Arogance svazu: 2.liga na dvě skupiny

Zveřejněno 07.06.2013 | mk
P R A H A – Bez připuštění jakékoli debaty dnes vedení ČSLH ústy Miloslava Šeby nadiktovalo účastníkům druholigového aktivu model pro nadcházející ročník třetí nejvyšší soutěže. V systému dvou skupin byl SKLH Žďár nad Sázavou zařazen do západní skupiny a hráči se mohou těšit na dlouhé hodiny strávené v autobuse křižujícím napříč Českou republiku.

AKTUALIZOVÁNO

Místo diskuse diktát svazu

S nebývale diktátorským a arogantním přístupem se dnes setkali účastníci aktivu klubů 2.ligy. Ti cestovali do Prahy s představou, že zde proběhne vzájemná diskuse, zhodnocení tříletého období modelu tří skupin, pojmenování výhod či nevýhod a následná debata o modelu třetí nejvyšší soutěže pro následné období, který bude na závěr posvěcen hlasováním zástupců zainteresovaných klubů a tím doporučen i VV ČSLH.

Již delší dobu se však v hokejových kuloárech špitalo, že zástupce pražské Kobry Miloslav Šeba (zároveň viceprezident ČSLH) má eminentní zájem hrát 2.ligu ve dvou skupinách a hlavní motivací k tomu je zájem některého ze sponzorů. Při vzájemných kontaktech mezi představiteli jednotlivých klubů, však naprosto jednoznačně převládala myšlenka zachování stávajícího stavu tří skupin, který se podle všech osvědčil a nebyl důvod jej měnit.

Proto se předpokládalo, že po diskusi a případném hlasování bude podle většinového názoru přijat stávající model tří skupin. Zastánci systému dvou skupin však pravděpodobně věděli o tom, co si většina klubů přeje a tak ze strany svazu nebyla připuštěna jakákoli diskuse. Již včera navečer ze svazu dorazil na klub strohý e-mail, který oznamoval, že 2.liga pro sezónu 2013-14 bude probíhat ve dvou skupinách.

Hned po zahájení dnešního aktivu seznámil vicepresident ČSLH zodpovědný za výkonnostní hokej Miloslav Šeba (zároveň prezident HC Kobra Praha) nový hrací model pro ročník 2013-14 2. hokejové ligy. Rázně odmítl jakékoli protinávrhy, snahy o hlasování apod. Zdůraznil, že svaz má právo o tom rozhodnout a dal jednoznačně najevo, že názory klubů, které celou soutěž financují, odvádí svazu statisíce na poplatcích a ročně investují do hokeje milióny korun, ho vůbec nezajímají. Jediným argumentem na námitky, protesty a kritiku, byla věta: „Komu se to nelíbí, ať si jde hrát kraj.“

Obrovské vzdálenosti, vysoké náklady a hlavně spousta času stráveného na cestách na straně jedné a proti tomu nízký počet odehraných zápasů na straně druhé. Zjednodušeně se dá říci, že místo hraní hokeje, budou hráči marnit čas v autobuse. Celkový počet zápasů, který už vloni byl poměrně nízký, ještě poklesne na letošních 34. Lze jen závidět divákům východní skupiny, kteří budou moci shlédnout 44 zápasů svého týmu!

Konkrétně hokejisty SKLH Žďár nad Sázavou čeká v nadcházející sezóně téměř dvojnásobný počet kilometrů na cestách (při menším počtu zápasů). V základní části to bude celkem 6026 km oproti loňským 3484 a v případném play-off to může dál výrazně narůstat. To sebou přináší pochopitelně zvýšené ekonomické náklady (cca o 75.000,- více), ale největší problém je v časové náročnosti pro hráče.

Na svazu zřejmě v jejich bezohlednosti nikdo nevnímá, že 2.liga je amatérská soutěž a hráči chodí do práce. Pro ně to znamená, že se budou muset na odjezdy, obzvláště pak do německého pohraničí, uvolňovat z práce a vracet se budou nad ránem a pak hned zase do práce. To však v tom lepším případě, v tom horším se nebudou moci uvolnit a sestavy na zápasy se budou lepit podle toho, kdo bude moct odjet.

