Město podpoří sport i na dospělé úrovni

Zveřejněno 02.05.2013 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - K historickému průlomu došlo v pondělí 29.dubna na zasedání rady města Žďár nad Sázavou. Ta schválila rozdělení grantu „Organizovaný sport 2013“ určený na podporu sportu dospělých. Město tak poprvé finančně přímo podpoří své reprezentanty a společenskou zábavu tisícovek občanů. Pro SKLH to znamená významný krok k zajištění rozpočtu pro další sezónu, která byla díky novele tzv. „Loterijního zákona“ ohrožená.

Dosavadní materiální pomoc města

Doposud město podporovalo oddíly dospělých reprezentující Žďár nad Sázavou „pouze“ materiálně formou 50% slevy na pronájem sportovišť pro tréninkovou přípravu a jejich bezplatnému pronájmu na mistrovské zápasy. I to však bylo nezanedbatelnou pomocí a bez těchto podmínek by hokej ve Žďáře již zřejmě neexistoval. Ostatní náklady bylo v posledních letech vedení klubu schopno zajistit z privátních zdrojů z reklam, sponzoringu a ze vstupného.

Zásah „loterijního zákona“ do rozpočtu klubu

Ovšem v loňském roce vešla v platnost novela tzv. „Loterijního zákona“ a SKLH přišlo o statisíce korun, které získávalo formou sponzoringu od sázkových a loterijních společností. V uplynulé sezóně měl objem této podpory dosáhnout dokonce miliónové částky a hokeji by se ve Žďáře při rozpočtu kolem 2,5 mil. (na „A“ mužstvo) dýchalo mnohem lépe. Ovšem zákonodárci navzdory proklamacím o podpoře sportu měli jiný názor a tuto formu přímé podpory znemožnili.

Stát si vybral peníze ze sázek a hazardu sám a část jich přerozdělil na obce. Ve Žďáře nad Sázavou činil tento odvod za uplynulý rok cca 13 mil. Kč. Naštěstí však díky aktivitě 2. místostarosty zodpovědného za sport pana Ladislava Bárty a významné podpoře paní starostky Dagmar Zvěřinové, podalo město pomocnou ruku a alespoň část takto získaných prostředků poskytne sportovním klubům.

Rozdělení grantu „Organizovaný sport 2013“

Celkem byla mezi osm subjektů rozdělena suma 1,5 mil. Kč. Jednotlivé částky byly určeny na základě předložených projektů, výše rozpočtu oddílů a vyhodnocení kritérií stanovených městem.

Hodnotící kritéria:
• reálný a průhledný rozpočet nákladů a příjmů
• přínos rozvoje sportovního života města (počet členů a úroveň hraných soutěží)
• návaznost na historické tradice (délka působení ve městě, účast odchovanců ve vyšších a reprezentačních soutěžích)
• zkušenosti s realizací obdobných projektů
• popularita a oblíbenost sportu ve městě (návštěvnost, mediální zájem)
• podíl (objem) prostředků použitých subjektem na nákup služeb od města a jeho organizací
• reprezentace města (počet akcí mimo území města a návštěvnost na nich)

Rozdělení na jednotlivé žadatele:
• FC ŽĎAS Žďár nad Sázavou     451.552,-
• UNITOP SKP Žďár nad Sázavou - nohejbal     28.670,-
• UNITOP SKP Žďár nad Sázavou - orientační běh     11.490,-
• Hippos Žďár nad Sázavou – florbal     88.908,-
• Orel jednota Žďár nad Sázavou - oddíl juda     16.050,-
• Orel jednota Žďár nad Sázavou - oddíl florbalu     12.520,-
• SKLH Žďár nad Sázavou     685.230,-
• Basketbalový klub Žďár nad Sázavou     205.580,-

Poděkování

V neposlední řadě bychom jménem vedení SKLH Žďár nad Sázavou, ale i všech hokejistů a příznivců žďárského hokeje chtěli upřímně poděkovat těm členům rady města Žďár nad Sázavou, kteří tuto pomoc podpořili a hlasovali pro schválení.
Jmenovitě to byli paní starostka Ing.Dagmar Zvěřinová (ČSSD), 2.místostarosta Bc. Ladislav Bárta (TOP09), JUDr. Miloš Jirman (TOP 09), Ing. Vladimír Novotný (ČSSD), Ing. Karel Straka (ČSSD).

Pro úplnou informovanost voličů uvádíme i ty, kteří vyjádřili svůj nesouhlas tím, že hlasovali proti nebo se zdrželi: Mgr. Jaromír Brychta (ODS), Mgr. Karel Herold (ČSSD), PaeDr. Jaroslav Ptáček (ODS), Jana Svobodová (ČSSD).

Sportovní akce jsou společenskou událostí

Oceňujeme, že větší část představitelů našeho města nevnímá sport jen jako aktivní formu odpočinku a životního stylu, ale také jako oblíbený způsob využívání volného času občany našeho města a okolí. Těm nabízí výkonnostní sport pravidelnou zábavu, napětí, emoční prožitky, ale také setkávání se se známými a přáteli, vyvolává rovněž pocit sounáležitosti a hrdosti na svoje město. Hokej spolu s dalšími oddíly jako je třeba fotbal či basketbal přináší sportovní zábavu jako společenskou událost, která má své nezastupitelné místo v hodnocení kvality života ve městě.

Sport by měl mít stejné podmínky jako kultura

To, že město podpoří sport dospělých je skutečně průlomové a oblast sportu, se tak alespoň přibližuje oblasti kultury, kde je tato praxe běžná již řadu let a žádné rozdíly mezi dospělými a mládeží se nedělají. Takže podporu získává Horácký džbánek, Slavnosti jeřabin, dospělý pěvecký sbor nebo ochotnický divadelní spolek (což je správně, ale ve sportu by to mělo být stejné).

Použití získaných příspěvků z tohoto sportovního grantu je sice poměrně přísně omezeno, především na dopravu, pronájmy sportovišť a rozhodčí či pořadatele, je však skutečně významnou pomocí, bez které by hokej zřejmě další sezónu nepřežil.

Přesto však stojí za zamyšlení již zmíněné srovnání s kulturou, kde lze získané grantové prostředky použít třeba i na vysoké odměny a honoráře profesionálních cizích umělců, zatímco ve sportu není povoleno jejich využití ani třeba pro trenéra mládeže, natož na malou odměnu místních hráčů. A to ještě má kultura tu obrovskou výhodu ve státem (samosprávami) provozovaných a financovaných Základních uměleckých školách, ve kterých působí státem placení učitelé, o tom se sportovcům a trenérům může jen zdát.