Na Bouchalkách startuje čtvrtfinálová bitva mezi Plameny a Spartakem

Zveřejněno 01.03.2013 | jk. mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Je to tady! Těší se na to fanoušci i hokejisté celou sezónu – přichází PLAY- OFF! V sobotu odpoledne po slavnostním zahájení přivítají domácí Plameny ve svém hokejovém stánku Spartaky z Pelhřimova. Oba válčící tábory si vzájemný duel přáli. Nyní již je vše v rukou vůdců Plachých, kteří povedou své družiny do nejprestižnějšího derby v novodobé historii. Pojďme si společně užít čtvrtfinálové vyřazovací boje, které nabídnou spoustu hokejové krásy, napětí, vzrušení a dramatičnosti. Válka o semifinále právě začíná!

.

Tažení obou celků v letošním ročníku vyznělo lépe pro Plameny

Po úvodních útrapách vypluly oba týmy vzhůru k vydařenějším zítřkům, které vrcholily především v listopadu a v prosinci, kdy se zařadily mezi černé koně druholigové soutěže. Pelhřimov se zásluhou dlouhé šňůry vítězství dostal až na čtvrtou pozici a o patro výše sváděl Žďár nelítostný souboj o druhé místo s Technikou Brno. Ten na cílové pásce nakonec prohrál a skončil o jediný bod na třetím místě.

To však nakonec nikoho příliš nemrzelo. Protože díky šesté pozici Pelhřimova, se splnilo přání obou fanouškovských táborů a nakonec i obou klubů, zahrát si proti sobě čtvrtfinále ve vyřazovacích bojích. Do poslední chvíle to však vypadalo, že Plameny čeká v prvním kole Břeclav. Spartak se totiž po hvězdném podzimu zařadil zpátky do středu tabulky a v nevýrazném finiši si horko těžko pohlídal šestou příčku před formou nabírajícími Lvy.

Oběma soupeřům nevyšel finiš

Právě aktuální forma soupeře je pro vůdce obou střídaček hodně nečitelná. Žďár má na svém kontě tři prohry v posledních čtyřech zápasech a na výhru na venkovním kluzišti již čeká měsíc. Velkým otazníkem je také domácí defenzíva, která obdržela v tomto období 21 branek.

Ještě o něco hůře jsou na tom také hráči z města rekordů, kteří od Nového roku dostáli tomuto pojmenování a překonávají jednu nepříznivou bilanci za druhou. Právě domácí prostředí se stalo pro Martina Melouna noční můrou, která se mu zdá téměř celou sezónu. Před vlastními fanoušky dokázali jeho svěřenci naplno bodovat pouze v pěti zápasech a naposled na svém ledě porazili 26.ledna moravskobudějovická Žihadla 5:4.

V sobotu ovšem Spartakovci pocestují do Žďáru na led svého soupeře a pozor! To je pelhřimovská parádní disciplína. V této „soutěži“ obsadil Spartak druhé místo, hned za suverénním Hodonínem. Z osmnácti zápasů se Pelhřimovští vraceli domů pouze sedmkrát s prázdnou.

Bilance velkých rivalů ve vzájemných zápasech

Vlažný vstup Spartaku do sezóny zužitkovaly Plameny v osmém kole, ve kterém využily jeho slabé formy v domácím prostředí a přejely jej 2:7. Po vynikajícím podzimu se soupeři utkali znovu. Tentokrát na Bouchalkách zaskočili hráči Pelhřimova rozžhavenou plamennou legii, když otočili stav z 1:0 na 1:4 a zaslouženě se posunuli na čtvrtou příčku v centrální divizi.

Na tuto porážku odpověděla parta kapitána Jiřího Plachého na jihozápadě Vysočiny ve 26. kole, kdy také otáčeli skóre z 4:3 na 4:5 v prodloužení. Minulou neděli se na Bouchalkách odehrála generálka pro play-off, což však ještě tehdy nebylo jisté. Poprvé v letošní sezóně zvítězil v derby Vysočiny domácí celek, když Pelhřimov nestačil tempu u Sázavy a prohrál 6:2.

Plachý vs. Plachý

Oba soupeře táhnou hráči shodného příjmení Plachý, ale rozhodně nelze říci, že by skutečně byli plaší, to naopak. Oba patří k hlavním oporám svých celků a na ledě jsou nepřehlédnutelní. Z porovnání obou kanonýrů vychází na první pohled o něco lépe ten pelhřimovský, ale vezmeme-li v úvahu, že Tomáš (51b – 23+28) má odehráno o čtyři zápasy více než Jiří (44b – 20+24), je jejich bilance téměř shodná.

Budeme-li naopak hledat rozdíly mezi oběma „Plášky“, najdeme dva. První je věkový, když žďárský Jiří je o osm let starší. Druhý rozdíl je v disciplíně, protože pelhřimovský Tomáš má letos na svém kontě 34 trestných minut a dlouhodobě patří k nejtrestanějším hráčům svého týmu. Proti tomu je Jiří s pouhými třemi dvouminutovými tresty učiněný beránek.

Zajímavá je pak bilance obou hráčů v letošních vzájemných zápasech. Plachý v dresu Plamenů si připsal 5 bodů za dvě branky a tři nahrávky. Spartakovský Plachý je na tom o jeden bod lépe (4+2). K dalším hráčům, kteří se ve vzájemných duelech dokázali výrazněji prosadit, patří žďárský Luboš Kunstmüller, který skóroval čtyřikrát a přidal dvě asistence a z pelhřimovských Martin Hadrava (2+2).

Vzájemné zápasy v základní části soutěže::
8. kolo, 17.10.2012
Spartak Pelhřimov – SKLH Žďár nad Sázavou 2:7 (1:1, 1:3, 0:3)

17. kolo 28.11.2012
SKLH Žďár nad Sázavou – Spartak Pelhřimov 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

26. kolo 12.1.2013
Spartak Pelhřimov – SKLH Žďár nad Sázavou 4:5p (2:2, 2:1, 0:1 – 0:1)

35. kolo 24.2.2012
SKLH Žďár nad Sázavou – Spartak Pelhřimov 6:2 (1:0, 2:1, 3:1)

Kompletní program 1. čtvrtfinále play-off – 2. ligy Střed:
Sobota 2.3.2013
SHK Hodonín – HC Moravské Budějovice 17:00 (6:4, 11:0, 5:2, 5:2)
VSK Technika Brno – HC Lvi Břeclav 17:00 (3:6, 3:5, 2:6, 4:3)
SKLH Žďár nad Sázavou – Spartak Pelhřimov 17:15 (7:2, 1:4, 5:4p, 6:2)
TJ SC Kolín – NED Hockey Nymburk 17:00 (5:6sn, 0:5, 5:1, 1:4)

První čtvrtfinálové derby můžete sledovat v ochozech zimního stadionu na Bouchalkách ve Žďáře nad Sázavou v sobotu 2.března. Vše vypukne v 17:15 a kromě dramatického zápasu se můžete těšit také na slavnostní zahajovací show. Jestliže se nebudete moci zúčastnit tohoto velkého představení, bude pro Vás připraven alespoň onlajn přenos z dění na ledové ploše.

Důležité upozornění

Vzhledem k očekávanému zájmu žádáme diváky, aby přišli na zápas s předstihem. Je pravděpodobné, že těsně před začátkem se budou tvořit fronty u pokladny a u vstupu! Děkujeme za pochopení.