Technika dobyla poprvé v sezóně Bouchalky a odváží si mečbol

Zveřejněno 14.03.2013 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Technika Brno
SF2, čtvrtek 14.3.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Technika Brno ZNS - TEC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Beneš, Pleva, Jícha, Smejkal, Kolda, Doležal - Ježek, Kaňka, Plachý (C) - Kunstmüller, Březina, Štěpánek - Vítek, Hron, Kotlík, Dítě
Technika Brno: Novák - Valeš, Habrovec (C), Zapletal, Klimeš, Štindl, Košecký - Benýšek, Rajnoha, Šedý, Brzobohatý, Látal, Matouš, Bělohlávek, Kozák, Odehnal, Hnilička, Stehlík, Česnek, Bláha
Branky a nahrávky: 22. Štěpánek, 32. Štěpánek (Kaňka) – 1. Bělohlávek (Rajnoha), 10. Rajnoha (Bělohlávek), 47. Brzobohatý (Bělohlávek, Rajnoha), 60. Rajnoha (Bělohlávek)
Rozhodčí: Stolín, Doležal - Křivohlavý, Špringl Vyloučení: 3:4 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1214
Střely na branku: 31:32 (11:14, 11:7, 9:11)
Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Velmi podobným průběhem jako měl první zápas v Brně dnes pokračovala semifinálová série 2.ligy Střed. Vysokoškoláci si opět v první třetině vytvořili dvoubrankový náskok, který Plameny dokázaly ve druhé třetině smazat. Jihomoravané však tentokrát rozhodli už v základní hrací době a domácí již nedokázali zareagovat. Technika si tak z Vysočiny odváží pod Špilberk druhý semifinálový bod a v sobotu bude na domácím ledě podávat na celkové vítězství v sérii.

Foto: Jiří Bárta / týdeník 5+2 dny

Reportáž

Více než dvanáct stovek hokejových příznivců si dnes našlo cestu na zimní stadion na Bouchalkách, kde však mohli už po 52 vteřinách sledovat rychlý průnik hostujícího Petra Bělohlávka, který hned z první vážnější situace poslal po Rajnohově přihrávce svůj tým do vedení – 0:1.

Nápor brněnského celku byl v úvodu drtivý. A Plameny mohly děkovat svému gólmanovi Jiřímu Slámovi, že jejich vlažný vstup do zápasu udržel pouze na jediné inkasované brance. Především rána Vlastimila Odehnala ze 7. minuty byla blízko dalšímu gólu. Ovšem ani toto varování na hokejisty Žďáru neplatilo.

V 10. minutě Bělohlávek ve středním pásmu předložil kotouč na najíždějícího spoluhráče Kamila Rajnohu, který se výborně uvolnil, využil volného prostoru mezi kruhy a nechytatelnou ránou švihem zavěsil za Slámova záda – 0:2.

To už bylo na domácího trenéra Sobotku příliš a za pomoci oddechového času se snažil svůj tým uklidnit a zkoncentrovat. Ten totiž přestali plnil své defenzivní povinnosti a nechával soupeři až příliš prostoru pro smrtící útoky. Jeho svěřenci si to vzali k srdci a začali vyrovnávat hru.

Ale předtím ještě museli sledovat tutovku Látala, který zůstal úplně volný před domácím brankářem, který tak tak jeho ránu vytěsnil mimo tři tyče a podržel své spoluhráče. Závěr třetiny již byl spíše v režii Plamenů, kteří zatlačili soupeře na jeho polovinu. Jenomže střelecké možnosti Plevy ani Štěpánka se neujaly.

Domácím pomohla přestávka náramně a začali se rychle vracet do zápasu. Hned po necelých dvou minutách hry v prostřední části snižoval Petr Štěpánek v přesilové hře. Příkladným důrazem a drzostí protlačil kotouč až do soupeřovy sítě – 1:2.

Šancí na straně Žďáru nad Sázavou přibývalo a hostující strážce svatyně Josef Novák se měl v brankovišti co ohánět. Své možnosti nevyužili Beneš s Plachým, ale po polovině utkání je zastoupil opět Petr Štěpánek, který využil Kaňkovy geniální přihrávky a propálil přesouvajícího se Nováka – 2:2.

Do dalších zajímavých příležitostí se dostali postupně Ježek a Březina a blízko hattricku se ocitl Štěpánek. Výborného Nováka v hostující brance se však již překonat nepodařilo a po druhé siréně se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Třetí třetina již měla opatrnější parametry a oba soupeři volili spíše vyčkávací taktiku. První velkou šanci si vypracovali domácí, když Ježek našel přesnou bekhendovou nahrávkou volného Kaňku na pravém kruhu, který pálil z první, ale Novák předvedl možná rozhodující zákrok zápasu. Chvíli na to totiž udeřili Technici.

Domácí nechali mezi kruhy úplně volného Bělohlávka, jehož projektil sice Sláma reflexivně betonem vyrazil, ale nekrytý Michal Brzobohatý dostal potřebný prostor k vítězné dorážce – 2:3. Žďár se pak tlačil dopředu před Nováka, který několikrát musel hasit nebezpečné situace, ale s přibývajícími minutami na žďárské hole přibývala nervozita a křečovitost.

Domácí museli jít do rizika a více otevírali hru, z čehož dvakrát vytěžili Brněnští velkou šanci, ale proti Odehnalovi i Látalovi vytáhl Sláma skvělé zákroky a držel naděje hráčů v červených dresech. Minutu a půl před koncem ještě zkoušeli Žďárští zachránit situaci v šesti bez brankáře a i když se dokázali usadit v útočném pásmu a vyslat nějakou tu střelu na Nováka, k opravdu vážnému ohrožení brněnské branky to nestačilo.

Vysokoškolákům se podařilo vyhodit kotouč, který těsně minul prázdnou branku a bylo z toho zakázané uvolnění a další naděje pro domácí. V úplném závěru se ale podařilo hostům vymanit z pásma a tři sekundy před závěrečnou sirénou pečetil vítězství Techniky Kamil Rajnoha trefou do opuštěné branky – 2:4.

Ani ve druhém semifinálovém zápase nenašli Sobotkovi svěřenci recept na skvěle zformovanou obranu a nebezpečnou ofenzivu Brňanů a ocitli se na hraně vyřazení. Poslední krok do brány finále může Technika udělat již v sobotu na domácím ledě. Plachého parta se však bude snažit mečbol domácích odvrátit a přivézt semifinále ještě zpět na Vysočinu. Pokud by se Plamenům tento těžký úkol podařilo zvládnout, uvidí Bouchalky v pondělí čtvrtý duel série.

Fotogalerie