S Martinem Sobotkou o uplynulé sezóně a nahlédnutí i do té příští

Zveřejněno 05.05.2014 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - S určitým odstupem jsme si povídali s trenérem žďárských Plamenů Martinem Sobotkou o nedávno skončené hokejové sezóně. Můžete si přečíst o tom, jak ji hodnotí, co zastavilo Žďár v cestě do baráže nebo zda čekají „A“ tým nějaké změny v kádru, jaká bude letní příprava, ale také kdy získá Martin Sobotka nejvyšší trenérskou licenci.

Foto: Tomáš Marek

Nemůžeme začít jinak, než otázkou, jak jste spokojený s uplynulou sezónou?
Samozřejmě jsem spokojený. Jsem hlavně rád, že jsme to po tom loňském úspěchu dokázali zase zopakovat. Měl jsem strach, aby to vloni nebyl jen takový výkřik do tmy a pak už zase dlouho nic. Opět jsme se dostali do semifinále, ale letos jsme dokonce prošli jedním kolem play-off navíc. Teď už zase doufám, že v tom budeme pokračovat i příští rok a zase se budeme pohybovat někde v těch horních patrech.

Na začátku soutěže to ale nevypadalo, po čtyřech kolech jste bez jediného bodu hráli o poslední příčku…
To je pravda, ten vstup do sezóny se nám opět moc nepodařil. Nevím jestli je to tím, že tam máme pár starších hráčů, kteří se do toho zápasového rytmu a do té formy dostávají pomaleji nebo tím, že přijdou dva, tři noví hráči a chvíli trvá, než si ten mančaft trochu sedne a sehraje. Uvažuji i o tom, jestli nemáme málo přípravných zápasů a prostě nám nechybí celková rozehranost. Je možné, že se na tom podílel i těžký los, který jsme měli. První dva zápasy jsme jeli daleko ven, pak volné kolo, pak doma těžký Tábor, takže i tohle to asi ovlivnilo. Nevydařený start jsme ale měli už v minulé sezóně a je to takový bod, kterému bych se chtěl v té příští sezóně vyvarovat a začít ji trochu lépe, než ty dvě předchozí.

Loňské třetí místo, letošní čtvrté místo… Který z těch výsledků stavíte výš?
Takovým asi vrcholným cílem každého druholigového týmu je zahrát si baráž a z tohoto pohledu jsme k tomu měli letos blíž. Kdybychom porazili Sokolov, tak už bychom šli do baráže. Sice to bylo letos zase semifinále, ale těch týmů bylo víc, museli jsme projít jedním kolem navíc, takže si myslím, že to bylo letos těžší a do té baráže nám chyběl už jen jeden krok, zatímco loni to byly dva. Takže z těchto důvodům hodnotím ten letošní výsledek o něco lépe.

A co tomu chybělo, přejít přes Sokolov a dostat se do baráže?
Sokolov měl vynikající kádr, měl tam řadu extraligových hráčů z Varů a jeli na úžasné vítězné vlně. Navíc hráli předchozí kola s Bílinou a Kláštercem, což mají za humny. My jsme hned od začátku měli vzdálené soupeře a prošli jsme náročným cestováním. Začalo to Děčínem, kam jsme jeli dvakrát, navíc na pět zápasů, všechno obden, pak to hned pokračovalo sérií s Vrchlabím, tam to taky není blízko a byly to tři těžké zápasy. No a pak dvakrát do Sokolova… Takže si myslím, že to dlouhé cestování nám moc nepomohlo. Vraceli jsme se v noci, kluci šli hned ráno do práce, večer na trénink, druhý den zase do práce a znovu zápas. Během play-off jsme najezdili 2700 km, což bylo skoro stejně jako vloni za celou sezónu. Navíc to byly velice těžké série, kde se kluci opravdu vydali. Myslím, že v tomhle to měl Sokolov snazší a bylo vidět, že na tom byl po fyzické stránce líp. Navíc ty vzdálenosti přinesly i absence některých hráčů kvůli práci nebo studiím, takže jsme dost často nebyli kompletní, zatímco Sokolov pořád hrál s kompletním kádrem. Opravdu nám ty fyzické síly už pak chyběly a Sokolov tam měli velice kvalitní hráče, z velké části si myslím, že to jsou hráči, kteří se věnují jenom hokeji a mají mnohem lepší možnosti regenerace a přípravy na ten zápas atd.

V tom domácím zápase, ale nebyl vidět zase až takový rozdíl…
Ten mě nejvíc mrzí, je to jediné co ještě chybělo k takové jakési absolutní spokojenosti. Ještě jeden domácí zápas v neděli, jako určité vyvrcholení. V play-off tu byla parádní atmosféra, chodilo hodně lidí a strašně jsme si to užívali a tohle by byla skutečně taková třešnička. Myslím, že tam rozhodla nějaké naše menší zkušenost nebo menší zodpovědnost za týmový výkon. To, že Sokolov nedělal chyby a my jsme se museli na každou branku obrovsky nadřít, tvrdě si ji vypracovat, zatímco oni dokázali každou naši chybu potrestat a využít, a to nás dostávalo do kolen.

