Město Žďár nad Sázavou podporuje zdejší hokej

Zveřejněno 27.06.2008 | Klub
Dnes nebo vlastně již včera jsem se jako host zúčastnil jednání zastupitelstva města Žďáru, na které bylo hlasováno o naší žádosti o příspěvek na mládež SKLH. Ale aby bylo možné vše chápat v souvislostech, je třeba začít od samého začátku.

Město schválilo na začátku roku objem finančních prostředků pro grantový program SPORT 2008, který má být zdrojem financování sportu mládeže ve městě, ve výši 2,5 mil.Kč. Pro hokej byla z této částky vyčleněna suma 1 023 100,-. Vzhledem k tomu, že víme, že pro mužský hokej nezískáme od města žádné prostředky, jelikož je to zásada, která ve Žďáře platí pro všechny sporty, chtěli jsme dosáhnout alespoň toho, aby prostředky, které horko těžko získáváme od sponzorů zůstaly pro krytí nákladů na „A“ mužstvo.

Rozpočet na mládež máme spočítaný na 2,3 mil, z toho 700tis zaplatí rodiče na příspěvcích, kolem 200tis získáme od ČSLH a ČSTV a 1mil jsme dostali z výše zmíněného grantu města. Tudíž na pokrytí celého rozpočtu mládeže nám scházelo přesně 410tis. O tuto sumu jsme s podrobným vysvětlením a rozpočtem požádali město (celou žádost najdete v sekci „ke stažení“). Rada města (RM) na svém zasedání předala naši žádost k posouzení sportovní komisi, která i přes odpor Mgr.L.Straky, paní Mrázové (ta se pouze zdržela hlasování) a zástupce fotbalistů ing.Řebíka, naši žádost podpořila a doporučila městu její schválení (zápis „ke stažení“ - velmi zajímavý je i bod týkající se žádosti Orla, obzvláště v kontextu toho, že TJ nedokázala sehnat na rekonstrukci ZS v celkových nákladech desítek milionů ani korunu a vše musí zaplatit město).

Naše žádost tedy opět putovala do RM, která ji však nedoporučila rozdílem jednoho hlasu (měli jsme 4, potřebovali jsme 5) a navíc byl i nižší počet přítomných radních. V této situaci jsme se obrátili s prosbou o pomoc na starostu města, ten nám přislíbil že zajistí aby se tato věc znovu otevřela na zastupitelstvu a samozřejmě i svoji podporu. Po jednání s Dr.Ivo Strejčkem, který vysoce hodnotil naši práci a úspěchy v poslední době, jsme se dohodli na tom, že právě on nám takto pomůže a přednese a pokusí se na zastupitelstvu prosadit naši žádost. Mezitím jsme se snažili informovat všechny zastupitele a vysvětlovat jim situaci a žádat o pomoc.

