Plameny čeká „štreka“ a těžká bitva. Míří do Sokolova

Zveřejněno 26.09.2014 | mk
HC Baník Sokolov SKLH Žďár nad Sázavou
3., sobota 27.9.2014 17:30
HC Baník Sokolov - SKLH Žďár nad Sázavou SOK - ZNS
S O K O L O V – Hned ve třetím kole si žďárské Plameny odbydou nejdelší cestu sezóny. V sobotu pocestují do více než 300 km vzdáleného Sokolova. Na ledě svého loňského přemožitele v boji o prvoligovou baráž, bude Sobotkova družina bojovat o zisk prvních bodů z ledu soupeře.

Při pohledu na soupisku Baníku se dá říci, že přes léto nezůstal v Sokolovské pánvi kámen na kameni. Beze změn zůstal pouze realizační tým a mužstvo povede za dalšími úspěchy opět trenérská dvojice Mikuláš Antonik a Jan Michna.

Na všech ostatních postech došlo k velkým změnám a Západočeši svůj tým výrazně omladili. Také v letošní sezóně pokračují v úzké spolupráci s nedalekými Karlovými Vary. V dresu Energie letos nastupuje loňská brankářská opora Baníku Vladislav Habal, ale v Sokolově mají adekvátní náhradu, kterou je Petr Hruška, jenž už vloni ukázal, že dokáže střelce soupeře potrápit stejně jako jeho kolega.

V defenzivě utrpěl Baník citelné ztráty odchody Jana Tomečka (rovněž Karlovy Vary), Martina Parýzka (České Budějovice), Branislava Kubky (Plzeň) a Jakuba Ruprechta, jenž ukončil kariéru. Ovšem tyto ztráty dokázali Západočeši zacelit novými neméně kvalitními tvářemi. Z lázeňského města přišli dva juniorští reprezentanti Tomáš Kvapil a David Troška. Výraznou výztuhou zadních řad bezpochyby budou dva beci s extraligovými zkušenostmi. Nesmlouvavý Petr Přindiš a velezkušený Roman Prošek.

Ofenziva Antonikova týmu se bude muset obejít bez své asi největší loňské hvězdy Jaromíra Kverky, který zaslouženě zamířil do nejvyšší soutěže a kam jinam než do Karlových Varů. Chybět bude také Ladislav Boušek, Jan Bauer nebo Roman Kašpar. Jenomže Baníkovci dokázali vhodně nahradit i tyto odcházející forvardy a kouči se hlásily nové mladé posily, pochopitelně od Energetiků. Vynikající bruslař Jakub Flek se hned v prvním zápase blýskl dvěma góly a určitě se neztratí ani Lukáš Vrána.

Díky vyloučení Berouna ze soutěže, přišel Baník Sokolov hned o první zápas a ostrá sezóna pro něj začala až o týden později než všem ostatním celkům. Ke svému prvnímu utkání cestovali žlutočerní do severočeské Bíliny a poněkud překvapivě nepřivezli z ledu vloni jednoho nejslabších soupeřů, plný počet bodů a o výhru se museli tahat až do samostatných nájezdů, ve kterých však nakonec trefou Pavla Kuběny strhli vítězství na svoji stranu (2:3sn).

Žďárský kouč Sobotka poveze do česko-německého pohraničí mírně pozměněnou sestavu oproti předcházejícím dvěma zápasům. Obejít se bude muset bez dvou velkých opor Michala Kaňky a Pavla Staňka a chybět mu budou i další dva obránci Jícha a Doležal. Naopak, poprvé se letos po zranění objeví v sestavě Lukáš Krupka a ze Šumperka se na střídavý start vrací domů Petr Beneš.

Plameny mají za sebou porážku v Kolíně (5:2) a domácí výhru nad Moravskými Budějovicemi (5:2). V sobotu se tedy pokusí o import prvních bodů z hřiště soupeře. Z ledu loňského kvalifikanta o 1.ligu to však nebude nic snadného a každý bodík by byl dobrý.

Předpokládaná sestava SKLH Žďár nad Sázavou
Sláma (Vlach)
Beneš, Vítek M. – Pleva, Pilný - Smejkal, Kolda
Kunstmüller, Padělek, Říha - Krupka, Dítě, Plachý - Vítek D., Kotlík, Man - Zídek, Hron, Gregar

Utkání začíná na sokolovském zimním stadionu v sobotu 27.září v 17:30. Vzhledem ke vzdálenosti asi nepojede mnoho fanoušků podpořit Plameny přímo do Sokolova, ale pro všechny bude připraven tradiční onlajn přenos.