Veselý - smutný dvougólový střelec Luboš Kunstmüller věří, že to přijde

Zveřejněno 25.09.2012 | mk
B Ř E C L A V – Plameny vstoupily do sobotního zápasu u řeky Dyje nad očekávání dobře a již v prvních sekundách utkání vedly 0:1 zásluhou Luboše Kunstmüllera. Tento spolehlivý útočník a dlouholetá opora žďárského týmu si připsal na své konto i druhou branku. Ani to však nestačilo k tomu, aby od Dyje připlul do Sázavy alespoň jeden bod. Po zápase jsme si s „Kuzmou“, jak mu říkají spoluhráči, povídali o jeho brankách, sobotním zápase a jak to viděl a vidí on.

Foto: Veronika Marková

Proti Chotěboři měl na hokejce několik velkých šancí a nebylo z toho nic a v Břeclavi hned dvě branky. Novou hokejkou či nějakým rituálem to však nebylo: „Ne hokejku jsem nevyměnil ani nic jiného, ale tentokrát tam to štěstí bylo. Minule jsem ze čtyř šancí nedal nic, teď ze dvou dvě branky. Ale stejně to nebylo nic platné,“ litoval Luboš Kunstmüller.

První z jeho úspěchů navnadil příznivce Plamenů již v úvodní minutě zápasu, ale nejrychlejší branka to nebyla: „Proti Jihlavě to bylo ještě rychlejší“, říká levé křídlo první útočné formace a popisuje, jak ve čtyřicáté sekundě zaskočil domácí Lvy: „Káňa (Kaňka pozn.redakce) to zatáhl na modrou, naznačil střelu, ale dal mi to na křídlo a já jsme to poslal gólmanovi mezi nohy“.

Stejný autor byl podepsaný i pod druhou brankou Žďáru, kterou hosté snižovali již tříbrankovou ztrátu. Tento gól lze zařadit do kategorie šťastných, což je paradoxní s ohledem na množství jiných velkých gólových šancí Plamenů, které zůstaly nevyužité. „To byl hodně šťastný gól. Z rohu jsem nastřelil gólmana, ten to nečekal a hokejkou si to srazil do branky“, vzpomínal na gól naděje jedenatřicetiletý útočník.

„Kuzma“ i jeho spoluhráči se však zatím spíš střelecky trápí. Nemyslí si však, že by za nízkou střeleckou produktivitou byly nějaké psychické příčiny: „Určitě v tom není nějaký psychický blok“, ale má však jasno v tom, že samo to nepřijde: „Musíme se pořád snažit, tlačit se do brány, být důrazní, střílet a ono to tam spadne, ale musíme tomu jít naproti“.

Zatím ale je to tak, že střel a šancí je relativně dost, ale branky dává soupeř, což byla podle žďárského forvarda také příčina porážky v Břeclavi: „Zase jsme měli spoustu šancí, góly jsme nedali, pak jsme udělali nějaké chyby a Břeclav to hned využila. Z toho jsme se trochu sesypali a než jsme se dali dohromady, tak jsme prohrávali 4:1“. Jednotné téma při hodnocení všech dosavadních zápasů je tedy jasné: „Je to všechno o proměňování šancí. Když nedáme góly, tak nemůžeme vyhrát“, potvrzuje zatím nejúspěšnější střelec Plamenů.

Kromě neproměněných šancí však Sobotkův tým sráží i pravidelné desetiminutové výpadky, ve kterých zatím soupeř vždy rozhodl o výsledku. „Přijde chvilka nesoustředění, uděláme chybu, začneme zmatkovat, dostaneme gól a je to ještě horší, další zmatky, chyby a soupeř to na rozdíl od nás proměňuje“, vidí další příčinu v letošním vlažnějším vstupu do sezóny Luboš Kunstmüller.

Ten však přesto vidí nejbližší budoucnost optimisticky a věří v lepší zítřky: „V těch zápasech nejsme horší a když zlepšíme tu produktivitu, tak to půjde. Na tréninkách na tom děláme, tak snad se to konečně zlomí a přikloní se k nám i to štěstí.“ Zda se jeho slova naplní, budeme moci sledovat již v sobotu, kdy SKLH pocestuje do Jindřichova Hradce na led místního Vajgaru.