Kdybychom se měli bavit o jednotlivcích. Je někdo, koho byste chtěl vyzdvihnout, kdo vyčníval nebo kdo Vás nějak překvapil?
Já jsem rád za to, jak ten tým byl celkově složený, každý v něm měl svoji roli, měli jsme tam kluky starší a zkušené, byli tam hráči střední generace, kteří prošli první ligou a byli tam i ti mladší s tou svoji dravostí. Kluci si sedli, byla tam výborná parta, takže bych chtěl hlavně vyzdvihnout ten parádní týmový duch mužstva. Když bych ale musel někoho jmenovat, tak můžu s klidem říci, že základ byl gólman Jirka Sláma, který podával celou sezónu vyrovnané výkony a mohli jsme se na něj spolehnout. Brankář je vždycky základ úspěchu a Jirka to potvrdil a mnohokrát nám pomohl, když jsme byli v zápase i horší a v klíčových momentech třeba za stavu 1:1 nás podržel a pak jsme mohli strhnout zápas na svoji stranu. Každopádně nám hodně pomohl také Michal Kaňka, který vyhrál kanadské bodování jak základní části, tak play-off. V play-off se hodně zvedl Lukáš Krupka, který tam patřil rozhodně k nejlepším hráčům. Z obránců vyšlo play-off parádně Pavlu Staňkovi, který dal hodně branek a taky hodně pomohl. Příjemně mě překvapil Míra Jan, který toho sice v základní části tolik neodehrál, ale když nám chyběli obránci v play-off, tak odvedl výbornou práci. Ještě bych chtěl ocenit také Luboše Kunstmüllera, který si už dlouho drží vysokou a stálou výkonost. Nemá žádné výkyvy, vždy do toho dá všechno a má tu laťku stále vysoko. Nechtěl bych ale říci, že jen díky těmhle hráčům jsme došli tak daleko, ale byl to skutečně velký týmový výkon všech členů mužstva.

Je ještě asi brzy, ale jak se rýsuje kádr na příští sezónu? Víte o nějakých nebo připravujete už nějaké změny?
Žádné velké změny neplánujeme. Jak jsem již říkal, myslím, že je mužstvo dobře sestavené a nechtěli bychom do toho příliš zasahovat. Pokud by k něčemu mělo dojít, tak neplánujeme příchod nějakých mladých kluků zvenčí, kteří třeba vypadnou z 1.ligy. Myslím, že těch relativně mladších a dobrých hráčů máme dostatek, navíc budeme zkoušet zase nějaké kluky z juniorky, takže tohle nepotřebujeme. Jedinou možností by byla nějaké skutečná velká posila, která hrála třeba dlouho první ligu nebo i extraligu a byl by to player, který by nás mohl třeba zase posunout o kousek dál, tak to bychom asi uvítali. Nemohu zatím nic bližšího prozrazovat, ale jedno takové jméno se nám teď zrovna rýsuje. Má dlouholeté zkušenosti z 1.ligy i z extraligy, navíc je z Vysočiny, takže o toho bychom asi stáli. V současné době ještě zvažuje zahraničním angažmá, ale nemá to nějak jisté a jsme domluveni, že pokud to nevyjde, tak by chtěl jít Žďáru.

Posezónní přestávka rychle uběhla a je tu zase letní příprava. Co připravujete?
Už jsme začali na konci dubna. Celá letní příprava bude probíhat devět týdnů. Určitě budu chtít, aby si hráči vytvořili kvalitní fyzický základ, což je předpoklad pro nějaký úspěch v sezóně. Na druhou stranu musím vycházet z toho, že to jsou opravdu amatéři, kteří chodí do práce a mají rodiny, takže ty dávky budou myslím v rozumných mezích. Pondělí a úterý tam bude atletická příprava na hřišti, ve středu posilovací a obratnostní kruhové tréninky v hale na Bouchalkách a ve čtvrtek terén a běhání v Lískách. Volnější budou pátky, kdy budou buď kolečkové brusle nebo kola nebo budeme také domlouvat zase fotbalové zápasy s okolními vesnicemi, které hrají ty nižší soutěže. Hlavně bych se chtěl věnovat odrazové síle nohou, protože to je pro hokej hodně důležité. Ze začátku tam bude více té vytrvalosti a pak přejdeme k rychlosti a výbušnosti.

Ukončil jste základní část studia trenérské licence na FTVS, kdy bude Martin Sobotka definitivně držitelem licence „A“?
Skončily přednášky a takové to pravidelné studium a teď musím nejpozději do července 2015 ukončit studium závěrečnou zkouškou. V listopadu mám první termín, kdy bych to mohl udělat. Do té doby musím odevzdat závěrečnou práci. Tu budu teď dělat z letošního mistrovství světa. Budu to muset během toho mistrovsví nastudovat, pak nějak zpracovat a sepsat. V září bych měl tu závěrečnou práci odevzdat a pokud se mi to podaří a stihnu se to naučit, tak bych rád v tom listopadu udělal obhajobu a závěrečnou zkouškou to ukončil, abych měl do konce roku hotovo.