Představujeme: HC Kobra Praha

Zveřejněno 31.08.2013 | mk
V dnešním díle našeho představovacího seriálu vám přinášíme informace o klubu z hlavního města. HC Kobra Praha není pro žďárské fanoušky úplně neznámým týmem, ale z posledního ročníku, ve kterém se oba protivníci naposledy střetávali, nemají na pražského soupeře dobré vzpomínky.
HC Kobra Praha je jeden z méně tradičních soupeřů a po pražských extraligových „S“ je Kobra jediným zástupcem našeho hlavního města v nižších ligových soutěžích. Klub vznikl v roce 1929 pod názvem HC Konstruktiva. Domovským stadionem klubu byl nejdříve zimní stadion na Štvanci. Největší rozvoj klubu, je datován do roku 1975, kdy byl otevřen zimní stadion Konstruktiva v Braníku, kam se klub přestěhoval a kde dodnes sídlí a hraje.

Od tohoto roku postupem času klub vybudoval všechny žákovské kategorie včetně dorostu a juniorů. V roce 1990 se Konstruktiva transformovala pod název HC KOBRA PRAHA a došlo k druhému postupnému vzestupu všech kategorií do vyšších soutěží. Těžiště práce klubu je stále ve výchově mladých hokejistů v žákovských kategoriích. Jako jeden z mála klubů u nás disponuje Kobra také ženským hokejovým týmem.

Stadion má uváděnou kapacitu 900 lidí, ale ti kteří tento stánek někdy navštívili, tak by tomuto údaji asi příliš nevěřili. Kapacita stadionu však není vůbec podstatná, protože Kobra je klub prakticky bez fanoušků. Přestože působí v našem největším městě, navštěvovalo průměrně jeho zápasy v loňské sezóně pouhých 67 diváků a to ještě značná část z nich byla fanoušky soupeřů.

Pražská Kobra se ve druholigových vodách pohybuje nepřetržitě od devadesátých let minulého století. V roce 2009 sice zažila pád do krajského přeboru, avšak získáním licence od finančními problémy zmítajícího se Mělníka, pokračovala druholigová kontinuita dál.

Hokejisté z Braníku podávali střídavé výkony se střídavými výsledky. Největšího úspěchu dosáhli v sezóně 2011-2012, kdy po třetím místě v základní části došli přes Jablonec (3:1) do semifinále, kde je vyřadil Děčín (0:3). Loňská sezóna se již Pražanům zdaleka tolik nepovedla. Po základní části jim patřila sedmá příčka a ve čtvrtfinále je vyřadily Řisuty (2:3).

Klubovými barvami je bílá a červená. Ve znaku klubu je vyobrazená kobra, což koresponduje s názvem klubu. Proč si v Braníku zvolili zrovna jednoho z nejnebezpečnějších hadů na světě, zda to má nějakou historii či hlubší symboliku nebo se vedení klubu prostě kobra jen líbila, se nám bohužel zjistit nepodařilo.

Tým pražské Kobry vede již řadu let v roli hlavního kouče sám šéf celého klubu a branického zimního stadionu Miloslav Šeba. Největší hráčskou personou jeho týmu v posledních dvou sezónách je jedenatřicetiletý Jiří Jakeš, který sbíral zkušenosti i v extralize a v 1.lize (Plzeň, Mladá Boleslav, Benátky n.J.). Téměř dvoumetrový útočník sbírá v průměru více než 1,6 bodu na zápas. V uplynulé sezóně zatížil konto inkasovaných branek soupeřů 33 góĺovými trefami a 32 asistencemi.

Nejproduktivnějšími obránci Kobry byli Jan Pohl se šesti góly a 27 asistencemi a Martin Ton (8+12). Roli jedničky v brance si vysloužil Ondřej Malík, jenž odchytal nejvíce zápasů v základní části. V deseti zápasech a v play-off jej pak nahradil Tomáš Fikrt.

Také Pražané jsou v plné přípravě na nadcházející sezónu, v rámci které absolvovali čtyři přátelská utkání. V prvních dvou se utkali s Řisuty, ale vůbec se jim nedařilo Nejprve na jejich ledě utrpěli porážku 6:3 a doma pak dokonce 2:6. Zato v předsezónním měření sil proti Nymburku to již bylo o poznání lepší. V Praze si připsala Kobra svoji první výhru 6:5 a duel v Nymburku neměl vítěze (4:4).

Pohledem do historických tabulek zjistíme, že s Kobrou Praha nemají žďárští hokejisté vůbec dobrou bilanci. Z celkových čtrnácti vzájemných zápasů se jim podařilo vyhrát pouze čtyři. Ve dvou případech se oba protivníci rozešli smírně a osmkrát se z vítězství radovali hráči z hlavního města. V tomto ohledu byl pro Žďár nejhorší ročník 2009-2010, ve kterém Kobra vyhrála všechny čtyři duely a to ještě hodně vysokými rozdíly (0:5, 10:4, 3:5, 6:3).

Napravit nepříznivou bilanci se Sobotkova družina pokusí v sobotu 19.října, kdy pocestuje do hlavního města k zápasu 9.kola. Odveta se pak uskuteční ve 26.kole v sobotu 11.ledna na žďárských Bouchalkách.

Zdroj: www.hckobra.cz, www.hokej.cz, www.wikipedia.cz