Představujeme: HC Klášterec nad Ohří

Zveřejněno 16.08.2013 | mk, jk
Malebné město v údolí řeky Ohře a Krušných hor bude dalším, které přivítá žďárské hokejisty v nadcházející sezóně v nově zformované skupině západní části druhé ligy. Klášterec nad Ohří leží 274 km od Žďáru nad Sázavou v blízkosti Karlových Varů a Chomutova a místní HC Klášterec nad Ohří představí tradiční hokej ze severozápadního cípu České republiky. A tento v posledních letech velmi úspěšný klub vám představíme v dnešním díle našeho letního seriálu.
Vznik samotného města je datován do období mezi roky 1150 až 1250, kdy vystavěli na tomto místě svůj klášter benediktýnští mniši, čímž také předurčili městu jeho název. O sedm set let později, přesně 5.ledna 1958, se uskutečnilo na zdejším, tenkrát novém, hokejovém stadionu pod umělým osvětlením, první přátelské utkání s tehdejším Baníkem Prunéřov. V současné době je Klášterec nad Ohří domovem pro více než 15 000 obyvatel.

Významným mezníkem v historii klubu se stala 70. léta, kdy klub vyznávající žlutomodré barvy hrál pod názvem Spartak ZKL Klášterec a následně TJ ZKL Klášterec a začal systematicky pracovat s mládeží. Největším úspěchem byl postup do 2.ligy v roce 1978, ale účinkování ve třetí nejvyšší soutěži mělo u Ohře jepičí život a hned v následující sezóně následoval pád zpět do krajského přeboru a to na dlouhou dobu.

Po úspěšných i méně vydařených ročnících se v roce 1993 klub osamostatnil a přijal současný název HC Klášterec nad Ohří. Na přelomu tisíciletí přišel zlom a po velmi dobrých výsledcích se od roku 1998 v Klášterci nad Ohří opět hraje druholigová hokejová soutěž.

Hokejové zázemí týmu bylo vybudováno později, než vzniklo samotné mužstvo a zápasy se hrály především na stadionech v Chomutově a Litvínově. Od roku 1974 se stejně jako ve Žďáře, začalo hrát na uměle chlazené ledové ploše. Ovšem plně zastřešený stadion se dokončil až v roce 1992 s dvoutisícovou diváckou kapacitou. Zajímavostí je, že svojí velikostí podle vzoru NHL se stal nejužším kluzištěm v celé Evropě (26,7m).

Na tento stadion si v loňské sezóně našlo cestu průměrně 205 diváků na každé mistrovské utkání základní části a v play-off to bylo téměř o dalších sto více.

Klášterec nad Ohří již dlouho patří mezi top mužstva 2. ligy a téměř vždy válčí o nejvyšší příčky ve skupině západ. V předminulé sezóně 2011/2012 dokonce usiloval o naši druhou nejvyšší hokejovou soutěž, ale neúspěšně.

Naopak v loňském ročníku se Klášterští umístili až na pátém místě po základní části, když nezvykle štědře rozdávali body i na vlastním ledě. Následně však vyřadili SHC Klatovy (2:3) a probojovali se až do semifinále, kde ale nestačili po jednoznačné sérii 3:0 na zápasy na HC Řisuty, a tak skončili v celkovém pořadí na „bronzové“ pozici, tedy stejně jako Žďár ve skupině Střed.

HC Klášterec patří do tzv. projektu 3K. Jde o skupinu vzájemně úzce spolupracujících klubů od extraligy až po 2.ligu. Kromě Klášterce do ní patří prvoligová Kadaň a na vrcholu je extraligový Chomutov. Jedná se o spolupráci jak na úrovni „A“ mužstev, tak především na úrovni mládeže.

Mezi hlavní opory týmu patří teprve čtyřiadvacetiletý forvard Martin Kalinovič (16+19), který vyhrál klubové bodování po základní části, a to již podruhé za poslední dva ročníky. Druhým v pořadí je o rok mladší Jakub Hofmeister (16+16), který opanoval prvenství v bodování v play-off a jehož dobře znají žďárští fanoušci i hokejisté z jeho působení v Jindřichově Hradci.

Nejlepším střelcem a třetím v pořadí produktivity je osmadvacetiletý útočník Libor Řepík (17+11). Pilířem zadních řad je potom s výrazným bodovým přispěním šestý nejproduktivnější hráč celku, obránce Josef Révay, který v listopadu oslaví již 37. narozeniny.

Hlavní postavou na brankové čáře HC Klášterce nad Ohří je Pavel Damašek, který vloni patřil k nejvytěžovanějším brankářům celé 2.ligy. V základní části si připsal téměř 89% úspěšnosti svých zákroků. Dalším mužem v masce byl Jan Kaššák se střídavým startem z nedaleké prvoligové Kadaně, který sekundoval svému kolegovi především v play-off a to s úspěšností 91,04%.

Hlavním trenérem je Michal Jäger, který řídí tým společně se svým asistentem Radkem Neradem. Velitelem hráčské lavičky se stal po prosincových nevydařených výsledcích týmu, které stály místo tehdejšího kouče Ladislava Kubáta.

Hráči Žďáru nad Sázavou se utkali s tímto soupeřem jen ve dvou zápasech ročníku 1999-2000 a v obou případech se radovali Severočeši. Nejprve doma prohráli Žďárští 3:5 a poté v Klášterci 7:2. Možnost reparátu budou mít v historicky teprve třetím vzájemném zápase 16.října na vlastním kluzišti a pak 8.ledna na ledové ploše protivníka.