„Slovensko? Bylo to jako proti Pelhřimovu,“ nepřipouštěl si nervozitu Jiří Sláma

Zveřejněno 13.12.2013 | mk
A L B A   D I   C A N A Z E I – Kdo si včera nenechal ujít úvodní utkání české reprezentace na zimní univerziádě, které živě vysílala TV stanice Eurosport, nemohl přehlédnout skvělý výkon brankáře Jiřího Slámy, který jinak patří k oporám žďárských Plamenů. V superlativech o žďárském rodákovi hovořili i televizní komentátoři a především jeho zásluhou si i přes značnou převahu soupeře, připsal výběr českých vysokoškoláků alespoň bod za remízu po základní hrací době, když Sláma musel čelit čtyřiceti střelám. Po prodloužení přišly ke slovu nájezdy a „Sali“ přepustil místo v brance Tomáši Královi ze Sparty. V nájezdové loterii však byli úspěšnější střelci ze Slovenska a získali svému týmu druhý bod, který však může být v konečném účtování před čtvrtfinále velmi důležitý. Dnes jsme se telefonicky s hvězdou včerejšího večera spojili a položili mu pár otázek.

Foto: MASSIMO PATTIS (www.universiadetrentino.org)

Jak se cítíš, teď jako televizní hvězda…?
Jako hvězda určitě ne, ale dost unaveně, je to docela náročné.

Věděls dopředu, že budeš proti Slovensku chytat?
Věděl jsem to od pondělí. Řekli nám, že budeme chytat každý jeden zápas z těch prvních dvou a ptali se nás, jestli chceme vědět, kdo proti Slovensku a kdo proti Rusku. Tak jsme řekli, že ano, abychom se mohli dobře připravit.

Věděls, že se zápas vysílá živě na Eurosportu a nebyls moc nervózní?
Jo to jsme věděli, mluvilo se tady o tom. Nervózní jsem byl nejvíc ráno, když jsem se probudil, ale pak to postupně opadalo a na zápas už jsem byl úplně v klidu.

Takže to byl pro tebe vlastně stejný zápas jako třeba s Pelhřimovem…
Přesně tak. Takhle jsem si to říkal a snažil jsem si to vštípit do hlavy, abych si to nějak nepřipouštěl. Takže to bylo v pohodě, čekal jsem, že to bude po téhle stránce horší.

Máš nějaké reakce z domu a od kamarádů?
Psali mi z rodiny, volala mi přítelkyně a nějaké gratulace…

Rozhodně se dá říci, že jsi byl hlavní postava zápasu, protože se hrálo hlavně před tvojí brankou…
Slovákům hodně pomohly ty přesilovky, takže jsme se ze začátku nedostali moc do hry a pak jsme se těžko dostávali do zápasu a soupeř měl víc převahu. Myslím ale, že zase až tak těžkých střel tam tolik nebylo. Oni měli spíš takový optický tlak, ale nebylo to zase až tak extrémní. Myslím, že ve Žďáře jsem odchytal i těžší zápasy.

Jaký vidíš rozdíl mezi tímto vrcholovým univerzitním hokejem a 2.ligou?
Je to o dost rychlejší, je vidět, že je to spíš takový juniorský hokej. Je tam hodně málo času na přemýšlení, ale možná je to pro gólmana lepší než ta 2.liga, protože hráči víc střílí, nepřihrávají si tolik, nevymýšlí a jdou rovnou do brány.

Jeden z těch dvou gólů, které jsi dostal, ti dal tvůj spoluhráč, dokonce i spoluhráč ze Žďáru Pepa Kolda. Co si mu pak řekl?
Neříkal jsem mu nic. Kopl to bruslí, to se stane, nadá se nic dělat, ale pak jsme se tomu zasmáli… Teď mi tady říká, abych o tom nemluvil, že to nikdo neví… (smích)

Nájezdy šel chytat tvůj kolega Tomáš Král. Bylo to rozhodnutí trenéra nebo jste se tak domluvili?
Po prodloužení jsem přijel na střídačku a říkal, že si na to moc nevěřím, jestli by tam raději neměl jít raději „Králík“ (Tomáš Král). Ale říkali to i trenéři, že by měl jít raději on, protože na tréninkách vypadal na nájezdy daleko líp než já.

Jak se sžívá parta, přeci jen je tam řada tvých soupeřů z ligy?
To je úplně v pohodě, kluci jsou výborní. Jsme jeden tým a je tu super atmosféra.

Viděli jste už nějaké své soupeře a jak si věříte?
Byli jsme se podívat na Rusko a vypadají, že jsou fakt silní, takže uvidíme, jak to bude zítra vypadat. Jinak nevím, ale určitě bychom měli jít do čtvrtfinále a pak se uvidí. Škoda toho druhého bodu se Slovenskem, asi bychom šli z druhého místa a byla by naděje na přijatelnějšího soupeře.

Takže proti Rusku bude chytat Tomáš Král?
Ano, zatím nám řekli ty první dva zápasy. Já Slovensko, on Rusko a pak se uvidí, to zatím nevíme.

Díky za rozhovor a všichni přejeme tobě, Pepovi Koldovi i celému týmu, ať se daří a ať přivezete nějakou medaili.
Děkuju a zdravím fanoušky a kluky do kabiny a zítra budu držet palce ať se daří v Táboře.