Představujeme: HC Baník Sokolov

Zveřejněno 25.08.2013 | mk
Seriál, ve kterém postupně představujeme nové či staronové soupeře žďárských Plamenů v blížícím se ročníku 2.ligy, dnes napíše již šesté pokračování. Seznámit se v něm můžete s dalším mužstvem ze severozápadu Čech a zároveň s nejvzdálenějším protivníkem Žďáru v nově sestavené západní skupině „A“, kterým je HC Baník Sokolov .
Téměř pětadvacetitisícový Sokolov si možná většina lidí spojuje s těžbou hnědého uhlí. Až při bližším poznání však zjistí, že je to město s řadou památek, parky a krásnou okolní přírodou Krušných hor a Slavkovského lesa. První písemná zmínka pochází ze 13. dubna 1279, ale osídlení je podstatně starší.

Dnešní Sokolov nesl do roku 1948 název Falknov nad Ohří (německy Falkenau an der Eger). Leží na soutoku řek Ohře a Svatavy a Lobezského potoka. Název města je odvozen od sokola (německy Falken) a pověsti o jeho vzniku z původní osady cvičitelů sokolů.

Hokej začal v tomto městě psát svoji historii v podzimních měsících roku 1945, kdy byl zásluhou několika nadšenců z tehdejších Falknovských hnědouhelných dolů v Dolním Rychnově, založen sportovní klub, jenž dostal název SK FHD Dolní Rychnov. Až v roce 1948 byl klub přejmenován na TJ HDBS Sokolov, který svou činnost vyvíjel především na zimním stadionu v Karlových Varech, jelikož v Sokolově nic takového neexistovalo.

Od roku 1948 se klub účastnil nejprve mistrovské soutěže I.A třídy, posléze přeboru kraje Karlovy Vary. V roce 1953 již vystupuje klub pod názvem TJ Baník Sokolov a od tohoto roku se účastní krajského, posléze oblastního přeboru a to se střídavými výsledky. V roce 1961 se klub dočkal i své umělé ledové plochy, ale po předchozím útlumu ve své činnosti, se opět účastnil pouze přeboru I.A třídy.

Významným se pro sokolovský hokej stal rok 1967, kdy tehdejší mužstvo vybojovalo postup do 2.hokejové ligy, avšak pouze na jedinou sezónu a poté opět putovalo zpět do krajského přeboru. Sokolovský zimní stadion byl v té době pověstný svým nekvalitním ledem, což způsoboval především popílek z elektrárny a z chemičky, který se ve velkém množství snášel na ledovou plochu. Zlepšení nastalo až se zastřešením stadionu v roce 1973.

Dalším mezníkem byl rok 1978, ve kterém mužstvo Baníku postoupilo do 1.NHL. V následující sezóně však Sokolov svou pozici neuhájil a sestoupil zpět do 2.hokejové ligy. Dalšího postupu do 1.ligy se fanoušci Baníku dočkali až v roce 1990, ale to tam již vydrželi až do roku 1997, kdy jej v baráži vyřadilo později extraligové Znojmo.

Od té doby patří Baník Sokolov k pravidelným účastníkům třetí nejvyšší soutěže. V sezóně 1998-99 a v předloňské 2011-12, musel svoji účast hájit v baráži a ročník 2009-10 strávil v exilu v Karlových Varech kvůli rekonstrukci zimního stadionu. Jinak většinou končil sezónu v prvním kole play-off. Až ta minulá přinesla fanouškům Sokolova semifinále, ve kterém Baník padl v souboji s pozdějším vítězem a kvalifikantem o 1.ligu Táborem 3:1 na zápasy. Předtím však ve čtvrtfinále vyřadil Děčín 2:3 na zápasy a v základní části obsadil šestou příčku.

V Sokolově vyrůstalo a působilo i několik významných hokejových osobností. Dříve narození určitě pamatují legendárního dlouholetého německého reprezentanta a později trenéra Ericha Künhackela. Sokolovským odchovancem je známý hokejový bouřlivák Radek Duda. V juniorském věku zde působil pozdější mistr světa Tomáš Vokoun a dres Baníku oblékal třeba také David Hruška.

HC Baník Sokolov vyznává klubové barvy žlutou a černou. Dominantou znaku klubu, který nosí hráči na hrudi je sokol. Své domácí zápasy hraje na sokolovském zimním stadionu s kapacitou 5.000 míst. Ta však zůstává z naprosté většiny nevyužitá, neboť v loňské sezóně navštěvovalo druholigové zápasy základní části průměrně 355 diváků. Tribuny stadionu se pak více zaplnily až při zápasech play-off, na které si našlo cestu průměrně 1.041 fanoušků.

Zdá se, že nadcházející sezóna by se mohla stát další milníkem sokolovského hokeje. V létě podepsali představitelé Baníku a HC Energie Karlovy Vary smlouvu o spolupráci. Oba celky, jejichž stadiony dělí pouhých 17 kilometrů a jejichž činnost podporuje společný hlavní sponzor Sokolovská uhelná, budou úzce spolupracovat nejen v mládežnických, ale i v dospělé kategorii.

První výsledky kooperace na sebe nenechaly dlouho čekat. Na začátku srpna převzal tým nový trenér se zkušenostmi z KHL i z reprezentace Radim Rulík společně s Janem Michnou. Že to Energetici myslí se spoluprací vážně, dokládají i dvě hvězdné posily Baníku, kterými jsou někdejší reprezentant a kapitán Karlových Varů Václav Skuhravý (34) a bohatými zkušenostmi z Extraligy, švýcarské ligy i ze zámoří ostřílený Vojtěch Polák (28).

V loňské sezóně patřili k hlavním oporám týmu útočníci Vladislav Vrtek (25) s úctyhodnými 45 kanadskými body za 15 branek a 30 asistencí a nejlepší střelec Roman Pražák (29), který nastřílel soupeřům 22 branek (+6 asisitencí). Další góly však tento hráč již nepřidá, protože před několika dny nečekaně oznámil konec kariéry.

Nejproduktivnějšími obránci byli Petr Štrach (30) s bilancí 6+12 a Miroslav Kuncl (27), který si připsal 4 branky a 9 nahrávek. Jasnou jedničkou v brankovišti byl v minulé sezóně teprve jedenadvacetiletý Patrik Nechvátal, který si vyzkoušel i extraligu v dresu Litvínova.

Přestože Sokolov, stejně jako Žďár, patří k tradičním účastníkům třetí nejvyšší hokejové soutěže, ke vzájemnému měření sil obou soupeřů došlo pouze ve dvou případech a to s vyrovnanou bilancí. Oba zápasy se odehrály v sezóně 1999-2000, když nejprve vyhrál Žďár na sokolovském ledě 1:2 a v odvetě Baník oplatil na Bouchalkách Žďáru porážku 2:3.

Sokolov je nejvzdálenějším soupeřem Plamenů v nadcházejícím ročníku 2.ligy. Na 303 km dlouhou cestu se hokejisté SKLH vydají v rámci 7.kola v sobotu 12.října. Opačným směrem pocestují Baníkovci ve 24. kole v sobotu 4.ledna a pro oba týmy to tak bude první zápas roku 2014.

Zdroj: www.hcsokolov.cz, www.hokej.cz, facebook, www.sokolov.cz, www.eliteprospects.com, www.sokolovsky.denik.cz