimi sjezdaři, včetně naší nejúspěšnější lyžařky Šárky Strachové (za svobodna Záhrobské). Můžeme je spolu vidět na fotografii, kde je ještě i se svými, dnes již bývalými, hokejovými spoluhráči.

„Jirka je obrovský lyžařský talent a je pro mě naprosto nepochopitelné, že si toho doposud nikdo nevšiml. Máme sice málo času, ale věřím, že intenzivní každodenní prací, připravíme našeho nového reprezentanta na start v Soči,“ řekl šéftrenér sjezdařské reprezentace ČR Tomáš Bank.

Dnes již bývalý žďárský kapitán komentoval nečekaný běh událostí takto: „Je to pro mě naprostý šok. Lyžuji rád od mala, vždycky jsem si myslel, že lyžuji dobře, ale že až takhle, to by mě nenapadlo. Celý život hraji hokej a dnes vím, že s tím už se na olympiádu nedostanu… No a najednou mám šanci tam lyžovat. Jsem šťastnéj…,“ vyhrkl Jirka Plachý s nelíčeným dojetím v očích.

Přejeme mu mnoho úspěchů v jeho nové sportovní kariéře.