Staň se mladým Plamenem, o víkendu zahajuje nábor

Zveřejněno 04.09.2015 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Pomalu se nám rozbíhají hokejové soutěže nové sezóny. A k tomu, aby mohli žďárští hokejisté začínat i další sezóny, potřebují Plameny mladou krev. Proto k činnosti klubu neodmyslitelně patří také nábor a výchova nejmenších adeptů nejrychlejší kolektivní hry. Již o nadcházejícím víkendu můžete přivést své děti na první tréninky.

Ilustrační foto: René Rámiš

Proč zrovna hokej?

Hokej je náročný sport, který obzvláště v začátcích vyžaduje velkou dávku trpělivosti a vytrvalosti. Za to se však hokej odmění silnými prožitky a bohatými zážitky. Je jasné, že z každého kdo se na hokej dá, nebude Hašek nebo Jágr. Ovšem každému tato hra dává fyzickou kondici, sportovního ducha, smysl pro kolektiv a zodpovědnost, tříbí myšlení, rozhodnost a rychlý úsudek.

Proto každý kdo někdy hokej hrál, na mládí v mužstvu rád vzpomíná a odnáší si do života důležité návyky, bez ohledu na to, zda to dotáhl do NHL nebo si třeba jen tak zahraje Vesnickou ligu. Ale samozřejmě i ze Žďáru se dá dojít daleko, vrozený talent k tomu může pomoci, ale nejdůležitější je vlastní snaha, vůle a píle v tréninku.

Dokázali to již mnozí ať už mistři světa Petr Koukal, Tomáš Rolinek, Petr Vampola a další dnes profesionální hokejisté nebo současní mládežničtí reprezentanti jako Tomáš Havránek, Martin Nečas, Martin Kaut nebo Ondřej Machala.

Je hokej jen pro bohaté? U nás je vše zdarma

Existuje obecně šířená a přijímaná domněnka, že hokej je pro rodiče extrémně drahý sport. K tomu lze říci, že je celá řada podstatně dražších sportů, ale pochopitelně jsou i levnější. Náš klub se snaží v tomto ohledu co nejvíce rodičům pomáhat. Především pak v těžkých začátcích, kdy by se dalo říct, že ve Žďáře je hokej možná nejlevnějším sportem, protože nestojí prakticky nic.

V náborových ročnících, kde získávají děti především základy bruslení a první kroky s hokejkou a pukem, neplatí se žádné příspěvky a v dalších letech tzv. přípravky, rodiče pouze mírně přispívají na dopravu na turnaje a zápasy. Navíc díky podpoře hokejového svazu (ČSLH), můžeme novým malým hokejistům nabídnout bezplatné zapůjčení kompletní výstroje včetně bruslí, příleb, hokejek atd. Rodiče tak nemusí investovat žádné peníze a riskovat, že zůstanou promarněné, pokud to potomka časem omrzí.

Musí dítě umět bruslit a kdy je nejlepší začít?

Nikoli, leckdy je dokonce lepší když bruslit neumí, protože alespoň nemá špatné návyky. Od toho jsou na trénincích naši kvalifikovaní a velice zkušení trenéři, kteří naučí každého správně bruslit již od prvních krůčků po ledě. A myslíme si, že bruslení by mělo patřit k základním dovednostem každého správného dítěte u nás na Vysočině. Nejvhodnější období pro začátek s hokejem je cca od čtyř do sedmi let, ale nejsou výjimkou i úspěšní hokejisté, kteří začínali i v deseti letech.

Kluci i děvčata

Hokej již dávno není jen pro kluky. Stále více si tuto krásnou hru zamilovávají také dívky. Také v našem klubu máme s tímto zkušenosti a naše děvčata již také dosáhla vynikajících úspěchů. Barbora Machalová i Denisa Pytlíkova jsou členkami reprezentačních výběrů ČR a druhá jmenovaná hraje s chlapci dorosteneckou extraligu.

Tak jak na to…?

Je to naproste jednoduché. Stačí vzít děti a v sobotu nebo v neděli ráno přijít na žďárský zimní stadion. První tréninky začínají již tento víkend, v sobotu je začátek v 9:00 a v neděli v 9:30. Lze však poprvé přijít i na kterýkoli další trénink, které budou pravidelně každou sobotu a neděli ráno. Přesné časy najdete na rozpisu ledu ZS . Pro začátek je nutné mít brusle, hokejku, přilbu (stačí cyklistická) a rukavice (stačí lyžařské). Pro ty úplně první krůčky je dobré mít vlastní, ale můžeme vše zapůjčit ihned.

Na Vás i Vaše děti se těší trenéři SKLH.