Na sobotní zápas s Nymburkem s Tomášem Rolinkem

Zveřejněno 07.02.2014 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O – Při sobotním zápase žďárského SKLH proti nymburskému NEDu, budou moci diváci vidět mistra světa Tomáše Rolinka. Bohužel však nikoli v dresu Plamenů v hokejových akcích, ale jako hosta zápasu. Tomáš Rolinek přijde pozdravit diváky i hráče a vhodit úvodní buly. Snad bude i příležitost k nějakým autogramům nebo fotkám.

Foto: Jaroslav Šindelka

Tomáš Rolinek hokejově vyrůstal ve žďárském klubu a na Bouchalkách hrál až do dorosteneckého věku. Jako velký talent odcházel do Pardubic, kde prošel mládežnickými kategoriemi. Prosadit se v extraligovém „áčku“ však nebylo ani pro Tomáše jednoduché a musel o své místo tvrdě bojovat. A to nejprve v nižších soutěžích v Jindřichově Hradci a v Berouně, až od roku 2001 začal pravidelně nastupovat za extraligové Pardubice, kterým kromě jedné výjimky zůstal věrný až do svého odchodu do zahraničí.

Tomáš Rolinek
Tou výjimkou byla sezóna 2003-04, kdy Tomáš hostoval v Litvínově. Prvního opravdu velkého úspěchu dosáhl Tomáš Rolinek v roce 2005, kdy s HC Moeller Pardubice získal domácí extraligový titul. Postupně se začal zabydlovat i v reprezentaci a v roce 2006 vybojoval svoji první světovou medaili, konkrétně to bylo stříbro v lotyšské Rize.

Další zlom v jeho kariéře přišel v roce 2008, kdy vyslyšel volání z KHL a upsal se Metallurgu Magnitogorsk, kde působil až do roku 2012. Mezitím však přišel vrchol jeho hokejové kariéry, když v roce 2010 jako reprezentační kapitán dovedl Českou republiku k titulu mistrů světa.

Loňskou sezónu zahájil v Salavatu Ufa, ale kvůli zdravotním problémům nakonec dohrál sezónu v Pardubicích. Před letošní sezónou se dlouho spekulovalo, zda zůstane v Pardubicích, ale tam o něj nakonec nebyl zájem a tak po něm sáhla pražská Sparta a zdá se, že Tomášovi to v Holešovicích svědčí. Je kapitánem suveréna základní části letošního ročníku extraligy a daří se mu také individuálně, když mu s osmnácti vstřelenými brankami patří druhé místo v týmových statistikách za Petrem Tonem.

Ve své kariéře odehrál Tomáš Rolinek 467 extraligových utkání, 110krát oblékl reprezentační dres a sehrál 285 zápasů v KHL.

Nenechte si ujít setkání s nejslavnějším odchovancem žďárského hokeje. Zápas proti Nymburku začíná na žďárských Bouchalkách v sobotu v 8.února v 17:30.