Dalším problematickým bodem jsou jednotně nařízené hrací dny na středu a sobotu. Kromě organizačních potíží s kolizí mládežnických soutěží, to totiž pro Žďár (a další víkendově chalupářská města) bude znamenat pokles návštěvnosti především v podzimních měsících.

Podle našeho názoru není ani dobře vymyšlený systém play-off. Z 18ti mužstev jde 16 do play-off a dvě rovnou padají (nic mezi tím), což výrazně degraduje význam dlouhodobé soutěže. Po většinu sezóny nebudou mít mužstva na 3., 4., až 13.,14. místě prakticky o co hrát a budeme jen vzpomínat na neustálý náboj, který měla desetičlenná skupina.

Velmi diskutabilní je znovuzavedená povinnost účasti tří nebo pěti (ještě není rozhodnuto) hráčů ročníku 1991 a mladších. V našich podmínkách to může znamenat např. problémy pro hráče ročníku 1990 jak jsou Josef Hron, Vojtěch Šír či David Vítek, kteří se konečně svými výkony začali prokousávat do základní sestavy a teď třeba budou muset uvolnit místo méně kvalitním, ale o rok mladším. Ti se však nemají z čeho radovat, protože je za rok čeká totéž. A tak kvůli neustálému „upřednostňování“ mladých hráčů, tým přestárne a mladé hráče si tímto systémem zlikvidujeme.

A tak jediným pozitivním momentem nového systému je vyšší pestrost soupeřů. Doufejme, že to přispěje k tomu, aby tím byla alespoň částečně potlačena ostatní zmíněná negativa. Věřme, že přes všechny komplikace, které to přinese managementu i hráčům, budou na druhou stranu spokojení diváci a dají to znát v návštěvnosti. Fanoušci uvidí na žďárských Bouchalkách pokaždé jiného soupeře a většina z nich bude nových, se kterými se Žďár dříve nestřetával, takže půjde jistě o atraktivní měření sil.

Nová druholigová sezóna vypukne v sobotu 14.září a Plameny čeká pravděpodobně první zápas v Děčíně.

Hrací systém 2.ligy pro sezónu 2013-2014 - 2 skupiny

Skupina A (Západ) 18 účastníků (v závorce jsou uvedené vzdálenosti ze Žďáru v km):
Tábor (115), Řisuty (196), Děčín (266), Klatovy (284), Klášterec n. O. (274), Sokolov (303), Kobra Praha (155), Jablonec n.N. (254), Bílina (242), Milevsko (141), Žďár nad Sázavou, Kolín (86), Nymburk (134), Pelhřimov (74), Moravské Budějovice (72), Jindřichův Hradec (114) a Vrchlabí (142).
Osmnáctý účastník zatím není znám, neboť Písek (161), který spadl z 1.ligy, kvůli ekonomickým problémům zatím licenci od svazu neobdržel. Ta bude údajně nabídnutá neúspěšnému týmu z baráže tedy Chotěboři, ale pokud ta odmítne, může to být i jiný klub.

Hrát se bude dvoukolovým systémem každý s každým, jednou doma a jednou venku. Celkem odehraje každý tým 34 zápasů, tedy ještě o dva méně než vloni (skupina B bude hrát 44 zápasů!).

Mužstva umístěná na 1. – 16. místě postoupí do play-off. To začne osmifinále hrané na dva vítězné zápasy a od čtvrtfinále se již bude hrát na tři vítězství. Nebude se však již hrát finále a oba vítězové semifinále postoupí do baráže o 1.ligu. Mužstva na 17. a 18. místě, tedy ta která nepostoupí do play-off, čeká pád do krajské soutěže resp. baráž.

Skupina B (Východ) 12 účastníků:
Opava, Nový Jičín, Valašské Meziříčí, Vsetín, Přerov, Prostějov, Technika Brno, Karviná, Hodonín, Břeclav, Frýdek-Místek, Poruba.

Východní skupina bude hrát tradičně čtyřkolově, tedy dvakrát doma a dvakrát venku každý s každým. Fanoušci na Moravě se budou moci těšit na 44 zápasů. Do play-off zde postupuje tradičně osm mužstev a hrát se bude na tři vítězné zápasy. O účast v 1.lize bude bojovat vítěz finále. Ze skupiny B bude sestupovat jen jeden, poslední celek po základní části.