Prestižní reprezentační turnaj IHMC se silným zastoupením žďárských odchovanců

Zveřejněno 07.08.2016 | mk
B Ř E C L A V – Již v pondělí začíná v Břeclavi a v Bratislavě jeden z nejvýznamnějších juniorských turnajů světa. Ivan Hlinka Memorial Cup, jak zní současný oficiální název turnaje, který navazuje na předchozí Světový pohár juniorů, bude mít letos bohaté zastoupení žďárských odchovanců. Ti se skvěle předvedli již v přípravném zápase s Kanadou, kterou Češi senzačně porazili 3:2 v prodloužení.

Foto: @juniorskyhokej

Turnaj je určen pro hráče do 18 let a to je hlavní důvod jeho mimořádnosti a obrovského zájmu o něj mezi skauty, agenty, trenéry i v médiích. Na konci sezóny totiž čeká tyto hráče zlomový okamžik v jejich hokejových kariérách – Draft NHL. Diváci si mohou být jistí, že na ledě uvidí několik budoucích hvězd nejprestižnější hokejové soutěže světa, vždyť tímto turnajem prošli takoví hokejisté jako např. Sidney Crosby, Jonathan Toews, Jevgenij Malkin nebo Steven Stamkos.

O to více může těšit příznivce žďárského hokeje, že na turnaj byli nominování hned tři resp. čtyři odchovanci ze žďárských Bouchalek. A rozhodně tam nejsou do počtu, ale patří k hlavním oporám národního týmu do 18 let, který vede trenér Václav Varaďa. Kapitánské céčko nosí na hrudi Martin Nečas, jeho asistentem je Ondřej Machala a také Martin Kaut patří k výrazným ofenzivním článkům reprezentačního výběru. Jako náhradník byl na turnaj nominován obránce Ondřej Trejbal.

Svoji dominantní roli v národním týmu předvedli žďárští odchovanci hned v prvním přípravném zápase, který Češi sehráli v sobotu proti favorizované Kanadě, která má na kontě osm triumfů v posledních osmi ročnících a osmnáct za posledních dvacet let. Čeští mladíci dokázali v tomto duelu kanadský výběr překvapivě porazit 3:2 v prodloužení. O úvodní branku domácího celku se postaral Martin Kaut po přihrávce Ondřeje Machaly a vítěznou branku v prodloužení vsítil Martin Nečas po perfektní spolupráci s Martinem Kautem. Fotoreportáž ze zápasu na @juniorskyhokej.

Bude určitě zajímavé sledovat, jak se bude „žďárským“ borcům dařit. Tímto turnajem totiž začíná každému z nich možná klíčová sezóna jejich hokejové kariéry, která by měla vyvrcholit dubnovým mistrovstvím světa do 18 let a následně již zmíněným draftem NHL. Češi do turnaje vstoupí v pondělí 8.srpna zápasem proti Švýcarsku a průběhy jednotlivých zápasů můžete sledovat prostřednictvím přenosů na www.onlajny.com.