Na dnešním jednání zastupitelstva tedy Dr.Strejček nejprve navrhl zařazení tohoto bodu do programu a ani to neprošlo zrovna hladce a to pouze 16ti hlasy (pro schválení čehokoli je třeba 14 hlasů bez ohledu na počet přítomných zastupitelů), sedm přítomných (Mgr.M.Straka, Mgr.Herold, Ing.Havlík, Dr.Bělohlávek, Mgr.L.Straka, Ing.Sedlák, Dr.Košťálová) nechtěli o tom ani jednat. Když přišel náš bod na řadu, přednesl návrh za vydatné podpory starosty Mgr.Brychty Dr.Strejček, který poměrně jasně a výstižně celou věc objasnil a vyargumentoval, navíc naznačil kde by se mohly potřebné prostředky získat a to přehodnocením neustálého plného proplácení nákladů na sportoviště TJ. Do diskuse se pak přihlásil Mgr.L.Straka, který mě pobavil větou, kterou si zde dovolím ocitovat: „…zimní stadion provozuje město…“, uznávám, že je vytržena z kontextu, ten měl ilustrovat co všechno město pro hokej dělá. Jeho největší výtky pak směřovali k tomu, že jsme již dostali dost z grantu, že nepočítáme v příjmech na mládež výtěžek ze vstupného, z reklamy, prodeje hráčů a že je to vlastně jen skrytá podpora hokeje dospělých. Ani další diskutující pan Odvárka nám nebyl nakloněn a ten se pozastavil nejvíce nad tím, že trenéři dostávají takové peníze za to, že dvakrát týdně trénují. Prvním diskutujícím, který projevil podporu byl pan Dvořák, jenž doporučoval schválení s tím, aby v příštím rozpočtu byly tyto potřeby řešeny systémově o což se již několik let i my snažíme. Vzhledem k předneseným námitkám mi umožnil starosta vystoupit a tyto věci objasnit, vysvětlit a obhájit. Takže jsem vysvětlil, že vstupné na mládež nevybíráme, proto to nemáme v příjmech mládeže, reklamy že mají svoji marketingovou působnost opět pouze ve vztahu s „A“ mužstvem a jeho diváky, jak je to s prodejem hráčů, že trenéři netrénují dvakrát týdně, ale věnují tomu až 100 hodin měsíčně a dostávají za to ne TAKOVÉ peníze, ale 3-5 tisíc atd. Několika argumenty a reakcemi pak přispěl opět Dr.Strejček. Následně Mgr.M.Straka vytkl mému vystoupení, že zde mluvím jen z pohledu hokeje a že se bojí otevření Pandořiny skřínky, nicméně to přímo neodmítal. Mimo navrhovatele Strejčka a starosty, nám vyjádřil nejvýraznější a naprosto jednoznačnou podporu ing.Novotný. Pak opět reagoval (samozřejmě negativně) Mgr.L.Straka. Poněkud zvláštní protinávrh přednesl Mgr.M.Straka, který navrhnul aby byla žádost schválena s tím, že bude v příštím rozpočtu vyčleněna částka na zaplacení všech trenérů ve všech sportech. S dalším návrhem přišel ing.Sedlák, který navrhnul snížit částku na 250tis, což zdůvodnil tím, že v rozpočtu mládeže nejsou žádné příspěvky sponzorů. Posledním diskutujícím byl Dr.Ptáček, který přes určité výhrady ke skladbě (nikoli výši) rozpočtu žádost rovněž podpořil. Ten také poměrně rozumně poukázal jaké náklady má třeba škola s různými soutěžemi žáků (doprava, dozor apod) a vyjádřil tím pochopení pro naše potřeby.

Pak došlo k očekávanému hlasování. Návrh na příspěvek na 410tis. nebyl schválen o jeden jediný hlas - pro hlasovalo 13 zastupitelů (Brychta, Ptáček, Strejček, P.Chlubna, Novotný, Mička, K.Straka, Zvěřinová, Dvořák, Cihlář, Knoflíček, Stoček) - proti nebo se zdrželo, což je ve svém důsledku totéž bylo 10 členů (Černý, Košťálová, Sedlák, L.Straka, Svobodová, Bořil, Havlík, Herold, Odvárka, M.Straka). Následně se hlasovalo o protinávrhu M.Straky, který byl jednoznačně odmítnutý. Na závěr přišla poslední naděje v podobě kompromisního návrhu O.Sedláka na 250tis. a ten již byl schválen díky jeho podpoře, P.Černého a M.Straky v poměru 16 : 7. Nezbývá než hořce litovat nemoci Radka Chlubny, jehož jediný hlas chyběl ke 410 tisícům.

I tak se díky tomuto rozhodnutí zastupitelstva celková výše podpory žďárského hokeje od města dostala na celkovou částku 1.273.100,- Kč a vezmeme-li v úvahu úhrady sportovišť pro mládež, tak je to naprosto zásadní pomoc, bez které bychom nemohli hokej ve Žďáře již dělat a město je tak jednoznačně největším sponzorem našeho klubu. Na závěr bych chtěl, jménem celého vedení SKLH a všech hokejistů, velmi upřímně poděkovat všem zastupitelům, kteří nám k tomu pomohli a podpořili nás.

Martin Krásný