První letošní derby odehrají Plameny u Žihadel

Zveřejněno 02.11.2013 | mk
HC Moravské Budějovice 2019 SKLH Žďár nad Sázavou
12., sobota 2.11.2013 18:00
HC Moravské Budějovice 2019 - SKLH Žďár nad Sázavou MBU - ZNS
M O R A V S K É   B U D Ě J O V I C E – První listopadové kolo druhé ligy je na programu již tuto sobotu. Sobotkova družina cestuje na led soupeře, ale tentokrát to nebude tak dlouhý zájezd. Dnes večer nastoupí Plameny ke svému prvnímu letošnímu regionálnímu derby. V Moravských Budějovicích se pokusí získat další důležité body do tabulky v duelu proti místním Žihadlům, která jsou však letos mimořádně nebezpečná.

.

Moravskobudějovická Žihadla začala psát svoji druholigovou historii teprve v loňské sezóně, ale rozhodně nepatřila mezi nováčkovské otloukánky. Naopak hned v první sezóně si vybojovala účast v play-off a ve čtvrtfinále značně potrápila suveréna základní části Hodonín.

Pro hokejisty žďárského SKLH to však byl docela příjemný soupeř. Ve čtyřech vzájemných zápasech dokázaly vloni Plameny získat devět bodů, když proti Žihadlům padly až v posledním utkání na jihu Vysočiny těsně 3:2.

Letošní sezóna je však už úplně o něčem jiném. Zatímco Plameny stále tápou a marně hledají svoji loňskou formu, Žihadla vstoupila do svého druhého ročníku ve třetí nejvyšší soutěži ve velkém stylu. Po jedenácti kolech, mají Budějovičtí odehraných pouze devět zápasů, ze kterých pouze jedinkrát vyšli bodově naprázdno.

Na svém kontě mají výhry nad těžkými soupeři jako je Tábor, Kobra nebo Vrchlabí. Získaných 21 bodů znamená aktuálně šesté místo v tabulce a pouhé dva body ztrátu na první Tábor, který má však odehrané o dva zápasy víc.

Trenér žlutočerných Rudolf Cakl se spoléhá především na hodně kvalitní defenzivu, která je jednoznačně hlavním strůjcem letošních úspěchů Žihadel. S pouhými devatenácti inkasovanými brankami zaujímají suverénně první místo v celé soutěži v této disciplíně.

Mezi hlavní opory v obranné činnosti patří teprve 22 letý Tomáš Latner, který navíc již šesti body (3+3) přispěl i k ofenzivní práci týmu. Naopak obrovskou zkušenost a přehled přináší do zadních řad pětatřicetiletý Roman Sechovec. Výbornou práci odvádí také jmenovec žďárského trenéra Martin Sobotka zastupující rovněž mladou generaci (22 let).

V souvislosti s neprostupnou defenzivou Budějovic nelze opomenout ani oba brankáře, kteří se mohou pyšnit oslnivými statistikami a ve svém mladém věku patří k hlavním oporám svého týmu. Pět zápasů odchytal jedenadvacetiletý Jiří Šťastný a s průměrem 1,74 branky na zápas a téměř pětadevádesátiprocentní (94,92%) úspěšností zásahů patří k absolutní špičce celé druhé ligy. Pozadu však nezůstává ani jeho o rok mladší parťák Petr Helešic, který má po čtyřech zápasech ve svých statistikách rovněž skvělá čísla (2,25 / 93,38%).

V útočné fázi naopak patří Žihadla ke slabšímu průměru a v počtu vstřelených branek (33) jsou na tom ještě o jednu trefu hůře než jejich dnešní soupeř. Mezi forwardy vyniká další mladík (21 let) Michal Telecz, který je jak nejproduktivnějším hráčem Moravských Budějovic, tak nejlepším střelcem. Na svém kontě má 9 kanadských bodů za šest branek a tři asistence.

Stejný počet bodů mají ve svých statistikách stejně starý Ondřej Pěška (2+7) a třiadvacetiletý Jan Trojan (4+4). Pozadu však nezůstávají ani podstatně zkušenější borci jako například jedenatřicetiletý Petr Zahradník (3+4), protřelý první ligou a s epizodní rolí v extraligových Pardubicích.

Žďárským patří aktuálně desátá příčka a na svého nynějšího soupeře mají osmibodové manko. To se pokusí nyní snížit, ale rozhodně to nebude lehké. Žihadla mají skvělou formu a jedou na vítězné vlně. Plameny se trápí nejen herně, ale trenér Sobotka se stále musí potýkat také s řadou absencí.

Podobně tomu bude i v dnešním zápase. Jihlava si opět stáhla Jíchu a Krupku. Zranění z minulého zápasu nepustí do utkání Kotlíka, stejně jako Koldu jeho nastřelený kotník. Přetrvávající potíže se zády trápí také Mana. Takže Plameny pocestují k vysočinskému drby oslabeni o pět hráčů základní sestavy.

Předpokládaná sestava SKLH Žďár nad Sázavou:
brankáři: Opršal, Sláma
obránci: Staněk P., Doležal - Pleva, Šír - Smejkal, Jan – Vítek M.
útočníci: Štěpánek, Kaňka, Plachý – Kunstmüller, Hron, Dítě - Vítek D., Beneš, Gregar – Staněk J.

Dosavadní výsledky HC Moravské Budějovice 2005:
1.kolo HC Milevsko 2010 - HC Moravské Budějovice 2005 3:2sn
2.kolo HC Moravské Budějovice 2005 - HC Stadion Vrchlabí 3:2
3.kolo HC Děčín - HC Moravské Budějovice 2005 1:2
5.kolo SHC Klatovy - HC Moravské Budějovice 2005 3:5
6.kolo HC Moravské Budějovice 2005 - HC Tábor 4:3
8.kolo HC Moravské Budějovice 2005 - HC Vlci Jablonec nad Nisou 6:3
9.kolo HC Baník Sokolov - HC Moravské Budějovice 2005 2:1
10.kolo HC Moravské Budějovice 2005 - HC Klášterec nad Ohří 9:1
11.kolo HC Kobra Praha - HC Moravské Budějovice 2005 1:2sn

Kompletní program 12.kola:
sobota - 2.11.2013
NED Hockey Nymburk - HC Klášterec nad Ohří 17:00
HC Milevsko 2010 - HC Vlci Jablonec nad Nisou 17:00
SC Kolín - HC Řisuty 17:07
HC Draci Bílina - HC Kobra Praha 17:30
HC Moravské Budějovice 2005 - SKLH Žďár nad Sázavou 18:00
HC Lední Medvědi Pelhřimov - HC Baník Sokolov 18:00
HC Stadion Vrchlabí - KLH Vajgar Jindřichův Hradec 18:00
HC Děčín - HC Tábor 18:00

Regionální derby Vysočiny začíná na zimním stadionu v Moravských Budějovicích v sobotu 2.listopadu v 18:00. Pokud nepojedete podpořit žďárské Plameny přímo do místa dění, budete moci průběh utkání sledovat prostřednictvím onlajn přenosu.